Nieuws
Party In The U.S.A.

Miley Cyrus scoort 4th of July-hit in VS

Miley Cyrus scoort 4th of July-hit in VS
Miley Cyrus 

Kerst- en Halloweenhits zijn inmiddels een traditie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Komt daar nu ook een 4th Of July-traditie bij? Als het aan Miley Cyrus ligt wel.

Rond de kerstdagen wordt de Amerikaanse Billboard Hot 100 overspoeld met kerstklassiekers. Zo stond Mariah Carey de afgelopen jaren steevast op nummer 1 met All I Want For Christmas Is You. Maar zij is lang niet de enige die hoog in de lijst staat. Zelfs oudjes uit de jaren 50 en 60 komen dat terug in de top 10. Begin november is er ook een Halloween-effect waar te nemen. Dat is wel veel bescheidener dan met kerst. Afgelopen najaar keerden drie griezelhits terug in de Hot 100, waaronder Thriller van Michael Jackson.

Bovenste helft
Deze oude hits keren overigens alleen terug in de top 50. Dat heeft te maken met een regel van Billboard die re-entry's onder nummer 50 niet toelaat. Dat is heel duidelijk te zien aan de laatste Billboard Hot 100 van 2022. In de onderste helft van de lijst zie je maar een paar kerstplaten. Dat zijn nieuwe kerstnummer die dat jaar zijn uitgebracht. In de bovenste helft staat vooral de klassiekers.

Party In The U.S.A.
Deze week zien we ook een re-entry in de top 50 die te linken is aan een feestdag. Op nummer 50 komt Party In The U.S.A. van Miley Cyrus binnen. Bij ons kwam dit nummer destijds niet verder dan de Tipparade, maar in Amerika was het een grote hit. Daar kwam het in de zomer van 2009 binnen op de tweede plaats. Het werd echter geen nummer 1-hit. Miley werd van de eerste plaats gehouden door I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas en Down van Jay Sean ft. Lil Wayne. Ten tijde van deze hit was Miley nog maar 16 jaar. In ons land moest Miley wachten tot 2013. Toen maakte ze haar Top 40-debuut met Wrecking Ball.

Onafhankelijkheidsdag
Volgens Billboard heeft de re-entry van Party In The U.S.A. alles te maken met de  4th Of July. Dat is de dag waarop Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren. 4 juli 1776 is de dag waarop de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring is getekend. Op deze feestdag is er van alles te doen in de Verenigde Staten. Zo zijn er vuurwerkshows, festivals, jaarmarkten en parades.

Nummer 50
In Party In The U.S.A. zingt Miley hoe fijn het is om in de Verenigde Staten te zijn en om in je eigen land feest te vieren. Het nummer past dus uitstekend bij alle festiviteiten die bij de 4th Of July horen. Party In The U.S.A. werd dan ook veel gedraaid, gedownload en gestreamd in de week van 4 juli. Zodanig veel dat het net genoeg is voor een notering in de Billboard Hot 100. Ze komt immers binnen op nummer 50. Als ze op nummer 51 gestaan zou hebben, dan zou ze volgens de regels van de hitlijst geen notering hebben gekregen.

Volgend jaar
Naar alle verwachting zal Party In The U.S.A. volgende week de lijst weer verlaten, maar deze binnenkomst is wel interessant. Kunnen we net als bij Thriller en de vele kerstklassiekers een jaarlijkse terugkeer van deze Miley Cyrus-hit verwachten? Duiken er volgend jaar meer 4th Of July-hits op en welke zouden dat dan zijn? Rond Halloween begon het ook ooit met Thriller, maar daar kwamen later ook nog andere oude hits bij, zoals Ghostbusters, Monster Mash en Somebody's Watching Me. Op de antwoorden op deze vragen zullen we nog een jaar moeten wachten.

(18/07/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town