Top 40 Classic: Cee Lo Green voor de tweede week op 1 in 2010

- Hitlijsten

 Cee Lo Green Laserkraft 3D Rihanna James Blunt Jamiroquai
Top 40 Classic: Cee Lo Green voor de tweede week op 1 in 2010

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en de hoogste binnenkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 25 september 2010.

Nummer 1: FUCK YOU! – Cee Lo Green
Op 25 september 2010 staat Fuck You! van Cee Lo Green voor de tweede week op de eerste plek. Cee Lo was in 2006 al te horen als onderdeel van Gnarls Barkley op de hit Crazy, dat destijds de derde plek haalde. Fuck You! is zijn eerste solohit in Nederland. De track schreef hij samen met Bruno Mars. De twee leerden elkaar ooit kennen tijdens een schrijfsessie en er bleek een klik. Volgens Cee Lo leerden ze elkaar daarna goed kennen en hadden ze dezelfde smaak humor. Tijdens één van hun gezellige samenkomsten ontstond Fuck You! Gericht op een ex, maar in zekere zin ook op de muziekindustrie. Tegen magazine NME zei Cee Lo ooit: “Je zou de muziekindustrie ook een ‘zij’ kunnen noemen. Je moet tenslotte aardig voor haar zijn, haar het hof maken, attent zijn en een hoop onzin aanhoren.”

Voor het eerst in de top 3: BUMPY RIDE – Mohombi
Opeens is hij daar in 2010: Mohombi Nzasi Moupondo, oftewel: Mohombi. De Zweedse zanger met Congolese roots stijgt op 25 september 2010 van 4 naar 3. Hij komt niet helemaal uit de lucht vallen. Hij was onderdeel van het duo Avalon, dat in 2005 deelnam aan het Melodifestivalen, het nationale songfestival van Zweden. Helaas lukte het niet om de inzending voor het Eurovisiesongfestival te worden. De zanger tekende als eerste een contract bij 2101 Records, het label van producer RedOne. Hij zat niet toevallig ook achter de knoppen bij Bumpy Ride. Ook producer Bilal Hajji werkte mee. Hij had hiervoor al gewerkt met grote namen als Lady Gaga, Alexandra Burke en de Backstreet Boys. Bumpy Ride zou enkele weken later op nummer 1 komen in de Nederlandse Top 40. 

De snelste stijger: NEIN, MANN! – Laserkraft 3D
Met 13 plekken winst is Nein, Mann! van Laserkraft 3D de snelste stijger deze week. Achter deze Duitse electrohouse-act gaan de producers Niels Reinhard en Tim Hoffmann schuil. Nein, Mann! werd in ons land vooral een hit dankzij Giel Beelen die de track heel vaak draaide in zijn radioshow. Het nummer kent een eenvoudige tekst: de zanger wil nog niet naar huis, want hij heeft het veel te veel naar zijn zin op de dansvloer. Zijn antwoord is dus steevast: “Nein, Mann! Ich will noch nicht geh'n. Ich will noch 'n bisschen tanzen.” Ondanks herhaaldelijke pogingen van zijn vrienden, lukt het hen niet om hem mee te krijgen. Het refrein werd dankzij de Duitstalige zinnen een hype onder jongeren.

De hoogste binnenkomer: ONLY GIRL (IN THE WORLD) – Rihanna
Rihanna’s Only Girl (In The World), de eerste single van het album Loud, valt op 25 september 2010 binnen op de 24e plek. Wat we dan nog niet weten, is dat dit voor even de grootste Top 40-hit van de zangeres zou worden (later zou dat Diamonds worden). De track is een paar weken geleden tot Alarmschijf uitgeroepen en zoals bij veel van RiRi’s nummers wordt-ie op heel veel Nederlandse radiostations gedraaid. De eerste schetsen van de track werden al in februari 2011 op papier gezet. Rihanna zocht toen contact met de Noorse producers van Stargate, met wie ze eerder al hits als Don’t Stop The Music en Hate That I Love You (met Ne-Yo) maakte. Ze wilde een vrolijk uptempo nummer maken. Er was alleen een probleem: Rihanna was nog aan het toeren. En dus werd haar zang tussen de bedrijven door opgenomen. Op verschillende locaties werd er gewerkt aan Only Girl (In The World): in New York, in Los Angeles, in Parijs en in Atlanta. Uiteindelijk kwam alles samen in Parijs, waar het nummer werd afgemixt.

Alarmschijf van komende week: STAY THE NIGHT – James Blunt
James Blunt hadden we in 2010 al een tijdje niet meer gezien in de Nederlandse Top 40, maar in dat jaar verschijnt het album Some Kind Of Trouble en daar hoort natuurlijk een eerste single bij. Deze keer schreef hij de track niet alleen, maar met hulp van Ryan Tedder van OneRepublic en Kevin Griffin, die in de Amerikaanse band Better Than Ezra speelt. Die samenwerking heeft een reden, want James was op zoek naar een nieuwe sound. Een geluid dat wat meer aansloot bij wat er al te horen was in de charts en wat positiever was dan dat van hits als You’re Beautiful en 1973. “Na de laatste tour probeerde ik aan de piano te schrijven, maar ik herhaalde mezelf en schreef droevige liedjes over die arme ik. Ik moest een tijdje weg van de muziek. Mijn nieuwe nummers, met name Stay the Night, zijn optimistischer.” De track bevat verder geen diepere laag en is volgens James een ode aan een zomerse avond in Californië.

Vergeten hit: WHITE KNUCKLE RIDE – Jamiroquai
Dikke kans dat je anno 2022 geen idee hebt van het bestaan van deze track. Toch is White Knuckle Ride toch echt een Top 40-hit op 25 september 2010. Al is de Britse band van zanger Jay Kay niets vermoedend aan de laatste week bezig. Het nummer is de eerste single van het zevende studioalbum Rock Dust Light Star, dat op 1 november 2010 zou verschijnen. De groep zegt in een statement dat het een ‘waarschuwend verhaal dat evenzeer van toepassing is op ieders leven in deze snelkookpantijden’. Het nummer beschrijft vooral momenten die zanger Jay Kay in zijn carrière heeft meegemaakt. White Knuckle Ride is nu in 2022 nog altijd de laatste Top 40-hit die Jamiroquai heeft gescoord. In 2017 verscheen nog het album Automaton, maar dat leverde geen hits op in de Nederlandse Top 40.

Wil je helemaal terug naar 2010? De Top 40 van 25 september 2010 bekijk je hier!

Foto: YouTube