Aretha Franklin (76) overleden

- Nieuws

 Aretha Franklin
Aretha Franklin (76) overleden

Van onzekere gospelzangeres tot powervrouw. Aretha Franklin, die op 76-jarige leeftijd is overleden, gaat de boeken in als de enige echte Queen Of Soul. Met meer dan 75 miljoen verkochte platen, is ze één van de best verkopende vrouwelijke artiesten aller tijden.

Aretha werd geboren als dochter van Barbara en C.L. Franklin. Die laatste was niet alleen een dominee met politieke invloed, hij had ook connecties met grote soulartiesten, zoals Nat King Cole en Sam Cooke. Het is dan ook niet verbazend dat Franklin zijn wat verlegen dochter aanspoorde om te gaan zingen. Haar eerste tonen liet ze horen in een baptistenkerk.

Hits
Toen Aretha 14 jaar was, stopte ze met school. Ze ging op tournee met haar vader en zorgde voor de muziek bij zijn preken. Sam Cooke zag haar talent en adviseerde Aretha om een andere weg in te slaan. Ze gaat zich richten op wat toegankelijkere muziek. Haar eerste album, Aretha: With The Ray Bryant Combo flopt genadeloos, maar aan de hand van producer Jerry Wexler scoort ze vanaf 1967 de ene hit na de ander. I Never Loved A Man The Way I Love You, Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Think en I Say A Little Prayer vonden gretig aftrek in de Amerikaanse platenwinkels. De zangeres is dan al van Columbia naar Atlantic Records overgestapt.

Respect
Het nummer Respect is een rechtstreekse verwijzing naar de strijd die vrouwen voerden (en op sommige vlakken nog steeds voeren) voor gelijke behandeling. Eveneens was het een lied waar de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging veel kracht uit haalde. Privé had ze het vaak moeilijk. Zo had ze een man met losse handjes, kampte ze met gezondheidsklachten (waaronder een alcoholverslaving) en had ze vijf kinderen die ze moest voeden.

Comeback
Na een dip in de jaren '70 komt Aretha in de 80's keihard terug. Met het nummer What A Fool Believes, een origineel van de Doobie Brothers, zette ze haar naam weer op de kaart. Vlak daarna was ze ook te bewonderen in de muziekfilm The Blues Brothers. Samen met George Michael nam ze een Grammy Award winnende single op: I Knew You Were Waiting (For Me). Ze kreeg op 3 januari 1987 als eerste vrouwelijke artiest een plaats in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Obama
In de 90's en 00's werd het op hitgebied wat stiller rondom de Queen Of Soul. In 1999 ontving ze de National Medal Of Arts, de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding. In 2009 trad ze op tijdens de inauguratie van President Obama en in 2012 kreeg ze een plaats in de Gospel Hall Of Fame. Aretha heeft bijna 40 jaar het record van de meeste singles in de Billboard Hot 100 in handen gehad. Dat waren er maar liefst 73, maar in maart 2017 nam Nicki Minaj dit record over.

Aretha Franklin overleed op 76-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker. Ze zat al in een hospice. Eind vorig jaar nam ze officieel afscheid van haar publiek, met een laatste concert. Begin 2017 maakte ze al bekend te stoppen met optreden. In Nederland staat haar teller op 13 Top 40-hits.

Foto: BSR Agency

0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!