Drivers License hoogste binnenkomer in de Tipparade

Train Wreck van James Arthur mag zich deze week opnieuw de nummer 1 in de Tipparade noemen. Acht tracks komen deze week de lijst binnen, waarvan Drivers License van Olivia Rodrigo de hoogste nieuwkomer is.

Train Wreck wordt op de voet gevolgd door Home Sweet Home van Sam Feldt, Alma en Digital Farm Animals, dat van 3 naar 2 gaat, en Blijf Nog Even Hier van Tabitha en Paskal Jakobsen, dat ook een plek wint en op 3 terechtkomt. Break My Heart van JC Stewart (van 28 naar 17) en Ma Aan De Lijn van Kraantje Pappie (van 30 naar 16) gaan hard omhoog. Daarnaast hebben Treat People With Kindness van Harry Styles (van 23 naar 15), I Hope van Gabby Barrett (van 21 naar 14) en Flags van Coldplay (van 17 naar 8) er aardig de vaart in. I Want It All van Lucas & Steve is nieuw in de top 5, door van 9 naar nummer 5 te stijgen.

De complete Tipparade check je hier. Uiteraard stellen we alle binnenkomers netjes aan je voor.

4 (--) DRIVERS LICENSE – Olivia Rodrigo
Mocht je Olivia Rodrigo niet kennen, dan heb je waarschijnlijk iets gemist op TikTok en Instagram. De zangeres en actrice heeft op deze kanalen miljoenen volgers. Je zou de 17-jarige Amerikaanse daarnaast ook kunnen kennen van de Disney+-serie High School Musical: The Series, waarin ze als Nini Salazar-Roberts al liet zien over een geweldige stem te beschikken. Ook schreef ze enkele tracks die in die serie worden gezongen. Drivers License is de eerste track die ze onder haar eigen naam uitbracht en die sloeg deze week in als een bom. Zo werd het de afgelopen week in de Verenigde Staten in één dag meer dan 6,1 miljoen keer gestreamd op Spotify. Wereldwijd lag het aantal op 13,4 miljoen streams in 24 uur, waardoor ze alleen kerstnummers voor zich moest dulden in de lijst van meest gestreamde tracks in een etmaal. Ook in Nederland domineert het nummer de streamingdiensten.

9 (--) MANSORY – Lijpe ft. Frenna
Lijpe lijkt een relatie met de Tipparade te hebben. Hij wil die lijst maar niet inwisselen voor de Top 40. Met Eng bereikte hij in 2016 voor het eerste het voorportaal van de Lijst der Lijsten en nu is Mansory zijn twaalfde notering in de lijst. Alle elf eerdere noteringen bereikten de Top 40 niet. Met Mansory begint Abdel Achahbar, zoals de rapper uit Maarssen echt heet, wel op een hoopvolle negende plek. Frenna zagen we met Laten Gaan (met Monica Geuze, Ronnie Flex, Mave, Abira en Emms) in 2015 voor het eerst in de Tipparade. Het is één van zijn 19 tracks die niet wisten door te stoten naar de Top 40. Daartegenover staan 13 nummers die wel in de enige echte hitlijst van Nederland stonden, waaronder Wat Is Je Naam met Yxng Le. Mansory is een voorloper op het nieuwe album van Lijpe.

22 (--) DÁKITI – Bad Bunny & Jhay Cortez
Al negen weken lang staan Bad Bunny en Jhay Cortez op nummer 1 in de Global Top 40, de lijst met de 40 populairste tracks van de wereld. Dat is niet gek, want in een groot deel van de wereld en met name in Zuid-Amerika staat Dákiti al een tijdje hoog in de charts. En dat is niet gek, want Bad Bunny, die in het dagelijks leven Benito Ocasio heet, is al jaren één van de grootste reggaeton-sterren. Alleen al in Spanje scoorde hij 30 top 10-hits. Jhay Cortez schreef heel wat mee aan reggaeton-hits, waaronder Bad Bunny’s I Like It (met Cardi B en J Balvin). De laatste jaren treedt hij wat meer naar de voorgrond. Met Dákiti heeft hij zichzelf definitief als artiest op de kaart gezet. Na Zuid-Amerika en Spanje is het nu de beurt aan Nederland om het warm te krijgen van het duo.

