Di-Rect overtreft Shocking Blue

- Nieuws

 Shocking Blue Kane Anouk Golden Earring Di-Rect
Den Haag

Sinds jaar en dag behoort Den Haag tot de bakermat van de Nederlandse popmuziek.

De stad speelde een belangrijke rol in de opkomst van de Nederbeat en in de jaren zestig telde Den Haag dik tweeduizend bandjes. Belangrijke namen in de historie zijn die van The Shoes, The Motions en de Golden Earring. Onder aanvoering van laatstgenoemde band waren drie van de zes populairste groepen in de jaren zestig afkomstig uit de hofstad.

In de zeventiger jaren kreeg de Golden Earring gezelschap van Shocking Blue maar waren het vooral de George Baker Selection en de palingsound van The Cats en BZN die domineerden. Ook in de jaren tachtig mocht de Golden Earring zich scharen bij de succesvolste Nederlandse groepen. Naast BZN zien we dan veel commerciële formaties als de Dolly Dots, Spargo en Maywood waar ook Normaal een belangrijke bijdrage leverde.

In de jaren negentig laat Den Haag het muzikaal wat meer afweten. Verschillende namen laten het afweten in het tijdperk waarin vooral de Eurodance hoogtij viert. Eerherstel volgt in de zeroes via Anouk en Kane die bij de vier meest succesvolle acts van eigen bodem staan. Kane en Di-Rect vergezellen als Haagse bands het Zeeuwse Bløf bij de drie meest succesvolle bands uit ons land. De afgelopen tien jaar zijn het meest succesvol geweest voor Kris Kross Amsterdam, Kensinton en Racoon waar Anouk ook dan een plek weet af te dwingen bij de 15 meest succesvolle acts van eigen bodem.

De Golden Earring en Anouk, ontdekt door de band, zijn qua Top 40-succes aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen de Earring en Anouk is inmiddels geslonken tot een schamele 136 punten. Op respectabele afstand volgt dan Kane in de ranglijst van meest succesvolle acts uit Den Haag. Afgelopen weekeinde nam Di-Rect, dankzij het succes van Soldier On, de vierde plek in. De groep met leadzanger Marcel Veenendaal heeft nu 14 punten meer weten te scoren dan Shocking Blue.

1 GOLDEN EARRING, 1965-2005, 9093 punten

2 ANOUK, 1997-2019, 8957 punten 

3 KANE, 1999-2013, 4909 punten 

4 DI-RECT, 2001-2020, 3492 punten

5 SHOCKING BLUE, 1968-1973, 3478 punten