Claude begint 2023 op nummer 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Claude Maan Goldband Flemming Måneskin Joel Corry Tom Grennan Metejoor Hannah Mae
Claude begint 2023 op nummer 1 in de Top 40

Voor de vierde week is Ladada (Mon Dernier Mot) van Claude de populairste hit van ons land. Het is Maan en Goldband opnieuw niet gelukt om langszij te komen.

Claude weet de voorsprong op zijn directe concurrenten behoorlijk te vergroten waarmee Ladada (Mon Dernier Mot) met stip op nummer 1 blijft zitten. Het nummer is de 39e Top 40-hit die zowel in de laatste Top 40 van een jaar en in de eerste Top 40 van het jaar de eerste plaats weet te bezetten. Voor Ladada (Mon Dernier Mot) wist The Business van Tiësto dit te bereiken. 

De complete top 4 van de lijst is onveranderd. Stiekem van Maan en Goldband staat voor de zevende week op nummer 2. In de Top 40-historie zijn er 12 hits die vaker op nummer 2 stonden. Jij Bent Zo (van Jeroen van der Boom, 9 weken) en Nu Wij Niet Meer Praten (van Jaap Reesema en Pommelien Thijs, 8 weken) waren de Nederlandstalige hits. How Do I Say Goodbye van Dean Lewis staat voor de zevende week op nummer 3.

Flemming bestormt de top 5
Paracetamollen van Flemming duwt I'm Good (Blue) van David Guetta en Bebe Rexha uit de top 5, door van 8 naar 5 te stijgen. Het is de vijfde Top 40-hit van de Brabantse zanger, maar het is pas de tweede keer dat hij de top 5 haalt. Dat gebeurde op 4 juni vorig jaar, toen Automatisch in de vijfde week van 9 naar 5 steeg. Die track zou uiteindelijk niet verder komen dan de tweede plaats.

Eindelijk een top 10-hit voor Måneskin 
De vorige drie hits van Måneskin (Zitti E Buoni, Beggin' en Supermodel) kwamen allemaal in de bovenste helft van de lijst maar nog nooit in de top 10. Dat presteert de Italiaanse band met The Loneliest nu dus wel. Måneskin is de 62e act uit Italië met een top 10-hit. Eros Ramazzotti is recordhouder met 4 top 10-hits. Måneskin nestelt zich ook naast Loreen en Duncan Laurence als meest recente songfestival-winnaars met een top 10-hit.

Joel Corry en Tom Grennan evenaren Top 40-record
Lionheart (Fearless) van Joel Corry en Tom Grennan staat voor de vijfde achtereenvolgende week op nummer 16. Het is de tweede keer dat een hit vijf keer op die plek weet te staan. In 2014 deed Tsunami van Dvbbs en Borgeous dat ook. Een belangrijk verschil is wel dat Tsunami in drie periodes op plek 16 stond, waar Lionheart (Fearless) die vijf weken achter elkaar heeft weten neer te zetten.

Bijzondere mijlpaal voor Rihanna en Rosa Linn
Rihanna zakt met Lift Me Up een plekje naar nummer 32. De zangeres is nu de tweede artiest geworden die 600 weken in de Top 40 staat. David Guetta was in 2019 de eerste artiest ooit die de mijlpaal wist te bereiken. De Franse dj en producer is inmiddels uitgelopen tot 831 weken.

Ook Rosa Linn heeft een mijlpaal te pakken. Voor de tweede keer staat er een nummer van het Eurovisiesongfestival 26 weken in de lijst. In 2012 verdween Euphoria van Loreen na 26 weken uit de lijst. Snap van Rosa Linn komt deze week op 26 weken. Nooit eerder wist een Eurovisiesongfestival-nummer in het kalenderjaar ná het festival nog in de lijst te staan.

Metejoor en Hannah Mae gaan het hardst
Wat Wil Je Van Mij van Metejoor en Hannah Mae is met 9 plaatsen winst op nummer 29 de snelste stijger. Bel Mercy van Jengi is op nummer 36 de hoogste van twee nieuwe binnenkomers in de lijst. Before You van Benson Boone is de andere nieuwkomer. Lees hier alles over de nieuwelingen in de lijst. 

Bekijk hier de complete Top 40 van deze week.