26 (--) MISS YOU – Tungevaag, Sick Individuals, Marf
De Noorse dj en producer Martin Tungevaag heeft vooral in Scandinavië al heel wat hits op zijn naam staan. Buiten de landen die daar onder vallen en Duitsland heeft hij nog niet veel voet aan vaste grond gekregen, maar dat kan met Miss You zomaar veranderen. Daarvoor schakelde hij wel de hulp in van de Nederlanders Ray Hofstee en Jim Smeele, oftewel de Sick Individuals. Ook voor de zang werd een Nederlander gevonden, namelijk Marf. Hij heet in het echt Marcus Adema en is naast zanger ook nog producer en songwriter. Marf werkte aan de productie van de track en is één van de medeschrijvers. Bij die schrijvers staat ook Flemming Viguurs die op Miss You de vocalen voor zijn rekening neemt. 

27 (--) VIBEZ – Zayn
Zayn heeft net als heel veel andere artiesten niet stilgezeten tijdens de lockdown. Nu was optreden in grote zalen nooit zijn hobby, maar hij wilde vooral als songwriter meters maken. Dat was wel een uitdaging, want vorig jaar beviel zijn bloedmooie vriendin Bella Hadid van een dochter en dus moest hij vaak met kleine slaapoogjes aan de slag. Het resultaat mogen we vanaf vrijdag 15 januari beluisteren, want dan komt het album Nobody Is Listening uit. Deze week mochten we al voorproeven dankzij de zwoele track Vibez. Die moet het gaan doen in de Top 40, waar we de zanger in 2018 voor het laatst tegenkwamen met de ex-Alarmschijf Let Me. Hoog tijd voor een nieuwe Top 40-hit dus.

28 (--) LEARNING TO FLY – Sheppard
Met Die Young en Symphony was de Australische band Sheppard de afgelopen jaren niet van de radio weg te slaan. Opmerkelijk, want Symphony kwam vorig jaar niet verder dan de dertigste plek in de Nederlandse Top 40. Learning To Fly is vlak voor Kerst als een cadeautje voor de fans uitgebracht. “De track gaat over weer in contact komen met ons innerlijke kind,” schreef zanger George Sheppard op de website van de groep. “Het herinnert ons aan het gevoel van verwondering, dat we vroeger voelden toen de wereld nieuw was. In het nummer zoeken we uit hoe we dat gevoel weer terug kunnen krijgen.”

29 (--) YOUR LOVE (9PM) – ATB x Topic x A7S
De Duitse dj en producer ATB, André Tanneberger, scoorde tussen 1998 en 2000 drie iconische dancehits, waaronder 9 PM (Till I Come) en Don’t Stop. Eerstgenoemde stond in 1998 13 weken in de Top 40 en bereikte de elfde plek en in de UK kwam de track zelfs op nummer 1 terecht. ATB, Topic en A7S komen nu met een remake van de track en dat is best bijzonder volgens die eerste. "In de afgelopen 20 jaar heb ik veel verzoeken ontvangen voor samenwerkingen en nieuwe edities van 9 PM (Till I Come),” zo vertelt hij in een persbericht. “Ik weigerde ze allemaal, omdat ik nooit echt tevreden was met de aanpak of het eindresultaat. Toen luisterde ik samen met mijn manager naar Breaking Me, de grote hit van Topic en A7S, en we hadden meteen het gevoel dat de wereld van die twee perfect kon samensmelten met die van ons."

30 (--) ALS IK JE WEER ZIE – Thomas Acda, Paul de Munnik, Maan, Typhoon
In 2007 stonden Acda & De Munnik voor het laatst als duo in de Top 40, maar klassiekers als Het Regent Zonnestralen, Niet Of Nooit Geweest en Ren Lenny Ren worden nog uit volle borst meegezongen. Vorig jaar stond Thomas Acda nog met Snelle in de Lijst der Lijsten, met Papa Heeft Weer Wat Gelezen. Nu werkt één van ’s lands bekendste muzikale duo’s weer samen op Als Ik Je Weer Zie, waarop ook Maan en Typhoon op te horen zijn. Het is een track die naar aanleiding van de livestream van De Vrienden van Amstel LIVE wordt uitgebracht. Het evenement, dat jaarlijks duizenden mensen naar Rotterdam Ahoy trekt, zou eigenlijk niet doorgaan. Maar alle artiesten hadden toch wel zin in een nieuwe editie en dus wordt er komend weekend een show uit de grond gestampt, die coronaproof is. Er zijn inmiddels meer dan 250.000 kaarten voor verkocht.

Foto: YouTube