Jarig: Kelvin Mercer

- Jarig

 Kelvin Mercer De La Soul
Kelvin Mercer de la soul 2018

 

Hoewel hun eerste hit Me, Myself and I heet, deelde rapper Kelvin Mercer het succes maar al te graag met zijn twee beste vrienden van het legendarische hiphoptrio De La Soul.

De Amerikaanse Kelvin Mercer, ook wel bekend onder zijn rapnaam Posdnuos, groeide op in East Massapequa, New York. Als kind bracht hij veel tijd door op straat waar hij Trugoy, alias van David Jude Jolicoeur, leerde kennen. De twee werden dikke maatjes en deelde een gezamelijke passie voor jazz en hiphop. Samen met middelbare schoolvriend Vincent Lamont Mason Jr. (Maseo) richtten ze in 1987 het hiphoptrio De La Soul op.

View this post on Instagram

#tbt #delasoul #wordup

A post shared by De La Soul (@wearedelasoul) on

Me, Myself and I
Hun eclectische samples, eigenzinnige teksten en speelse mix van hiphop en jazz trekken al snel de aandacht van producer Prince Paul. Hij geeft de drie tieners de kans om hun liedjes te vereeuwigen in de vorm van het debuutalbum 3 Feet High en Rising. Waar andere artiesten moeten leuren om positieve recensies, wordt De la Soul overspoeld met lovende woorden. Critici roepen het debuutalbum uit tot een hiphopmeesterwerk en de single Me, Myself And I groeide uit tot een grote hit. 

Volwassen sound
Op album nummer twee, De La Soul Is Dead (1991), laten de drie mannen een volwassener sound horen. Hoewel de onderwerpen een stuk zwaarder zijn, weet De La Soul hun vleugje humor te behouden. De tracks Ring Ring Ring (Ha Ha Hey) en A Roller Skating Jam Named 'Saturdays scoren niet alleen goed in eigen land, maar weten ook in Nederland de hitlijst te bereiken. Tussen 1993 en 2004 brengt het trio nog 5 albums uit en werken ze samen met diverse bekende artiesten als de Beastie Boys, souldiva Chaka Khan en rapper Busta Rhymes. Hun samenwerking Oooh met Redman levert hun in 2000 hun 7e hitnotering op.

View this post on Instagram

Batman & Batman #delasoul #supamc #stages #hiphop

A post shared by Pos ( De La Soul ) (@plugwondelasoul) on

Grammy
In 2005 sleepte De La Soul een Grammy binnen voor hun bijdrage aan de hitsingle Feel Good Inc. van Gorillaz. Het was hun eerste nominatie en de kroon op hun enorme muziekcarrière. Toch gingen de mannen niet op hun lauweren rusten. Ze tourden de wereld rond, werkten opnieuw samen met Gorillaz en brachten nog twee albums uit: Plug 1 & Plug 2 Present... First Serve (2012) en And the Anonymous Nobody... (2016). Laatstgenoemde werd vorig jaar nog bij de Grammy's genomineerd voor Best Rap Album, maar helaas ging Chance de Rapper er met de winst vandoor. Hoewel Kelvin, Vincent en David inmiddels al de 50 aantikken, zijn ze nog lang niet van plan om met pensioen te gaan. 

Kelvin Mercer deelt zijn verjaardag met Claire Richards (Steps) Michel Tol (Absent Minded) en Lil Pump. Toen Kelvin werd geboren, stonden Zager & Evans met In The Year 2525 op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator.

Eerste en grootste hit:

Me Myself And I - De La Soul (1989, 10 weken)

Kleinste en laatste hit:

Oooh - De La Soul feat. Redman (2000, 4 weken)

0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!