Nieuws
Hitlijsten

Afrikanen met een nummer 1-hit

Afrikanen met een nummer 1-hit
Wizkid  Wes  Margaret Singana  Mory Kante  Johnny & Orquesta Rodrigues 

Deze week stijgt Drake met One Dance naar de eerste plaats in de Top 40. Op die single is een kleine rol weggelegd voor de Nigeriaanse zanger Wizkid, die daarmee een bijzondere prestatie neerzet. Vorige week was hij al de eerste Nigeriaan in de Top 40; nu is hij de eerste Nigeriaan met een nummer 1-hit.

De meeste mensen hadden voor zijn samenwerking met Drake waarschijnlijk nog nooit van Wizkid gehoord. In Nigeria is hij echter een superster. Sinds zijn album Superstar uit 2011 heeft hij talloze Nigeriaanse en Afrikaanse muziekprijzen gewonnen en volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes behoort hij tot de tien rijkste artiesten van Afrika.

Hoewel de meeste Top 40-artiesten afkomstig zijn uit Europa en Noord-Amerika, hebben er wel vaker artiesten uit Afrika in de Lijst der Lijsten gestaan. Denk bijvoorbeeld aan Youssou N’Dour uit Senegal, Khaled uit Algerije en Miriam Makeba uit Zuid-Afrika. Vier keer eerder bereikte een Afrikaanse artiest de eerste plaats in de Top 40. We gaan terug in de tijd en kijken wie dat waren.

ALANE- Wes (1997, 8 weken op #1, 784 ptn.)
Voor de vorige Afrikaan met een nummer 1-hit moeten we bijna twintig jaar terug in de tijd. Toen scoorde Wes in de laatste maanden van 1997 een van de grootste hits van het jaar met het zomerse Alane.
Wes Madiko werd in 1964 in een dorpje in Kameroen geboren. Hij kreeg muziekles van zijn opa en als kind trad hij al op in een groepje. Eind jaren 80 werd Wes ontdekt door Franse toeristen en verhuisde hij naar Frankrijk. Daar nam hij in 1996 zijn debuutalbum Welenga op. De single Alane werd in de zomer van 1997 een gigantische hit in Frankrijk, maar het nummer naar Nederland overwaaide.
Na Alane scoorde Wes nog een klein hitje met Awa Awa, maar met de WK-single I Love Football kwam hij niet verder dan de Tipparade.  Daarna hebben we niet meer zo veel van Wes vernomen.
In 2013 dook Wes weer eens op met een voetballiedje. Samen met de Amerikaanse zangeres Zahra Universe zong hij het officiële themalied van de Africa Cup of Nations, getiteld Sela Sela (Dance Together). Tegenwoordig woont de zanger in New York.

WE ARE GROWING - SHAKA ZULU - Margaret Singana (1989, 4 weken op #1, 327 ptn.)
In 1989 zorgde een onverwacht televisiesucces voor de eerste en enige Top 40-hit van Margaret Singana. Veronica zond die zomer  de Zuid-Afrikaanse televisieserie Shaka Zulu, over de gelijknamige 19e-eeuwse Zoeloekoning, uit. Net als de serie werd ook het lied dat tijdens de aftiteling te horen was een groot succes. Dat was het door Margaret Singana gezongen We Are Growing.
Margaret Singana werd in 1938 in het Zuid-Afrikaanse Queenstown geboren. Na eerst een periode te hebben gewerkt als dienstmeid, brak ze begin jaren 70 door als zangeres. In 1978, op het hoogtepunt van haar carrière, kreeg ze een beroerte en belandde ze in een rolstoel. Hierdoor werd het moeilijk voor haar om nog op te treden. Na haar beroerte heeft ze weinig nieuwe materiaal meer opgenomen, maar toen ze gevraagd werd om het titellied van Shaka Zulu in te zingen, zei ze ja.
Het zou het laatste hoogtepunt uit haar carrière worden. Haar gezondheid ging achteruit en in 2000 overleed ze na een lang ziekbed. Uit eer voor de legendarische zangeres werd er in 2004 een straat in Johannesburg naar haar vernoemd.


YÉ KÉ YÉ KÉ - Mory Kante (1988, 2 weken op #1, 371 pnt.)
In 1988 stond er voor het eerst een nummer op #1 dat in een Afrikaanse taal gezongen was.  Mory Kante had het nummer Yé Ké Yé Ké al opgenomen in 1984 voor zijn eerste soloalbum À Paris. Het duurde echter tot nog vier jaar voordat zijn nummer in een remix een hit werd.
Mory Kante werd in 1950 geboren in Guinee. Daar werd hij opgeleid tot griot, een soort Afrikaanse minstreel die oude liederen, gedichten en verhalen mondeling overlevert, zodat deze voor latere generaties bewaard blijven. Toen hij 7 was maakte Mory Kante al muziek en op zijn dertiende verhuisde hij naar Mali. Daar kwam hij begin jaren 70 ik de bekende groep Rail Band terecht. In 1984 verhuisde hij naar Frankrijk en een jaar later gaf hij al zijn eerste optredens in Nederland.
Hoewel Mory Kante in de Top 40 een eendagsvlieg was, is hij tegenwoordig nog steeds muzikaal zeer actief. Zijn laatste album La Guinéenne dateert van 2012 en daarvoor heeft hij ook niet stilgezeten. In 2014 was hij betrokken bij het project Africa Stop Ebola, een benefietsingle gezongen door enkele beroemde Afrikaanse artiesten.


HEY MAL YO - Johnny & Orquesta Rodrigues(1975, 2 weken op #1, 391 ptn.)
Sommige media meldden in 1988 dat Mory Kante de eerste Afrikaanse artiest was met een nummer 1-hit in de Top 40. Fout! In 1975 stond er al een Afrikaan op de eerste plaats. Dat was Johnny Rodrigues, met zijn liedje Hey Mal Yo.
Over Johnny Rodrigues is niet bijster veel bekend. Hij werd in 1951 geboren op de Kaapverdische Eilanden, een eilandgroep voor de westkust van Afrika en voormalige Portugese kolonie. Toen Johnny 18 jaar werd, werd hij opgeroepen voor het Portugese leger. Omdat dat zou betekenen dat hij in Angola, een andere Portugese kolonie, moest gaan vechten, vertrok hij met zijn familie naar Amerika. In 1974 werd hij in een Scheveningse discotheek ontdekt door de manager van Tee-Set, Ted Cuppens. Peter Tetteroo produceerde Johnny’s eerste single Hey Mal Yo, een bewerking van het Portugese volksdansje Ò Malhão.
Na zijn nummer 1-hit scoorde Johnny nog twee bescheiden hitjes met het Afrikaans aandoende Hasibaba en de Amália Rodrigues-klassieker Uma Casa Portuguesa. Daarna is de Kaapverdische zanger weer in de anonimiteit verdwenen. Thans wordt eraan getwijfeld of hij destijds zijn liedjes wel zelf heeft ingezongen.
(29/04/2016)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)