Nieuws
Band komt met documentaire

5 verhalen achter de Top 40-hits van Kane

5 verhalen achter de Top 40-hits van Kane
Kane 

Kane ging in 2014 uit elkaar, maar deze week maakten zanger Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen bekend dat ze met een documentaire komen over de band. Kane - A Story Recorded, met nooit eerder vertoonde privé-opnames, zal te zien zijn op Videoland. Daarin vertellen de twee ook waarom Kane destijds splitte. Een mooi moment om naar de verhalen achter vijf van de in totaal 25 Top 40-hits van de Hagenezen te kijken.

So Glad You Made It (nummer 4 in 2001)
Vlak voor 2001 startte, vloog Dinand naar Las Vegas. Eenmaal in de stad die nooit slaapt ging het snel, zo vertelt hij in het boek Singles Only. “Totaal onder de indruk van al dat over-the-topentertainment wist ik één ding zeker: hier moest ik een nummer over schrijven. De fonkelende lampen. De rinkelende gokkasten, de rijen voor de clubs, party ‘till you drop, vrouwen dressed to kill brengen de hitte van de dag over naar de nacht. Het vagevuur moet daar haast wel dichtbij zijn…” Zodra Dinand thuis was, belde hij Dennis over de song. Alsof hij een boodschappenlijstje voorlas, ‘bestelde’ de zanger in ieder geval een basintro zoals bij het Theme From Shaft en de regels ‘Sweet like honey, melting over me’ en ‘24/7 so tempting’.

Het nummer moest sexy, spannend en geil zijn. Nadat de tekst en de opbouw van het nummer af waren, kreeg het nog een moddervette productie. “Er gebeurt veel in die song,” aldus Dinand. “Misschien wel iets te veel. Maar het was die song en die productie die we nodig hadden om verder te kunnen.” Het was dus een belangrijk onderdeel in het proces van het maken van het album So Glad You Made It. Achteraf was die productie misschien wel de sleutel achter het succes, want So Glad You Made It wordt de eerste top 10-hit van Kane in de Nederlandse Top 40. Als klap op de vuurpijl werd het later ook de tune van de Achmea Kennisquiz op RTL 4. 

Rain Down On Me (nummer 14 in 2002)
Rain Down On Me is misschien wel de grootste publieksfavoriet van Kane en dat begon al vroeg. Op 11 november 2000 speelde Kane in een afgeladen 013 in Tilburg. Tijdens de soundcheck speelde de groep iets nieuws. Het had nog niet echt een titel – Dinand noemt het “Rain Down, of zo” – en het was nog niet eerder voorbijgekomen tijdens gigs van de groep. Maar het gevoel was goed en Kane besloot iets te doen wat ze niet vaak deden: ze speelden het nieuwe concept zonder afgemaakte tekst en zonder volledige compositie.

Het publiek ging compleet los op het nieuwe concept en dat maakte de leden van Kane duidelijk dat ze goud in handen hadden. In juni 2001 werd het opgenomen, maar het werd niet direct als single uitgebracht. Het werd uiteindelijk de derde single van het album So Glad You Made It, na Let It Be en de titeltrack. En hoewel slechts de veertiende plek in de Top 40 werd behaald, is het vandaag de dag nog altijd het signatuurnummer van de Hagenezen. Voor het eerst behaalde de band ook succes in de UK, met een 38e plek als hoogste positie in de Official Chart.

Something To Say (nummer 1 in 2005)
Something To Say kwam uit na een donkere periode voor de groep, waarin onder andere het overlijden van Dinands vrouw Guusje Nederhorst na echode. Volgens Dennis ‘waren er een hoop vragen, verdriet en gevoelens die hun weg moesten vinden op het album Fearless’, waar Something To Say op kwam te staan. “Het is een dagboek, gevuld met wat er zich op dat moment in het leven afspeelt. Liefst zo eerlijk mogelijk en dat werd Fearless.” Something To Say kwam naar voren, toen het album eigenlijk af was. In de studio in Delft speelde Dinand het nummer voor het eerst, waarbij hij de gitaar voorzong, terwijl hij de akkoorden speelde. “Zo als zo vaak bij ons, voel je dan direct: dit is er één,” aldus Dennis.

