Nieuws
Net achter The Beatles

Olivia Rodrigo in bijzonder rijtje met binnenkomers op 1 én op 40

Olivia Rodrigo in bijzonder rijtje met binnenkomers op 1 én op 40
Olivia Rodrigo  Lange Frans & Baas B  André Hazes  Ali B  The Beatles 

Acts die ooit zijn binnengekomen op nummer 40 en nummer 1: ze zijn een grote bijzonderheid. Olivia Rodrigo mag zich sinds afgelopen week als enige vrouw in dat rijtje van nu in totaal vijf acts scharen.

We leerden Olivia kennen als actrice en zangeres in series als High School Musical op Disney Channel. Maar in 2021 ging ze voor een serieuze, volwassen sololoopbaan in de muziek. En hoe, want op 23 januari van dat jaar was het direct goed raak: Drivers License knalde direct met overmacht nieuw binnen op nummer 1. Het was de 34e hit ooit die op nummer 1 binnen wist te komen in de Nederlandse Top 40. Later dat jaar, op 29 mei, bleek dat het succes van de zangeres geen grenzen kende en stond Good 4 U binnen twee weken op de eerste plaats.

Eerlijk is eerlijk: de eerste singles van haar albums Sour scoorden destijds qua piekpositie tot nu toe beter dan de voorproefjes van haar gloednieuwe album Guts. Vampire wist in 12 weken Top 40 tot op heden slechts de 14e plek te halen en Bad Idea Right stokte in de Tipparade. Get Him Back! mocht afgelopen week starten op 40 en heeft nog alle kans om door te groeien, maar startte dus niet zoals haar eerste twee Top 40-hits.

Bijzondere prestatie
Het levert Olivia nu wel een unieke vermelding op: ze is de enige vrouw in het rijtje van 5 acts die met hun hits zowel op nummer 1, als op nummer 40 mochten beginnen in de Lijst der Lijsten. Sterker nog: alleen The Beatles hebben een betere scoren. Waar Olivia meteen op nummer 1 binnen wist te komen en één keer op 40, wisten The Beatles drie keer te starten op de nummer 1-positie en twee keer op 40.

De vijf acts die op nummer 1 én op nummer 40 wisten binnen te komen

1. The Beatles
Zoals eerder aangegeven: I Feel Fine was op 2 januari 1965 de eerste nummer 1-hit ooit in de Top 40. Maar The Beatles waren in de beginjaren van de lijst onbetwist één van de populairste acts en waren nog twee keer nieuw op 1: op 25 december 1965 met de dubbele notering We Can Work It Out / Day Tripper en op 14 september 1968 met Hey Jude. Twee keer mocht The Fab Four starten op 40: I Should Have Known Better trapte de (eerste) Top 40 af en op 21 mei 1966 deed Bad Boy dat nog eens dunnetjes over.

2. Olivia Rodrigo
Drivers License kwam binnen op de bovenste plek en Get Him Back! begint nu helemaal aan de andere kant van het Top 40-spectrum. Bijzonder want Olivia is de enige zangeres die dat voor elkaar weet te krijgen. 

En dan zijn er nog drie acts die gelijk staan: ze zijn ieder één keer op nummer 1 begonnen en mochten één keer 'nieuw' de Nederlandse Top 40 aftrappen.

3. Ali B
Ali B had in 2004 al een dikke hit op zak, toen Wat Zou Je Doen – Live In De Kuip (met Marco Borsato) op 29 september van dat jaar nieuw op 1 was. Iets meer dan een jaar later, op 26 november 2005, komt hij met Het Kind (met Brace en J-Rock) binnen op 40. Waar de opbrengsten van het ene nummer naar War Child gaan, gaan die van Het Kind naar Plan Nederland, dat zich inzette tegen kinderhandel op de Filipijnen.

3. André Hazes
’s Lands volkszanger nummer 1 staat om een tragische gebeurtenis in dit lijstje: zijn overlijden. Na zijn dood in 2004 werd Zij Gelooft In Mij opnieuw uitgebracht en wel in een iets andere uitvoering. Er kwam een ware run op de single, waardoor de track op 9 oktober 2004 op 1 binnenkwam. Het was meteen ook de eerste nummer 1-hit van de koning van de kroeg. Eerder wist hij al eens op 40 te starten: dat was op 21 mei 1994, voor de start van het WK voetbal in de Verenigde Staten. Ik Heb U Lief Mijn Nederland nam hij destijds op met het Nederlands Elftal.

3. Lange Frans & Baas B
Goed, Lange Frans & Baas B zijn eigenlijk twee acts, maar hun grootste successen vierden ze samen in de Nederlandse Top 40. Het Land Van… kwakte op 8 oktober 2005 binnen op 1, waardoor het rapduo hun tweede nummer 1-hit bij kon schrijven, na Zinloos (met Ninthe) een jaar eerder. Het nummer, een ode aan ons land, maar tegelijkertijd ook een beschrijving van hoe ons land er toen voor stond, scoorde in een roerige tijd: iets minder dan een jaar eerder werd filmmaker Theo van Gogh vermoord en ons land kampte met de nasleep daarvan. Op 22 april 2006 komt Ik Wacht Al Zo Lang binnen op 40. Op die hit zijn ook Brutus, de broer van Lange Frans, en toenmalig DI-RECT-zanger Tim Akkerman te horen.

Foto: YouTube

(24/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind