Coverafbeelding Alanis Morissette - Smiling
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   2020

Artiestinformatie

Geboortedatum   01-06-1974
Land   Canada

Deze Canadese singer-songwriter speelt op haar zesde al piano en vanaf haar negende schrijft ze zelf liedjes. Op de leeftijd van elf jaar brengt ze in eigen beheer haar eerste single uit genaamd Fate Stay With Me.In 1986 krijgt ze landelijke bekendheid door haar deelname aan het Canadese kinderprogramma You Can't Do That On Television. Haar talent valt op, maar ze strandt in de eerste ronde.In 1991 brengt ze haar eerste album uit, genaamd Alanis. Het album staat vol met dans- en popliedjes. Voor dit debuutalbum krijgt zij dubbel platina en wint zij een prijs als meestbelovende nieuwe zangeres. Het album is echter moeilijk verkrijgbaar omdat zij het niet opnieuw wil uitbrengen.Omdat het tweede album Now Is The Time minder goed verkoopt verliest ze haar platencontract. Ze gooit het roer om en verhuist via een omweg naar Los Angeles. Het klikt met producer Glen Ballard, die eerder heeft gewerkt met o.a. Paula Abdul en Quincy Jones. Ze schrijven een aantal liedjes met zeer persoonlijke teksten, die elk in één dag geschreven en opgenomen zijn. Ze gaat daarmee verschillende platenmaatschappijen langs en komt uit bij Madonna's nieuwe label Maverick.Haar derde album komt uit in 1995: Jagged Little Pill. Er komen zes succesvolle singles vanaf en ze verkoopt meer dan 30 miljoen albums. Bovendien wint ze er vijf Grammy's mee. Het zou één van de meest succesvolle albums uit de jaren '90 worden. In Nederland komt het album ook op de eerste plaats. Ze gaat voor anderhalf jaar touren en daarna wil ze geen album meer maken.Toch vind ze na een rugzaktocht door India inspiratie voor een nieuw album: Supposed Former Infatuation Junkie. Ook deze plaat wordt met ruim 7 miljoen exemplaren goed verkocht. Ze ontvangt twee Grammy's voor het nummer Univited, dat niet op Supposed Former Infatuation Junkie staat, maar afkomstig is van de soundtrack City Of Angels.Alanis ook in een aantal films en tv-series. Zo is ze bijvoorbeeld te zien in Sex And The City, Weeds en Dogma.In 2005 brengt ze twee albums uit. Ter ere van het 10-jarig bestaan brengt ze een akoestische versie van haar hitalbum Jagged Little Pill uit. Het andere album, The Collection, bevat haar grootste hits en een aantal van haar persoonlijke favoriete nummers.

Voor een derde keer schrijft ze een soundtrack, ditmaal voor de film The Chronicles of Narnia. Het nummer Wunderkind levert haar een Golden Globe-nominatie op.

In 2012 verschijnt haar elfde studioalbum Havoc and Bright Lights. In 2015 brengt ze Jagged Little Pill voor de derde keer uit, een verzamelaarseditie met vier discs, inclusief geremasterde audio van het originele album, tien niet eerder uitgebrachte uit die tijd, een niet eerder uitgebrachte concertregistratie uit 1995 en net als 2005 een akoestische versie.

In februari 2020 geeft Alanis een concert in Carré Amsterdam. Na Reasons I Drink is Smiling de tweede single die verschijnt in de aanloop naar het album Such Pretty Forks In The Road dat op 1 mei verschijnt. Op 6 oktober geeft ze een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Songtekst

This
Is a life of extremes
Both sides are slippery and enticing
These are my places off the rails

And this
My loose recollection of a falling
I barely remember who I failed
I was just trying to keep it together

This is my first wave of my white flag
This is the sound of me hitting bottom
This, my surrender, if that's what you call it
In the anatomy of my crash

And I
Keep on smiling
Keep on moving
Can't stand still

Me
The notorious bottom dweller
Me, the ceiling-less brave explorer
Lured to the ends of overwhelm

This is my first wave of the white flag
This is the sound of me hitting bottom
This, my surrender, if that's what I call it
In the anatomy of my crash

And I
Keep on smiling
Keep on moving
Can't stand still

Such
Pretty forks in the road
On this continuum I've been bouncing
Life flashing promise before my eyes

This is my first wave of my white flag
This is the sound of me hitting bottom
This, my surrender, if I can bare it
In the anatomy of my crash

And I
Keep on smiling
Keep on moving
Can't stand still

Songinformatie

ArtiestAlanis Morissette
Titel Smiling
Lengte 4:17
Componist(en) Alanis Morissette · Michael Farrell
Producer(s) Alex Hope
Platenlabel RCA
Catalogusnr digital download
Releasedatum 21-02-2020
Album Such Pretty Forks in the Road


Positieverloop