Na het tweede album deed Dennis nog weleens een uitspraak, die hij nu zou relativeren. Bijvoorbeeld dat hij eerder voor de muziek zou kiezen, dan voor zijn vriendin. Volgens de gitarist kwam dit omdat hij in zijn eigen bubbel zat. “Maar als die bubbel onverwacht door het lot wordt doorgeprikt, dan sta je weer met beide benen op de grond. En is muziek dan belangrijk voor je? Jazeker. En is het het allerbelangrijkste? Nee, niet als het om leven en dood gaat. Wat is er dan wel belangrijk? Ik denk dit: I’ll bet you got something to say, why don’t you say what’s on your mind.” Something To Say werd de eerste nummer 1-hit voor de band in de Top 40.

Wanna Make It Happen (nummer 34 in 2008)
Op 1 augustus 2008 werd Wanna Make It Happen, de derde single van het album EverythingYouWant, uitgeroepen tot Alarmschijf. Op het eerste gezicht is dat niet zo bijzonder, want wel meer nummers van Kane pakten de schijf. Toch is het een soort van nieuw tijdperk voor de groep, want voor het eerst verschijnt er geen cd-single. Dennis: "Het betekende voor ons dus geen hoesje, geen cd en een foto zo groot als een postzegel op iTunes was het enige beeld bij de muziek. Niets om vast te houden. Het is geen detail, althans niet voor mij. Het was een stille revolutie.”


Ondanks dat een groot deel van EverythingYouWant in de Verenigde Staten ontstond, is Wanna Make It Happen in Nederland ontstaan. De eerste demo’s worden in Delft ingeblikt en het nummer kreeg als werktitel The Big Secret. Toen de tekst en de opbouw samenvielen, nam Kane het nummer opnieuw op in Delft. En hoewel er in New York steeds nieuwe nummers ontstonden, bleef Wanna Make It Happen in de hoofden van Dinand en Dennis doorsluimeren. “Wanna Make It Happen is de vertaling van de wil en de motivatie om het te gaan doen. Voor Kane betekende dat: de wil om internationaal door te breken.

Dinand en Dennis waren niet overtuigd, toen Wanna Make It Happen werd uitgebracht als single. En dat ondanks hun enthousiasme over het nummer. “Voor op de radio was hij een flinke knaller, dus airplay was niet gegarandeerd,” aldus Dennis. En dat klopte. Ondanks de Alarmschijf, kwam de track niet verder dan 34 in de Top 40 en stond hij maar 3 weken in de lijst. “Dat wat in onze ogen die rockende track vol ambitie moest worden, trok het meest geruisloos voorbij van alle singles die we tot dan toe hadden uitgebracht.”

Come Together (nummer 16 in 2012)
Come Together was in 2012 de eerste single van wat later het laatste studioalbum (met dezelfde titel) van Kane zou blijken. Dat album kwam uit op 27 november van dat jaar en in de aankondiging noemde het label van de band het album Come Together ‘direct, to the point, zonder opsmuk en vol dynamiek’. Dinand schreef de titeltrack en de rest van het album na het lezen van Peace Is The Wave van de Indiase schrijver Deepak Chopra.

“Het raakte mij in die tijd, vanwege zijn positiviteit en ook vanwege de boodschap om op een positieve manier samen een verschil te maken,” vertelde hij destijds aan Face Culture. “Dat inspireerde heel erg.” Dinand gaf het boek later aan Dennis, zodat hij het ook kon lezen. Volgens de zanger zat de gitarist precies op dezelfde golflengte. “Wij hebben sowieso al een optimistische kijk op het leven, dus het was vooral een katalysator voor iets waar wij al waren aangekomen.”

Met Come Together kwam Kane in week 42 van 2012 als 13.000e binnenkomer binnen in de Top 40. Voor Dinand en co was het al de 24e Top 40 hit sinds hun eerste single Where Do I Go Now in 1999 vier weken in de lijst stond. Een week eerder was Come Together nog Alarmschijf. “Kane heeft iets met dertien. Vooral op vrijdag," vertelde Jeroen Nieuwenhuize, destijds presentator van de Nederlandse Top 40. "13 jaar geleden hadden ze hun eerste binnenkomer, ze hadden al 13 Alarmschijven en met hun nieuwste hit zijn ze de 13.000e binnenkomer ooit."

Beluister alle Top 40-hits van Kane in de playlist Top 25 Kane op Spotify. Uiteraard in de enige, juiste volgorde.

Foto: cover single Something To Say

(21/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season