Jarig: Terry Coldwell

- Jarig

 Terry Coldwell East 17
Terry Coldwell

Ze waren de grootste rivalen van Take That. De boyband East 17 scoorde in de jaren ’90 niet alleen hits, maar ook telefoonnummers van vrouwen over de hele wereld.

Terry Coldwell (21 juli 1974) groeide op in de wijk Walthamstow in Londen. Als hij niet naar school ging, sleet hij zijn dagen op straat met schoolvrienden Brian Harvey, Tony Mortimer en John Hendy. De vier waren altijd aan het jammen, waarbij Tony rapte en Terry en John dans battles hielden.

Jeugdvrienden
East 17 ontstond in 1992 nadat Tony Mortimer na een showcase een contract bij London Records kreeg aangeboden. De platenmaatschappij was echter op zoek naar een boyband, dus Tony moest verplicht een groep vormen. De keuze viel al snel op zijn jeugdvrienden, waardoor Terry Caldwell op 17-jarige leeftijd de showbusiness inging. De rolverdeling binnen de groep was duidelijk. Tony rapte en schreef de teksten, Brain verzorgde de zang en Terry en John waren de back-up dansers. De naam East 17 is gebaseerd op de postcode van de wijk waar de jongens opgroeiden.

Rivalen van Take That
Het jaar daarop releast de groep hun debuutalbum Walthamstow, dat in Engeland de eerste plek bereikt. In Nederland behaalt het de 17e positie. Op het album staan de hitsingles Deep, House Of Love en It’s Alright, waarvan de laatste zelfs een plekje in de top 10 weet te veroveren. Met hun tweede album Steam (1994) doen ze dit succes dunnetjes over. De track Stay Another Day wordt een kersthit en ook Steam, Let It Rain en Around The World bereiken de Top 40. Door rap met pop en R&B te mixen, onderscheidde East 17 zich van die andere grote nineties boyband: Take That.

Drank, Drugs en Depressies
In 1995 komt het album Up All Night uit, waar enige controversie aankleeft. Aan dit album schreven alle leden namelijk mee, maar alleen Tony ontvangt de credits. Dit levert onrust op binnen de groep. Harvey grijpt ondertussen steeds vaker naar de drank en drugs en Tony kampt met depressies en een writersblock. De groep gaat uit elkaar, maar maakt in 1997 een comeback met de single If You Ever, een samenwerking met Gabrielle. Dit wordt hun laatste Top 40 hit.

Schnabbels in Oost-Europa
De jaren daarna hebben de bandleden een knipperlicht relatie. Mortimer en Harvey verlaten meerdere keren de groep en East 17 maakt een doorstart onder de naam E-17. Maar zelfs een make-over weet de boyband niet meer naar hun oude niveau te tillen. Vandaag de dag zijn alleen Coldwell en Hendy nog over van de oude formatie met Robbie Craig als nieuwe zanger. De band schnabbelt vooral in Oost-Europa, maar was ook, naast Atomic Kitten en Liberty X, te zien als openingsact voor B*Witched. Onlangs kondigde Terry aan E-17 in 2018 een nieuw album zal releasen. 

Terry Coldwell deelt zijn verjaardag met Cat Stevens, Jim Martin en Damian "Jr. Gong" Marley. Toen hij werd geboren stond The Rubettes met Sugar Baby Love op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator.

Eerste hit:

Deep - East 17 (1992, 6 weken)

Grootste hit:

Stay Another Day - East 17 (1994, 11 weken)

Kleinste en laatste hit:

I You Ever - East 17 feat. Gabrielle (1996, 2 weken)

(Foto: BSR Agency)