Unicum: Olivia Rodrigo is nieuw op 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Olivia Rodrigo Jaap Reesema Pommelien Thijs Robin Schulz Kiddo The Kid Laroi Shane Codd Krezip
Unicum: Olivia Rodrigo is nieuw op 1 in de Top 40

Jaap Reesema en Pommelien Thijs hebben maar een week kunnen genieten van hun nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Olivia Rodrigo knalt met Drivers License op nummer 1 binnen. Daarmee zet ze zichzelf meteen in een bijzonder rijtje zangeressen.

Voor de 34e keer in de Top 40-geschiedenis zien we een nieuwkomer op 1. Om dat een beetje tastbaar te maken: in 1,1% van de Top 40-lijsten zien we een binnenkomer op nummer 1. De laatste tijd komt dat niet meer zo vaak voor, want de laatste binnenkomer op de eerste plek was op 31 oktober 2015. Toen wist Hello van Adele daar terecht te komen. Drivers License is de achtste nummer 1-hit van een solozangeres (en de vierde internationale solozangeres) die op 1 mag beginnen, na Shakira, Raffaëla, Sharon Kips, Nikki, Lisa, Lady Gaga en Adele.

Vorige week kreeg de Top 40 een 19-jarige zangeres (Pommelien Thijs) met een nummer 1-hit; deze week gaan van die leeftijd nog eens twee jaren af, want Olivia Rodrigo is pas 17 jaar oud. Dat maakt haar qua leeftijd de op 6-na jongste zangeres die de eerste plek weet te bereiken. De jongste was Joy Gruttmann die, in de huid van Schnappi, in 2005 als 9-jarige op 1 wist te komen.

Nu Wij Niet Meer Praten in voetsporen van Reünie
Voor Jaap en Pommelien zijn de druiven zuur. Zij moeten na één week die eerste plek al weer prijs geven. 107 keer eerder hield een nummer het slechts één week vol als lijstaanvoerder. De laatste is echter al weer een flinke tijd terug: Reünie van Snelle moest begin oktober van 2019 na een weekje weg om ruimte te maken voor Dance Monkey van Tones And I, dat in totaal 15 weken op 1 stond.

Vijfde top 5-hit voor Robin Schulz
The Business van Tiësto zakt van 2 naar 3 en Love Not War (The Tampa Beat) van Jason Derulo en Nuka moet ook inleveren en gaat van 3 naar 4. Daardoor hijgen Robin Schulz en Kiddo de twee in de nek, want All We Got schiet van 7 naar 5. Daardoor heeft de Duitse dj en producer nu zijn vijfde top 5-hit te pakken in Nederland. Eerder bereikte zijn remix van Prayer In C van Lily Wood & The Prick de nummer 1-positie, kwam Sugar (met Francesco Yates) tot de vierde plaats, evenals Alane (met Wes) en wist In Your Eyes (met Alida) tot 5 te komen.

Dermot Kennedy bij succesvolste Ierse zangers
Meduza en Dermot Kennedy zakken daaronder van 4 naar 6. Voor Dermot levert dat toch nog goed nieuws op. Hij staat vanaf deze week bij de vijf meest succesvolle zangers uit Ierland. Daar is Gilbert O’Sullivan met afstand de recordhouder. Ronan Keating, Niall Horan, Hozier staan op 2, 3 en 4. De meest succesvolle act uit Ierland blijft voorlopig U2 met maar liefst 8938 Top 40-punten.

The Kid Laroi gaat hard
Anyone van Justin Bieber gaat van 8 naar 7 en Miss Montreal zakt met Door De Wind van 5 naar 8. De grootste stijger komt deze week op naam van The Kid Laroi. Hij gaat met Without You van 20 naar 9. Het maakt hem meteen de 39e act uit Australië met een top 10-hit. Sinds 2014 hebben we ieder jaar wel een nieuwe act uit Australië in de top 10 mogen verwelkomen, maar vorig jaar gebeurde dat niet. Sinds 2011 stonden er, voor The Kid Laroi, 12 andere Australische acts in de top 10. Daaronder William Singe (die in 2015 op 1 kwam met Mama van Jonas Blue) en Dean Lewis (die in 2018 met Be Alright tot 6 kwam). You Broke Me First van Tate McRae dondert van 6 naar 10 en sluit daarmee de top 10 af.

Dringen voor de top 10
Twee tracks komen gevaarlijk dit bij de top 10: Afterglow van Ed Sheeran en Who’s Laughing Now van Ava Max. De hit van de roodharige Brit gaat van 12 naar 11 en het nummer van de Blonde Amerikaanse stapt van 13 naar 12. Goosebumps van Hvme gaat dan net iets harder vooruit, maar moet meer stappen zetten om in die top 10 te komen. Deze week is de Spanjaard terug te vinden op zestiende stek, terwijl hij vorige week nog op 19 stond.

Krezip ruikt de top 20
Krezip is ook lekker onderweg. De band stijgt met You Are Not Alone van 25 naar 21. En dat betekent dat de groep dichtbij zijn achtste top 20-hit is. De laatste keer dat Jacqueline Govaert en haar band in de top 20 stond, was in 2019 toen Lost Without You tot nummer 8 kwam. De eerste keer was uiteraard in 2000. I Would Stay kwam destijds op nummer 1.

Shane Codd trekt een sprintje
Net als The Kid Laroi stijgt ook Shane Codd 11 plaatsen. Get Out My Head is daarmee samen met Without You de grootste stijger van de week. Naast de binnenkomer van Olivia Rodrigo zijn er nog twee nieuwkomers in de lijst: Als Ik Je Weer Zie van Thomas Acda, Paul De Munnik, Maan en Typhoon is nieuw op 25, terwijl There Will Be A Way van Dotan op 39 binnenvalt. Check hier alles over de binnenkomers van deze week.

De complete Top 40 bekijk je hier!

Foto: YouTube