Jarig: Charli XCX

- Jarig

 Charli XCX
Charli XCX 2018

Met de track I Love It zette Charli XCX zichzelf in 2012 definitief op de kaart. Maar wist je ook dat de Engelse ook liedjes heeft geschreven voor o.a Rihanna en James Blunt?

Charlotte Emma Aitchison (2 augstus 1992) is nog jong wanneer ze haar eerste stappen in de muziek business zet. Als 14 jarige schrijft de in Stevenage geboren zangeres haar eerste liedjes. En hoewel haar ouders haar liever in de schoolbanken zagen, steunden ze hun dochter toen die haar studie vroegtijdig stopte. Met wat geld van haar ouders neemt Charlotte in 2008 een album op, dat ze plaatst op haar MySpace pagina. De Britse wordt uitgenodigd om te komen zingen op illigale raves in Londen. Onder de naam Charli XCX, haar MSN Messenger naam, staat de destijds 16-jarige Aitchison voor het eerst op het podium. 

View this post on Instagram

New York I love you. ❤️ goodbye for now 💝

A post shared by Charli (@charli_xcx) on

I Love It
In 2010 tekent Charli XCX bij het Engelse Asylum Records. Ze brengt wat singles uit, maar brak pas echt door in Nederland met de zelfgeschreven track I Love It (2012), een samenwerking met het Zweedse Icona Pop.  Het jaar daarop verschijnt haar debuutalbum True Romance, wat het goed doet in Engeland. In 2014 werkt Charli samen met rapper Iggy Azalea op de Top 40-hit Fancy. Na het internationale succes van Fancy maakte 26-jarige zangeres haar eerste solo-succes, met "Boom Clap", de officiële single van de soundtrack van de film The Fault in Our Stars. In Nederland was het nummer een kleine hit, maar in Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland bereikt het de top 10. 

Girls
Na haar tweede studioalbum Sucker in 2015, wordt Charli XCX' derde album door problemen met haar label uitgesteld. Daarop neemt de Britse het heft in eigen handen en releast ze in 2017 de mixtapes Number 1 Angels en Pop 2, waarvoor ze o.a. samenwerkt met , Carly Rae Jepsen, Tove Lo en Mura Masa. Datzelfde jaar is Aitchisons te horen op David Guetta en Afrojack's track Dirty $exy Money. In 2018 vergezelt ze Rita Ora, Cardi B en Bebe Rexha op de hit Girls. Die track wordt door Radio 538 uitgeroepen tot Alarmschijf. 

Opening voor Taylor Swift
Momenteel staat Charli XCX samen met Camila Cabello in het voorprogramma van goede vriendin Taylor Swift. Dit is overigens niet de eerste keer dat de brunette opende voor een collega. Zo opende ze eerder al shows voor Ellie Goulding, Coldplay en Katy Perry. De Boom Clap-zangeres heeft al met veel artiesten mogen samenwerken. Toch is er nog één die bovenaan haar lijstje staat: Kate Bush. "Zij is echt een van mijn idolen", aldus Charli.

"Ik zie muziek in kleuren"
Naast haar eigen zangcarrière schrijft Charli XCX ook hits voor andere artiesten. Zo maakte ze track voor Rihanna, James Blunt, Blondie en Iggy Azalea. In een eerder interview vertelde de songwriter hoe dit schrijfproces gaat. "Ik ervaar de muziek meer dan dat ik het hoor. Ik zie muziek in kleuren en afhankelijk van de kleur schrijf ik een tekst. Zo hou ik van muziek die zwart, roze paas of rood is, maar ik haat muziek die groen, geel of bruin is", aldus Charli. 

Charli XCX viert haar verjaardag op dezelfde dag als Tony Bennet, Jonas Blue en Emma Bale. Toen ze werd geboren stond Mariah Carey met I'll Be There (Unplugged) op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator.

Eerste en grootste hit:

I Love It - Icona Pop feat. Charli XCX (2012, 18 weken)

Kleinste hit:

Fancy - Iggy Azelea feat. Charli XCX (2014, 8 weken)

Laatste hit:

Girls - Rita Ora & Cardi B & Bebe Rexha & Charli XCX (2018, 7 weken)

(Foto: BSR Agency)
0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!