Eindelijk weer een Zuid-Afrikaanse top 10-hit

- Nieuws

 Master KG Nomcebo Thembi Clout Margaret Singana Freshlyground
Eindelijk weer een Zuid-Afrikaanse top 10-hit

Het is Jerusalema gelukt om de top 10 van de Top 40 te bereiken. Daarmee zien we ook weer eens twee namen uit Zuid-Afrika in de top 10. Dat is een zeldzaamheid, want de vorige kwamen we in 2010 tegen.

Het officiële WK voetbal-anthem, Waka Waka (This Time For Africa) van Shakira en Freshlyground gleed in augustus 2010 uit de top 10 en daarmee brak een lange tijd aan zonder Zuid-Afrikaanse act bij de tien populairste hits van ons land. Dit jaar is het dan eindelijk zover: Master KG en Nomcebo zijn de vijfde en zesde act uit de Regenboognatie, zoals de bijnaam van Zuid-Afrika luidt.

Maar wat zijn dan die andere vier acts die in de top 10 wisten te komen? We zetten ze voor je op een rijtje, van de eerste tot aan de act voor Master KG en Nomcebo.

TAKE ME BACK TO THE OLD TRANSVAAL – Thembi (1977)
Thembi is de eerste Zuid-Afrikaanse act ooit die de top 10 van de Nederlandse Top 40 wist te halen. Haar Take Me Back To The Old Transvaal bereikt in 1977 de derde plek en daarmee is ze dus ook de eerste Zuid-Afrikaan(se) die de top 3 wist te halen. De track is sterk geïnspireerd op een Zuid-Afrikaans volksliedje: Sarie Merais. Ook de liedjes Die Boere en Suiker Bossie zitten in het nummer van Thembi. Het is in Nederland overigens haar enige hit.

SUBSTITUDE – Clout (1978)
De rockband Clout wist een jaar later ook tot de top 10 en tot de top 3 door te dringen. Sterker nog: Substitude werd in 1978 net geen nummer 1 – Rivers Of Babylon van Boney M was net te sterk – en moest het dus met een tweede plaats doen. Het bijzondere aan de groep was dat er alleen maar dames in zaten en dus werd Clout een soort rolmodel voor meiden en vrouwen. In 1979 was het opnieuw raak: Save Me bereikte toen de negende plaats. Substitude werd eerder opgenomen door Gloria Gaynor, maar de b-kant van haar single viel meer in de smaak. Dat was namelijk I Will Survive. Clout kwam in totaal tot 4 Top 40-hits.

WE ARE GROWING – SHAKA ZULU – Margaret Singana (1989)
Dankzij de populaire serie Shaka Zulu lukte het Margaret Singana om een nummer 1-hit te scoren in Nederland. Daarmee flikte ze wat Clout 11 jaar eerder niet lukte. Veronica was in de jaren 80 nog een publieke omroep en zond de serie in 1986 uit in ons land. Toch lukte het pas in 1989 om een hit te scoren met de titelsong. Het zorgde er ook voor dat het album van Margaret als warme broodjes over de toonbank ging. Daarna verdween de zangeres van het toneel. In 2000 stierf ze in trieste omstandigheden, na een lang ziekbed.

WAKA WAKA (THIS TIME FOR AFRICA) – Shakira featuring Freshlyground (2010)
Velen zullen bij het nummer van Shakira en Freshlyground vooral denken aan dat ene moment in de WK-finale: Arjen Robben die op de Spaanse doelman Iker Casillas afstormt en die dé kans heeft om Oranje naar de wereldtitel te schieten. Met de punt van zijn schoen weet Casillas die droom om zeep te helpen. Gelukkig hebben we de muziek op. Hoewel Freshlyground een Zuid-Afrikaanse groep is, waren vele Zuid-Afrikanen teleurgesteld in de keuze van de FIFA om Shakira het officiële WK-lied te laten inzingen. Zij hadden gehoopt op alleen maar artiesten uit eigen land. Daar komt nog bij dat niet alle leden van Freshlyground van origine uit de Regenboognatie kwamen.