Top 5: Foute anthems

- Hitlijsten

 OBZ Marco Borsato Rolf Sanchez John Ewbank Conkarah Shaggy Tino Martin
Top 5: Foute anthems

De Foute Maand op Qmusic is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in radioland. Sinds 2018 wordt jaarlijks een nummer uitgeroepen tot het Foute Anthem. Hoe presteerden die Foute Anthems in de Top 40? Dat lees je in onderstaande top 5.

1. Conkarah feat. Shaggy - Banana - DJ Fle - Minisiren Remix

Veruit het succesvolste Foute Anthem is Banana van Conkarah feat. Shaggy. Op 2 juni 2020 konden luisteraars van Qmusic voor het eerst stemmen op welk nummer dat zij vonden dat het Foute Anthem moest worden. De andere keuzemogelijkheden van dat jaar waren de Vlaamse hit Kom Wat Dichterbij van Regi ft. Jake Reese & OT en de Hazes-cover Als Je Alles Weet van Miss Montreal. Een week later kwam Banana binnen in de Top 40 en het groeide uit tot een grote hit. Het nummer stond in de zomer van 2020 vijf weken op nummer 1 en werd daarmee een van de grootste zomerhits van het jaar. Dankzij Banana scoorde Shaggy voor het eerst sinds 2001 weer een nummer 1-hit in de Top 40. Bovendien werd hij een van de weinige artiesten die het presteerden om in vier verschillende decennia in de top 10 te staan.

2. Tino Martin - Zij Weet Het

Op 31 mei 2019 werd Zij Weet Het van Tino Martin aangekondigd als het Foute Anthem. Diezelfde week nog kwam het nummer binnen in de Tipparade en een week later stootte hij al door naar de Top 40. Hoewel Tino binnen zijn genre op dat moment al heel succesvol was, had hij daarvoor nog nooit in de Top 40 gestaan. Zij Weet Het was een cover van Glen Faria, die hij op 29 september 2018 had gezongen in het programma Beste Zangers. Het nummer kwam uit dezelfde aflevering waarin Davina Michelle haar monsterhit Duurt Te Lang had gepresenteerd. In de zomer van 2019 stond Tino twee weken in de top 10. Daarmee was hij de eerste volkszanger sinds Jan Smit in 2012 die zo hoog in de Top 40 stond. Inmiddels heeft Tino al drie top 10-hits op zijn naam staan, waaronder Vanavond (Uit M'n Bol) dat deze week op nummer 33 staat.

3. Marco Borsato, Rolf Sanchez & John Ewbank - Hef Je Glas

Vorig jaar hadden de luisteraars van Qmusic de keuze uit deze drie kandidaten: Van Mij Alleen van Jeffrey Heesen & Brace, Iko Iko (My Bestie) van Justin Wellington feat. Small Jam en Hef Je Glas van Marco Borsato, Rolf Sanchez & John Ewbank. Op 4 juni 2021 werd bekend dat Hef Je Glas de strijd gewonnen had. Het nummer was geen typische Borsato-hit en had misschien beter gepast in het repertoire van een zanger als André Hazes. Hef Je Glas was Marco's tweede Top 40-hit na zijn veel besproken scheiding van Leontien Ruiters, maar de single werd niet het gehoopte succes. Net als de voorganger Een Moment strandde het nummer in het rechterrijtje. In 2019 had Marco nog twee grote hits gescoord met Hoe Het Danst en Lippenstift, maar na Hef Je Glas hebben we hem niet teruggezien in de lijst. Iko Iko (My Bestie) werd overigens wel een grote hit. Die zomerse track haalde in juli 2021 de top 5.

4. OBZ - Ik Ben Kachel

Twee weken geleden werd Ik Ben Kachel van het Friese trio OBZ uitgeroepen tot het Foute Anthem van 2022. Met 62% werden zij door de luisteraars van Qmusic verkozen boven De Laatste van Ammar & Snelle en Pistolero van Elettra Lamborghini. Net als Tino Martin en Conkarah maakt OBZ zijn Top 40-debuut dankzij het Foute Anthem. In de aanloop naar carnaval stond het nummer al vijf weken in de Tipparade, maar een doorstroom naar de Top 40 zat er toen niet in. Dat werd afgelopen weekend alsnog goedgemaakt met een binnenkomst op nummer 36. OBZ bestaat uit de drie vrienden Kees Postma, Dylan van der Feen en Jelte Jan van der Zee. Ze komen uit het Friese dorpje Oudebildtzijl en als je die plaatsnaam afkort, dan krijg je hun groepsnaam OBZ. Kachel is een ander woord voor (stom)dronken. Waar de uitdrukking 'ik ben kachel' precies vandaag komt, is onbekend. Het is echter wel zeker dat ze al meer dan 100 jaar gebruikt wordt.

5. Helene Fischer - Atemlos Durch Die Nacht

In 2018 riep Qmusic voor de eerste keer een nummer tot het Foute Anthem uit. Dat was het nummer Atemlos Durch Die Nacht van de Duitse zangeres Helene Fischer. Het is het enige Foute Anthem dat nooit in de Top 40 heeft gestaan. Zelfs in de Tipparade was het destijds nergens te bekennen. Desalniettemin zorgde Qmusic er dat jaar voor dat Atemlos Durch Die Nacht grote bekendheid verwierf in ons land. Aan het eind van het jaar belandde het nummer zelfs in de Top 2000 van NPO Radio 2, waar het sindsdien elk jaar bij de hoogste 400 staat. Atemlos Durch Die Nacht verschilt met de latere Foute Anthem, omdat het nummer destijds al meer dan een jaar oud was. Sterker nog, al in 2014 was het een monsterhit geweest in de Duitstalige landen. In zowel Duitsland als Oostenrijk en Zwitserland haalde het nummer de top 3 en stond het meer dan een jaar in de hitlijst. In Nederland wacht Helene Fischer echter nog altijd op haar eerste Top 40-hit.