Stay voor de vijfde week op 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 The Kid Laroi Justin Bieber Farruko Kungs Donnie René Froger Ed Sheeran Elton John Dua Lipa Glass Animals Tiësto Karol G Joel Corry Doja Cat Lucas & Steve Tungevaag
Stay voor de vijfde week op 1 in de Top 40

Voor de vierde week op rij en voor de vijfde week in totaal hebben The Kid Laroi en Justin Bieber de populairste track van Nederland in handen. Bad Habits van Ed Sheeran blijft in een Top 40 zonder superstip de nummer 2 van ons land.

Als een hit in de top 10 meer dan 4 plekken klimt, boven nummer 26 meer dan 9 plekken klimt of als binnenkomer boven nummer 26 staat, dan krijgt die track een superstip. Deze week, en dat is voor het eerst dit jaar, geen superstip in de Top 40. De hoogste nieuwe staat op nummer 28 en de snelste stijger klimt 9 plekken. De laatste Top 40 zonder superstip zagen we op 28 november van het vorige jaar. In de top 3 zien we wel een stip: Pepas van Farruko stijgt van 4 naar 3 en is wat meer een bedreiging voor Ed Sheeran en The Kid Laroi en Justin Bieber geworden, al blijft Stay vooralsnog gemakkelijk overeind.

Justin Bieber en The Kid Laroi en Ed Sheeran gaan gelijk op
De nummers 1 en 2 hebben deze week overeenkomsten. Zowel Bad Habits als Stay staan nu 10 weken op die posities. Bad Habits kwam op 10 juli op nummer 2 en de week daarna op nummer 1. Inmiddels staat de track 13 weken onafgebroken in de top 3 en daarbij 5 keer op 1 en 5 keer op 2. Stay kwam op 24 juli op nummer 2 en vier weken later op nummer 1. Inmiddels staat die track nu 11 weken onafgebroken in de top 3 en daarbij 5 keer op 1 en 5 keer op 2. Bad Habits is de 40e hit ooit, die 13 (of meer) weken in de top 3 staat. Daarbij zijn Blijven Slapen (Snelle en Maan) en The Business (Tiësto) de hits die we dit jaar in de lijst zagen met datzelfde aantal weken in de top 3. Head & Heart (van Joel Corry) kwam eind vorig jaar tot 15 weken in de top 3. Recordhouder is Blinding Lights (van The Weeknd) met 23 weken in de top 3.

Pepas naar 3
Pepas van Farruko is dus nieuw in de top 3 en dat brengt een hitfeitje met zich mee. Het is de 38e (deels) Spaanstalige top 3-hit en pas de eerste van 2021. De eerste (deels) Spaanstalige top 3-hit kwamen we in 1968 tegen, via La Felicidad. Dit was echter een dubbelnotering, met versies van Eddy Becker, Digno Garcia en Johnny en Rijk. Borriquito van Peret flikte het in 1971 om als eerste Spaanstalige hit op nummer 1 te komen in de Nederlandse Top 40. De grootste Spaanstalige Top 40-hit staat nog altijd op naam van Jody Bernal: hij kwam met Que Si Que No in 2000 op nummer 1 en wist aan het eind van de rit 971 Top 40-punten te verzamelen. Daarmee bleef hij later ook Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee (en Justin Bieber) ruim voor.

Volop reuring buiten de top 5
In de top 10 gebeurt er genoeg, maar niet in de top 5. Becky Hill en David Guetta leveren met Remember een plaats in en zakken naar 4, terwijl Shouse met Love Tonight op 5 blijft plakken. Daaronder gaat het los. Kungs duikt nog verder de top 10 in, door met Never Going Home van 8 naar 6 te wandelen. Donnie scoorde vorige week al zijn eerste top 10-hit, waar René Froger solo zijn elfde bij kon schrijven. Deze week pakt het duo er drie plekken bij en komt daarmee op 7. Ed Sheeran doet het in vergelijking met Bad Habits (maar misschien wel ondanks het succes van dat nummer) rustig aan. Shivers schuift met één plek winst op naar 8. OneRepublic verliest er juist 2 en neemt de negende plek in, nog voor Cold Heart van Elton John en Dua Lipa. Die track stijgt van 14 naar 10 en levert de zangeres alweer haar zestiende top 10-hit op. Daarmee laat ze Sir Elton John nog ver achter zich. De Top 40-veteraan heeft wel zijn twaalfde hit in de top 10 te pakken.

Dua Lipa specialist in top 10-hits
De top 10-notering van Dua en Elton zorgt er wel voor dat de zangeres haar eer hoog houdt: haar Top 40-hits komen bijna allemaal in de top 10. Dat lukte niet met Hallucinate (kwam tot #20), Un Dia – One Day (kwam tot #13) en Levitating (kwam tot #20). Haar laatste vier kwamen wel weer in de top 10, hoewel niet overtuigend. Love Again was een top 3-hit, maar Prisoner (nummer 10) en We’re Good (nummer 10) kwamen met de hakken over de sloot. Van alle artiesten met 10 of meer hits is Dua Lipa de zangeres met het beste slagingspercentage: ruim 84% van haar hits kwam in de top 10. Daarmee houdt ze Destiny's Child, dat je eigenlijk meer als groep kunt beschouwen, met 80% achter zich.

Heat Waves is de snelste stijger
Buiten de top 10 valt vooral op dat Mart Hoogkamer met een borstcrawl aan het terugzwemmen is. Ik Ga Zwemmen dondert van 6 naar 14. De zanger die afgelopen week zijn tweede concert in Rotterdam Ahoy aankondigde, heeft daarmee de snelste zakker in handen. Vlak onder hem vinden we de snelste stijger van deze week. Heat Waves van Glass Animals gaat met 9 plekken naar 15. Don't Be Shy van Tiësto en Karol G laat ook zijn gezicht voor het eerst in de top 20 zien en stijgt van 20 naar 17.

Voorzichtige stijgers
De overige stippen zijn allemaal voorzichtige stijgers. Out Out van Joel Corry, Jax Jones, Charli XCX en Saweetie gaat van 27 naar 24, Paper Planes van Lucas & Steve en Tungevaag wint drie plaatsen en komt terecht op 25 en Rondé gaat van 30 naar 27 met Hard To Say Goodbye. Woman van Doja Cat stijgt met 4 plaatsen naar 30. De hoogste van vier nieuwe binnenkomers is ex-Alarmschijf My Universe van Coldplay en BTS en die landt op 28. Je leest hier alles over de nieuwe tracks in de Top 40.

De complete Top 40 bekijk je hier

Foto: YouTube