Tipparade: Meau rijdt de Tipparade binnen

- Hitlijsten

 Meau Burna Boy Kygo Dean Lewis Chris Brown Kleine John Jmani Jhorrmountain Gryffin Calum Scott Kris Kross Amsterdam Ronnie Flex Zoë Tauran Di-Rect Lucas & Steve 4 Strings
Tipparade: Meau rijdt de Tipparade binnen

Na 11 weken heeft Burna Boy met Last de nummer 1 positie van de Tipparade bereikt. Hij is daarmee, samen met Lost Without You van Kygo en Dean Lewis, de langst genoteerde track in de lijst.

De top 10 wordt deze week behoorlijk opgeschud. Zowel Nicki Minaj (Super Freaky Girl) als Marf & Wulf (Somebody To Love) zijn deze week nieuw in de top 3. Op nummer 5 zien we Oxlade terug met Ku Lo Sa - A Colors Show, afkomstig van 16. Daarachter maakt Makar’s Mood zijn entry in de top 10, evenals Drugs From Amsterdam van Mau P. Laatstgenoemde is deze week met 15 plekken winst ook de snelste stijger. Buiten de bovenste 10 gaan Josylvio & Antoon de goede kant op met Soms (van 22 naar 13) en Davina Michelle met I Love Me More (van 28 naar 14).

De complete Tipparade kun je hier vinden. Hieronder stellen we de 7 binnenkomers aan je voor.

19 (--) BLIJVEN RIJDEN – Meau
Met Dat Heb Jij Gedaan was Meau eind vorig jaar en begin dit jaar niet van de eerste plaats van de Top 40 te slaan. Daarna kwam de klad er wat in: Als Jij Maar Bij Me Bent, Stap Maar In Bij Mij (met Paul De Munnik) en Tegen De Klippen op haalden de Lijst der Lijsten niet. Wel was het raak met Dans M’n Ogen Dicht, dat ze inzong met Racoon. Na een drukke festivalzomer is het nu weer tijd voor een solonummer. Blijven Rijden is een track over op koers blijven in je leven, rijdend over alle ups en downs die je tegenkomt.

21 (--) UNDER THE INFLUENCE – Chris Brown
Indigo, zo heette het negende studio album van Chris Brown dat in juni 2019 uitkwam. Geen van de singles bereikten de Top 40 en er is zelfs al een nieuw album: Breezy. Toch staat nu een track van (de extended edition van) Indigo volop in de belangstelling, veelal door TikTok. Under The Influence is daarmee een nieuw voorbeeld van een zogenaamde ‘sleeper hit’. Chris scoorde in 2015 zijn laatste en grootste hit in de enige echte: Fun (met Pitbull) kwam tot nummer 9.

26 (--) BALANCE – Kleine John feat. Jmani & Jhorrmountain
Met de binnenkomst van Balance lijken we een trio aan nieuwe artiesten te mogen verwelkomen in de Tipparade. Toch zijn het er maar 2, Jhorrmountain stond in 2020 namelijk al eens in de lijst met Coño (met Jason Derulo). Kleine John is een Nederlandse Youtuber en artiest die sinds 2018 video’s plaatst. Twee jaar later betekende de start voor rapper Jmani. Hij begon zijn carrière met Engelse raps, maar schakelde intussen over naar het Nederlands.

27 (--) WOKE UP IN LOVE – Kygo, Griffin & Calum Scott
Jarenlang stond de Britse zanger Calum Scott bekend als ‘de man van de ballads’. Dat begon ooit met zijn cover van Robyn’s Dancing On My Own en ging verder via onder andere You Are The Reason. Afgelopen jaar bewees hij ook zijn hand niet om te draaien voor een uptempo track dankzij Where Are You Now, die hij maakte met Lost Frequencies. Dat nummer leverde hem wereldwijd succes op. Ook Kygo moet dat opgevallen zijn. Hij schakelde hem in voor Woke Up In Love, een productie samen met de Amerikaanse dj en songwriter Gryffin.

28 (--) ADRENALINE – Kris Kross Amsterdam, Ronnie Flex & Zoë Tauran
Wat hebben de Top 40 acts Maggie Reilly, Cascada en Kris Kross Amsterdam met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht lijkt er geen verband te zijn tussen deze uiteenlopende artiesten, maar als we Everytime We Touch zeggen, kan het kwartje zomaar vallen. Maggie Reilly scoorde er in 1992 een hit mee, die gek genoeg de Top 40 niet wist te halen. Cascada maakte er in 2006 een dance versie van en scoorde er een top 10 hit mee. Anno 2022 doet Kris Kross Amsterdam een poging om er, met medewerking van Ronnie Flex en Zoë Tauran, weer een nieuwe hit van te maken: Adrenaline.

29 (--) 90S KID – Di-Rect 
Eerder vandaag ging-ie bij Qmusic de première: 90s Kid, de nieuwste track van Di-Rect. Na wat sobere hitjaren gaat het de Haagse band sinds 2020 weer voor de wind. Het waren achtereenvolgens Soldier On, Color en het meest recente Through The Looking Glass die de band weer op de kaart zette. Fans die band de afgelopen festivalzomer live hebben gezien, hebben het nummer wellicht al voorbij horen komen. Begin deze week ging de kaartverkoop van start voor het (uitgestelde) concert van Di-Rect en het Residentie Orkest. Dat ging zo snel, dat er gelijk meerdere shows werden aangekondigd.

30 (--) IF IT AIN’T LOVE – Lucas & Steve x 4 Strings feat. Lagique
Bij het horen van If Ain’t Love van de Limburgse dj’s Lucas & Steve valt één ding vrijwel meteen op: de panfluit. Voor de oorsprong van deze sample moeten we terug naar de jaren ’90, toen de Nederlandse dj en producer Carlos ‘m met succes verwerkte in zijn hit The Silmarillia (#25 in 1998). Carlos werd later onderdeel van het dj-duo 4 Strings en zo viel de 90’s hit eigenlijk automatisch onder 4 Strings. In de jaren die volgden is de panfluit sample uit The Silmarillia talloze keren gecoverd. Lucas & Steve hebben nu 4 Strings zelf, inclusief panfluit, weten te strikken voor hun nieuwste track. De vocals zijn van Lagique, die we kennen van Ofenbach’s Wasted Love van vorig jaar (#8).