Artiestafbeelding Blondie

Blondie

Land Verenigde Staten

Officiële websitehttp://www.blondie.net

  • Statistieken
  •  3Alarmschijf
  •  98 weken in Top 40
  •  2.050 punten
  •  #267 aller tijden
  •  13 Top 40-hits

Biografie

Deze Amerikaanse new wave-, punkrock- en popgroep begon zijn carrière in 1974. Deborah (Debbie) Harry (zang) en Chris Stein (gitaar) zijn de oprichters van de groep. Samen met Clem Burke (drummer) zijn zij de leden van het eerste uur.

De naam Blondie is ontstaan toen een vrachtwagenchauffeur naar Debbie riep “Hey Blondie”. Blondie is ook de naam van hun eerste album, dat ze uitbrachten in 1976.
 
In 1978 braken ze door in Europa met hun tweede album genaamd Plastic Letters. De hitsingle Denis is hiervan afkomstig.
 
Parallel Lines is hun derde album, waar hits op staan als Heart Of Glass en Eat To The Beat.
 
Blondie maakte het eerste blanke rapnummer ooit genaamd Rapture in 1981.
 
Eind 1982 gaat de groep uit elkaar en er volgen rechtszaken die betrekking hebben op de royalty’s. Dit kwam omdat Debbie en Chris de motor van de band waren en de andere leden zich financieel benadeeld voelden.
 
In 1998 is er een comeback. Ze brengen het album No Exit uit. Met de single Maria komen ze ook weer in de hitlijsten. Doordat de single in het Verenigd Koninkrijk een nummer 1-hit werd, waren ze de eerste Amerikaanse band die daar drie nummer 1-hits scoorden in drie decennia.
 
In 1999 komen ze naar ons land om de hoofdact te verzorgen op Parkpop.
 
The Curse Of Blondie is het album dat verschijnt in 2003, wat gevolgd wordt door een wereldtournee in 2003 en 2004. In Nederland waren de drie concerten uitverkocht.
 
In 2005 brengt de band in samenwerking met het management van The Doors een nieuwe single uit genaamd Rapture Riders. Het nummer is een mix van de nummers Rapture en Riders On The Storm.
 
In 2010 verscheen hun album Panic Of Girls. Nederlands tintje hieraan is dat de albumhoes is ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Chris Berens.
 
Blondie treedt nog regelmatig op. De huidige samenstelling van de band bestaat,  naast de drie van het eerste uur, verder uit Leigh Foxx, Matt Katz-Bohen en Tommy Kessler.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie


Nummer 1-hits

Sorteer op:
alfabet
datum
punten
Audio
Jaar


Overige nummersSocial media


Twitter

Facebook