Nieuws
Nederlandse Top 40

Tate McRae pakt voor de zesde week het goud in de Top 40

Tate McRae pakt voor de zesde week het goud in de Top 40
Tate McRae  Teddy Swims  Cassö  Raye  D-Block Europe  Douwe Bob  Calvin Harris  Sam Smith  Zoë Tauran  Kris Kross Amsterdam  Conor Maynard  Sera  Noah Kahan  The Beatles 

Opnieuw is Greedy van Tate McRae de nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Het is een flink gevecht aan de top van de lijst, maar de tracks houden elkaar in evenwicht: de top 5 is ongewijzigd ten opzichte van vorige week.

Het is voor de vierde keer dit jaar dat de complete top 5 niet is veranderd. Dat betekent dat Tate McRae met Greedy opnieuw de grootste hit van ons land in handen heeft. De Canadese noteert daarmee een zesde week op nummer 1. Lose Control (van Teddy Swims) en Prada (van Cassö, Raye en D-Block Europe) completeren de top 3. Tate McRae is de 13e act in 2023 op de eerste plaats en natuurlijk hebben we dan nummer 1-hits gehad met meerdere artiesten (zoals Kris Kross Amsterdam met Sofia Reyes en Tinie Tempah). Tate blijkt in 2023 een vasthoudend type, want ze staat - achter Miley Cyrus (die 16 weken op 1 stond) - op de tweede plaats in de ranglijst van artiesten die de Top 40 dit jaar het langst wisten aan te voeren.

Calvin Harris en Sam Smith terug in de top 10
In de top 10 stijgt This World Is Our Home van Douwe Bob flink door: van 9 naar 6. Daarmee verbetert de zanger zijn eigen record. Vorige week was de track al zijn hoogst genoteerde single ooit, toen het nummer naar 9 steeg. Tot een paar weken geleden stond zijn persoonlijke record nog op nummer 10, dankzij zijn hit met Anouk, Hold Me, uit 2015. Desire van Calvin Harris en Sam Smith maakt zijn comeback in de top 10. Op 26 augustus steeg die hit al eens van 15 naar 10, waardoor het eerste verblijf bij de 10 populairste hits van Nederland een feit was.

5 weken later was het nummer 1-avontuur van de twee acts voorbij en zakte Desire van 9 naar 13. In de weken daarna leek het over en uit en begon de single aan de terugweg. De zeventiende plek werd aangetikt, maar vorige week was daar ineens een opleving: Calvin en Sam schoten van 17 naar 12. Aan de opmars komt nog geen einde, want deze week schiet de hit door naar nummer 9. Voor Sam Smith is het week nummer 101 in de top 10. Daarmee komt hen bij de 30 acts met de meeste weken in de top 10. Calvin Harris is wat dat betreft al een stukje verder, want hij noteert deze week de 190e week in het bovenste kwart van de lijst.

Mijlpaal voor Kris Kross Amsterdam
Kris Kross Amsterdam heeft een nieuwe mijlpaal te pakken. Met hun 18 Top 40-hits wisten ze totaal 250 weken in de Top 40 te verblijven. Daarmee zijn ze de 16e Nederlandse act (en zevende Nederlandse groep) die dat weet te presteren. Stay (Never Leave) met Sera en Conor Maynard stijgt van 15 naar 14. 

Monster gaat het hardst
De meeste winst in de Top 40 is voor Zoë Tauran. Monster, haar vijfde hit, stijgt 11 plaatsen naar nummer 22. De hoogste van twee nieuwe binnenkomers, op nummer 32, staat op naam van Noah Kahan. De 26-jarige Amerikaanse zanger maakte in 2018 zijn debuut in de Top 40 met Hurt Somebody dat later tot nummer 13 wist te komen. Stick Season, afgelopen week de Alarmschijf bij Qmusic, is nu zijn tweede hit. 

The Beatles terug in de Top 40
The Beatles staan, ruim 27 jaar na hun laatste succes met Real Love, weer in de Nederlandse Top 40. Now And Then komt de lijst binnen op nummer 34. Daarmee is de 30e Top 40-hit van de groep een feit en slaan ze een brug van bijna 59 jaar tussen de eerste en meest recente hit. In de Top 40 van 2 januari 1965 was I Feel Fine de nummer 1 en stonden ook If I Fell en I Should Have Known Better genoteerd.

Tot deze week was Elton John de artiest met de langste periode tussen de eerste en laatste hit. Tussen Border Song en Hold Me Closer zat een periode van ruim 52 jaar. Het gebeurt nog zelden dat we in de Top 40 een artiest mogen verwelkomen die ook in de jaren zestig in de lijst was terug te vinden. David Bowie was de laatste toen Lazarus in 2016 genoteerd stond. Meer over de binnenkomers lees je hier

Bekijk de complete Top 40.

(10-11-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix