Good 4 U voor de tweede week op 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Olivia Rodrigo Chef'Special Tom Grennan Snelle Maan Kris Kross Amsterdam Shaggy Conor Maynard Ronnie Flex Emma Heesters Lost Frequencies Doja Cat Sza Måneskin Afrojack Sean Paul ((JAM))
Good 4 U voor de tweede week op 1 in de Top 40

Voor de tweede week is Good 4 U van Olivia Rodrigo de populairste hit van ons land.

De Amerikaanse zangeres stond eerder met Drivers License al vijf weken op 1 en weet nu al de prestaties van landgenoten als Katy Perry, Janet Jackson en Nina Simone te overtreffen qua totaal aantal weken op nummer 1. Deze week staat ze, met een zevende week op 1 (want ook Drivers License stond daar 5 weken) naast Kelly Rowland en Barbra Streisand. Voor het record moet ze trouwens nog wel eventjes doorwerken; dat staat op naam van Madonna met 22 weken op nummer 1. Achter Good 4 U scoort Chef’Special voor het eerst een top 3-hit nu Afraid Of The Dark twee plekken winst boekt op nummer 2. Tom Grennan staat voor de vierde achtereenvolgende week op nummer 3.

Chef'Special is de 320e Nederlandse act in de top 3
In totaal hebben we in de Top 40 inmiddels 1521 Nederlandse acts mogen verwelkomen. De meest succesvolle is Marco Borsato en de minst succesvolle zijn Julian Thomas (2004, 2 punten) en The Rodeo Riders (1965, eveneens 2 punten). Chef’Special heeft zich in die rangschikking inmiddels weten op te werken tot plek 168. Tot deze week hadden de Cheffies nog geen top 3-notering en daar komt deze week dus verandering in met Afraid Of The Dark. Dat maakt de Haarlemse groep de 320e Nederlandse act met een top 3-notering. 

Tom Grennan weer op 3
Little Bit Of Love lijkt de handrem erop te hebben gegooid. 8 weken lang ging het ‘crescendo’ voor de Brit en zo kwam hij op 22 mei op nummer 3. Daar staat Tom Grennan nu nog steeds en dat is inmiddels voor de vierde week. 118 keer eerder stond er een hit zo vaak (of nog vaker) op nummer 3 en er is nog hoop in de statistieken want 26 van die hits kwamen ook op nummer 1. Dit jaar ligt dat percentage zelfs nog wat hoger.

Snelle scoort zijn grootste Top 40-hit
Blijven Slapen staat deze week voor de 15e week in de Top 40 en moet nu, na 13 weken, de top 3 verlaten. De track klapt van 2 naar 4. Al die 15 weken stond de hit van Maan en Snelle in de top 10 en dat levert punten op. Voor Snelle inmiddels zoveel dat Blijven Slapen nu zijn grootste hit is geworden. Dat was – tot deze week – Reünie met 584 punten. Blijven Slapen komt deze week op 585. Maan moet nog eventjes doorwerken – haar grootste hit is Hij Is Van Mij dat in 2019 op 736 punten wist te komen.

Negende top 10-hit voor Shaggy
In de top 10 zijn er nog meer verschuivingen. Rise van Lost Frequencies stijgt hard door, van 10 naar 6, terwijl Follow You van Imagine Dragons voorzichtig van 8 naar 7 stapt. Early In The Moring van Kris Kross Amsterdam, Shaggy en Conor Maynard klapt van 15 naar 9. Shaggy scoort daarmee zijn 9e top 10-hit. Zeg je Jamaica, dan zeg je Bob Marley en dan zou je denken dat de koning van de reggae nog veel vaker in de top 10 heeft gestaan, dan 'Mr. Lova Lova'. Maar Bob en zijn Wailers kwamen niet verder dan 6 top 10-hits. Shaggy heeft er al drie meer. Daarmee is hij nog niet de Jamaicaanse recordhouder. Sean Paul stond namelijk met 11 hits in het bovenste kwart van de lijst, in totaal goed voor 75 weken bij de beste 10. Shaggy tikt deze week de 60 weken aan. Om de statistieken dan maar even compleet te maken: voor Kris Kross Amsterdam is het de 7e top 10-hit en Conor Maynard zet zijn teller op 2.

Dringen voor de top 10
Het is dringen geblazen voor een plek in de top 10 van de Lijst der Lijsten. Doja Cat en Sza komen deze week net tekort, maar Kiss Me More rammelt wel op de poort: de samenwerking gaat van 14 naar 11. Ronnie Flex, Emma Heesters en Kris Kross Amsterdam ging de afgelopen weken nog hard, maar Alles Wat Ik Mis valt nu hard naar beneden, van 7 naar 12. Dat is koren op de molen voor Martin Garrix, Bono en The Edge. Zij kunnen de drie acts nu al ruiken, want We Are The People snelt van 18 naar 13. Terwijl Higher Power van Coldplay met weinig power vooruit gaat, van 16 naar 15, heeft Wasted Love van Ofenbach en Lagique wel weer de Zuid-Europese wind in de zeilen, door van 20 naar 16 te gaan. You van Regard, Troye Sivan en Tate McRae zit daar vlak achter: het drietal mag 5 plekken bijschrijven en valt stil op 17.

Zitti E Buoni zorgt voor Italiaanse trots
Måneskin zorgt voor blosjes op de Italiaanse wangen. Via Zitti E Buoni staat er voor het eerst in 10 jaar tijd weer een Italiaanstalige track in de Top 40. Dat is de langste periode tussen twee Italiaanse Top 40-hits. De vorige was Far L’Amore van Bob Sinclar en Raffaella Carra. De vorige recordperiode tussen twee Italiaanstalige hits was 8 jaar en ruim 7 maanden tussen Perdono (Tiziano Ferro, 2002) en diezelfde Far L’Amore (van Bob Sinclar en Raffaella Carra). Zitti E Buoni gaat van 24 naar 19.

250 weken voor Sean Paul
Het feest der stijgende hits is nog niet afgelopen, want ook buiten de top 20 gaat dat met zes nummers nog door. Één daarvan is Dancing On Dangerous van Imanbek, Sean Paul en Sofia Reyes. Sjannepolle kan weer een mijlpaal op zijn conto schrijven, want deze week staat de 48-jarige Jamaicaan voor de 250e week in de Top 40. Dat maakt hem met afstand de Jamaicaan met de meeste weken in de Top 40, Shaggy (die deze week een stukje hoger in de lijst staat) volgt op gepaste afstand met 143 weken. Sean Paul krijgt dus ons traditionele 250 weken-taartje: hij is de 47e artiest ooit die dat weet te bereiken. Volgende week kunnen we opnieuw zo’n taart laten bezorgen - en dat zal een stukje goedkoper zijn -  bij Afrojack. Hij komt deze week op 249 weken Top 40.

Hero hard omhoog
Nu we het toch over Afrojack hebben: Hero (met David Guetta) kwam de afgelopen drie weken niet verder dan nummer 36. Deze week klimt de track 12 plaatsen omhoog naar nummer 24 en dat maakt het de snelste stijger in de lijst.

Vier binnenkomers
De naam van Tom Grennan staat niet alleen bij zijn top 3-notering Little Bit Of Love, maar ook bij de hoogste nieuwe in de Top 40. De Brit maakte By Your Side met Calvin Harris die daarmee na precies twee jaar afwezigheid terugkeert in de lijst en zo zijn 22e Top 40-hit scoort. By Your Side staat op nummer 31. Lees hier alles over de nieuwkomers.

De complete Nederlandse Top 40 van deze week bekijk je hier exclusief!