J Balvin versus Ricky Martin

- Nieuws

 J Balvin Ricky Martin
J Balvin versus Ricky Martin

Latin is helemaal terug en lijkt nog steviger een stempel op de Nederlandse hitlijst te kunnen drukken.

Het is niet voor het eerst dat Latin de crossover weet te maken naar de radio en de verschillende charts. Vandaag zetten we een van de sterren uit een eerdere Latin-golf tegenover een van de grootste hedendaagse sterren tegenover elkaar. Wie is de meest succesvolle langs onze Top 40-meetlat?

Hits 8 tegen 10
We mochten Ricky Martin in 1997 voor het eerst verwelkomen in de Top 40 met Maria. De hit wist 15 weken in de Top 40 te blijven en is daarmee altijd zijn grootste succes gebleven. In 2005 werd I Don’t Care zijn tiende en laatste succes. J. Balvin, en de J die staat voor José, schudt pas sinds 2017 aan de Top 40-boom. Ook voor hem is zijn Top 40-debuut zijn grootste succes gebleven; Mi Gente was een samenwerking met de Fransman Willy William en stond 24 weken in de lijst. Un Dia – One Day, waarmee Balvin afgelopen weekeinde in de Top 40 belandde, is zijn achtste Top 40-hit

Nummer 1-hits 1 tegen 0
Ricky en José schelen 13 jaar. Ricky Martin heeft zijn wortels liggen op Puerto Rico waar J. Balvin afkomstig is uit Colombia maar sinds jaar en dag vanuit de Verenigde Staten opereert. Balvin. De twee zijn sinds hun tienerjaren bezig met muziek waar Balvin op 32-jarige leeftijd meteen een nummer 1-hit op zijn naam wist te schrijven met Mi Gente. De opvolger, X, werd ook een top 3-hit. Ricky Martin kwam in 2001 slechts één keer in de top 3 met zijn samenwerking met Christina Aguilera, Nobody Wants To Be Lonely.

Top 10-hits 4 tegen 4
Voor Ricky Martin lagen de hoogtijdagen eind jaren negentig. De inmiddels 48-jarige zanger bracht toen zijn eerste drie hits tot in de top 10 en wist daar in 2001 met Nobody Wants To Be Lonely nog een vierde aan toe te voegen waardoor 40 procent van zijn Top 40-hits ook de top 10 wisten te bereiken . J. Balvin lijkt pas zijn eerste stappen te zetten qua succes maar van zijn eerste zes Top 40-hits kwamen er al vier in het bovenste kwart van de Top 40. Dat levert Balvin wel een hoger percentage op (50 procent van zijn hits was een top 10-hit).

Samenwerkingen 8 tegen 2
J Balvin is in de Top 40 beslist de man van de samenwerkingen. Op al zijn Top 40-hits komen we wel namen van anderen tegen en daardoor hebben we hem al gekoppeld aan onder meer Cardi B, David Guetta, DJ Snake en Daddy Yankee. Twee keer zien we daar de naam van Bad Bunny bij staan. Hij maakte samen met Balvin de Top 40-hits Un Dia – One Day en I Like It. Ricky Martin liet zich slechts twee keer verleiden tot een samenwerking op een Top 40-hit. Dat deed hij met Meja op Private Emotion en een klein jaar later met Christina Aguilera op Nobody Wants To Be Lonely.

Weken in de Top 40 98 tegen 86
Ondanks dat J Balvin nog aan het begin van zijn Top 40-loopbaan lijkt te staan heeft hij al 98 weken in de Top 40 gestaan. Ricky Martin staakte daar bijna 15 jaar geleden al mee met toen een totaal van 86 Top 40-weken. Martin deed in 2016 overigens nog wel een nieuwe poging met een van de hedendaagse sterren via Vente Pa’ Ca. Die track met Maluma bleef steken in de Tipparade.

Puntentotaal 2100 tegen 1640
Voor J Balvin staan er twee hits minder op zijn Top 40-CV maar gemiddeld gezien zijn die hits stukken succesvoller dan die van Ricky Martin. Dankzij Un Dia – One Day zal het gemiddelde alleen maar stijgen en met 262,5 punt per hit op dit moment staat zijn teller nu op precies 2100 punten. Ricky Martin scoorde een gemiddelde van 164 punten per hit en met tien Top 40-hits komt hij nu al 460 punten tekort.

Eindscore 5 tegen 2
Dat de ‘jeugd’ de toekomst heeft blijkt ook in dit Top 40-onderzoek. J Balvin moet alleen qua Top 40-hits nog het onderspit delven maar overtreft Ricky Martin op vier andere vlakken.