Jarig: Tony Hadley

- Jarig

 Spandau Ballet
Tony Hadley 2018

In de jaren '80 wist Tony als leadzanger van de populaire new wave band Spandau Ballet maar liefst twaalf Top 40-hits op zijn naam te schrijven.

Op 2 juni 1960 wordt Anthony Patrick Hadley geboren in Londen. De Britse zanger leerde tijdens zijn middelbare schooltijd Gary Kemp, Steve Norman, John Keeble en Michael Ellison kennen met wie hij de band The Cut, later Spandau Ballet, vormde. 

Internationaal succes
In 1980 komt Spandau Ballet's debuutalbum Journeys to Glory uit. Met de single Muscle Bound staan ze voor het eerst in de Top 40. In de 8 jaar die daarop volgt, scoort de band meerdere hits, waaronder True, Gold, Only When You Leave en Through The Barricades. Tony tourt met Spandau Ballet over de hele wereld en mag zelfs een BRIT Award in ontvangst nemen. Hun laatste hit Be Free With Your Love dateert uit 1989. 

Rechtzaak
In de jaren negentig splitste de band zich op na een meningsverschil over royalty's. Hadley, Norman en Keeble wilden verder als trio, maar verloren een rechtzaak tegen Kemp voor de naam Spandau Ballet. Het trio tourde daarom onder de naam "Hadley, Norman and Keeble, ex-Spandau Ballet". Deze samenstelling bleef niet lang, en al gauw ging Tony solo verder.

Schnabbels
Als solo artiest maakte Hadley een aantal albums, maar scoorde geen hits. Wel scoorde hij veel schnabbels. Naast zijn eigen tournee, stond hij op het podium met Joe Cocker en Alice Cooper, won de reality show Reborn in the USA en speelde in de musical Chigaco. In 2009 ging Spandau Ballet weer touren met Tony als zanger. Tot vorig juli jaar, toen hij bekend maakte dat hij geen lid meer was en de band een nieuwe frontman zocht.  Hadley treedt nu weer solo op en binnenkort verschijnt zijn nieuwe album.

Naast Tony vieren ook Dennis Jones, Jaap Schilder (3J's) en Leila K. vandaag hun verjaardag.

Wist je dat, Tony...

  • in totaal 5 kinderen heeft.
  • een groot Arsenal-fan is en zelfs meespeelt in het Arsenal ex-Professional and Celebrity XI team
  • samen met Kim Wilde, Bananarama en Go West een wereldrecord voor het hoogste optreden ooit vestigde, terwijl ze zongen in een Boeing 767 op 13.000m hoogte.
  • actief is in de Engelse politiek.
  • als radiopresentator bij Virgin Radio heeft gewerkt.

Eerste hit:

Muscle Bound - Spandau Ballet (1981, 6 weken)

Grootste hit:

Only When You Leave - Spandau Ballet (1984, 12 weken)

Kleinste hit en laatste hit:

Be Free With Your Love - Spandau Ballet (1989, 3 weken)

(Foto: BSR Agency)