Artiestafbeelding Doobie Brothers

The Doobie Brothers

Land Verenigde Staten

Officiële websitehttps://thedoobiebrothers.com/

  • Statistieken
  •  2Alarmschijf
  •  47 weken in Top 40
  •  755 punten
  •  #949 aller tijden
  •  6 Top 40-hits

Biografie

The Doobie Brothers is een Amerikaanse rockband afkomstig uit San Jose, Californië. De kern wordt gevormd door zanger/gitaristen Tom Johnston en Patrick Simmons. De band is vooral bekend van hun hits Long Train Running, What A Fool Believes en Listen To The Music. De band heeft wereldwijd meer dan 40 miljoen albums verkocht.
 
De band wordt in 1969 opgericht door zanger/gitarist/songschrijver Tom Johnston en drummer John Hartman.
De band heet in eerste instantie Pud. De uiteindelijke bandnaam wordt bedacht door een huisgenoot van Tom; het is hem opgevallen dat de jongens gek zijn op 'doobies' (de Californische benaming voor joint, stickie) en bovendien vindt hij het veel beter klinken dan Pud.
 
De eerste single, Nobody, wordt geen hit. In augustus 1972 verschijnt de single Listen To The Music, een internationale hit en zelfs 2 keer een Top 40-notering. Het nummer is afkomstig van het tweede album Toulouse Street, dat in oktober 1972 wordt uitgebracht. De muziek van The Doobies is een smeltkroes van r&b, country, bluegrass, heavy metal en rock-'n-roll. Eind 1972 wordt Jesus Is Just Alright - de tweede single - uitgebracht, goed voor een 20e plaats in de Top 40, en het nummer doet het iets minder goed dan de Byrds-versie uit 1970, die de 14e plaats in de Top 40 bereikte.

In april 1973 scoren de Doobies hun derde Top 40-hit met Long Train Runnin', de voorbode van het in juni te verschijnen album The Captain & Me. Na China Grove wordt het succes minder. Pas in 1986 scoort de groep weer een Top 40-hit met What A Fool Believes, oorspronkelijk een nummer uit 1978 van het album Minute By Minute. De zang van The Doobies wordt dan sinds 1976 verzorgd door Michael McDonald.
 
De groep ondergaat vele wisselingen en bestaat nog steeds.  Ze geven nog altijd 70 à 80 concerten per jaar; in de zomer van 2019 toerden ze met Santana.
 

Social media


Twitter