Genres door de jaren heen: Poppunk

- Nieuws

 Green Day The Offspring Avril Lavigne Blink-182 Machine Gun Kelly Olivia Rodrigo Måneskin Davina Michelle
Genres door de jaren heen: Poppunk

Wat populair is in de muziek van een bepaald moment zegt vaak niet alleen iets over de muziek. Trends hebben meestal te maken met wat er in de samenleving gebeurt, wat er speelt in mensen, welke emoties ze meemaken. Sommige genres en trends zijn heel duidelijk terug te herleiden naar een bepaald fenomeen of een bepaald liedje. In deze rubriek diepen we een aantal van de grootste muzikale trends van de afgelopen 20 jaar uit en bekijken we waar ze vandaan kwamen. Het vierde genre dat we behandelen is poppunk.

Trends zijn eigenlijk altijd een tijdelijk verschijnsel. Toch betekent tijdelijk niet dat het daarna ook echt weg is. En ook niet dat het daarna niet meer terug kan komen. Sommige genres zijn zo tijdloos dat, net als je denkt dat ze weg zijn, ze gewoon weer vrolijk terugkeren in de hitlijsten. Zo hadden weinigen de terugkeer van gitaren in popmuziek voorspeld. Toch maakte de poppunk in 2021 weer een duidelijke herintrede. Maar waar komt dit genre vandaan en waarom is het ineens weer populair?

Oorsprong

Tegen het einde van de jaren ’70 werd steeds meer geëxperimenteerd met het rockgenre. Softrock werd steeds populairder, maar daar tegenover stond dat sommige artiesten juist hardere rocksounds gingen uitproberen. Een tussenweg was de poppunk. Het was een combinatie van de gitaarsounds waarmee ze waren begonnen en de alsmaar groeiende popmuziek. Acts als Ramones, UB40, The Police, Billy Idol en Blondie worden gezien als grondleggers van de poppunk. Het duurde echter tot de jaren ’90 voor het genre echt in de hitlijsten doorbrak. Met acts als Green Day en The Offspring werd poppunk ineens een mainstream genre. De grootste hit die voortkwam uit die eerste poppunk-golf was Pretty Fly (For A White Guy) van The Offspring dat in 1999 de eerste plek in de Top 40 bereikte.

00’s

De meeste mensen zullen voor de hoogtijdagen van de poppunk wijzen naar de 00’s. De gitaren en vaak ietwat depressieve teksten van poppunk waren ruim vertegenwoordigd in de muziek van die periode. Zo scoorde de Duitse band Tokio Hotel meerdere hits en brak Good Charlotte door. Iemand die veel mensen nog altijd het meest zullen associëren met de poppunk van de 00’s is de Canadese zangeres Avril Lavigne. Met hits als Sk8er Boi en Complicated brak ze razendsnel door en was ze de duidelijke queen of poppunk. Een andere act die bijdroeg aan de doorbraak van de poppunk was de band Blink-182. De band werd opgericht door Mark Hoppus, Tom DeLonge en Scott Raynor, maar scoorde pas hun eerste hit toen Raynor werd vervangen door Travis Barker. Wat niemand toen echter wist, is dat zowel Barker als Lavigne zo’n 20 jaar later bij zouden dragen aan de zoveelste wederopstanding van het genre waarin zij groot werden.

Machine Gun Kelly

Na een decennium waarin de popmuziek werd overheerst door elektronische beats, hiphop en vooral zo min mogelijk gitaren, kwam er in 2021 een onverwachte omslag. Het duidelijke beginpunt van die omslag kwam uit bijzonder onverwachte hoek. Het was namelijk rapper Machine Gun Kelly, bekend van zijn hit Bad Things met Camila Cabello, die de terugkeer van poppunk inluidde. Binnen de hiphopscene werd hij niet echt meer serieus genomen, dus toen hij in contact kwam met - jawel - Travis Barker besloot hij iets anders te proberen. Het begon bij wat losse singles waar verrassend goed op gereageerd werd en uiteindelijk namen MGK en Barker samen het album Tickets To My Downfall op. Een ware transformatie die MGK voor het eerst echt positieve recensies opleverde. Hij bleek zijn roeping gevonden te hebben en toen het album hem via de Blackbear-samenwerking My Ex’s Best Friend ook nog een internationale hit opleverde, begonnen mensen hem te gaan opvolgen.

Olivia Rodrigo

Na MGK volgden meerdere popartiesten die zich een heel andere stijl gingen aanmeten. Zo liet Miley Cyrus zich met haar Plastic Hearts album inspireren door de rockmuziek van Stevie Nicks en Billy Idol. De hernieuwde interesse in de 00’s poppunk-sound bereikte een hoogtepunt toen in 2021 het nieuwe wonderkind van de popmuziek Olivia Rodrigo als derde single het nummer Good 4 U uitbracht. Met het refrein dat je niet mee hoorde te zingen, maar schreeuwen en de duidelijk op Avril Lavrigne en Paramore geïnspireerde stijl, bracht ze de poppunk helemaal terug naar de mainstream. Ze scoorde er een van de grootste hits van 2021 mee. Op haar megapopulaire debuutalbum Sour stond ook het nog hardere Brutal. Olivia liet zien dat je geen man met tattoos en lang haar hoeft te zijn om je emoties te willen verpakken in gitaarliedjes met poprefreinen. Precies zoals Avril Lavigne dat twintig jaar eerder ook deed.

Poppunk breidt zich uit

Na Machine Gun Kelly en Olivia Rodrigo, spreidde de poppunk-golf zich als een olievlek verder uit. Willow Smith, dochter van Will, is tegenwoordig een rockster mede dankzij de hulp van wederom Travis Barker. Die laatste werkte ook mee aan Love Sux, het nieuwe album van Avril Lavigne. Na een aantal albums waarop ze andere dingen probeerde, is ze weer helemaal terug naar haar bekende sound. De Italiaanse band Måneskin won het Eurovisie Songfestival met het rockliedje Zitti E Buoni en brak later met hun cover van Beggin’ wereldwijd door. Zelfs binnen Nederland is de hergeboorte van de poppunk-stijl niet onopgemerkt gebleven. Davina Michelle bracht eind 2021 de single Hyper uit die daar duidelijk inspiratie vandaan haalt. Gitaren zijn dus weer helemaal in na een lange periode van afwezigheid. Of het deze keer blijvend is, is de vraag, maar echt voorgoed weggaan zal het duidelijk nooit.