Coverafbeelding Willy Alberti - Juliana Bedankt!
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   18 piekpositie
  •   93 punten
  •   1980

Artiestinformatie

Geboortedatum   14-10-1926
Land   NederlandSongtekst

Juliana, bedankt
Voor meer dan dertig jaren
Voor de tijd die u gaf
Voor 't volk van Nederland
Juliana, bedankt
Al kreeg u zilveren haren
Uw hart bleef van goud
Omringd door diamant

We konden het echt niet geloven
Het was ongeveer vijf voor acht
Programma's die werden verschoven
Wie had er zoiets nou verwacht
Natuurlijk, het moest ervan komen
Maar waarom dan toch nog zo snel
Ons bloed ging er sneller van stromen
Een majesteit zegt ons vaarwel

Juliana, bedankt
Voor al die mooie jaren
Voor de tijd die u gaf
Voor 't volk van Nederland
Juliana, bedankt
't Was of we vrienden waren
Daarom was er tussen ons
Een hechte band

Juliana, bedankt
Voor meer dan dertig jaren
Voor de tijd die u gaf
Voor 't volk van Nederland
Juliana, bedankt
Al kreeg u zilveren haren
Uw hart bleef van goud
Omringd door diamant

Wij zullen u niet snel vergeten
Hoe kunnen we ook met zo'n vrouw
Maar één ding dat moet u toch weten
Want dertig april komt heel gauw
Wij willen altijd weer Oranje
Vier eeuwen, dat is toch niet niks
Een vorstelijk huis zonder franje
Juliana wordt nu Beatrix

Juliana, bedankt
Al kreeg u zilveren haren
Uw hart bleef van goud
Omringd door diamant

Songinformatie

Op 31 januari 1980 om 8 uur 's avonds maakte Koningin Juliana in een televisietoespraak bekend dat zij op 30 april afstand zou doen van de troon. Twee dagen later, op 2 februari, presenteerde Willy Alberti al een muzikaal eerbetoon aan de vorstin in het spelprogramma Telebingo van Mies Bouwman. Alberti vertelde dat zijn zoon Tony Alberti hem aanspoorde om een nummer over de koningin op te nemen. Aanvankelijk wilde hij dit niet, omdat hij hees was, maar zijn zoon kon hem toch overhalen. Diezelfde nacht nog ging Willy de studio in om het nummer "Juliana bedankt!" op te nemen. In Telebingo verklaarde Willy dat hij ontroerd was over de aangekondigde abdicatie van Juliana en het lied had ingezongen met een brok in zijn keel. Omdat Willy geen tijd had gehad om de tekst uit zijn hoofd te leren, zong hij het nummer in Telebingo met een briefje in zijn hand. Een week na zijn optreden kwam "Juliana bedankt!" op #30 binnen in de Tipparade. Op 23 februari stootte het nummer door naar de Top 40 waar het uiteindelijk de 18e plaats bereikte.

In 2007 vertelde componist en producer Eddy Ouwens in het radioprogramma Theater Van Het Sentiment hoe het nummer ontstaan was. Hij zat op 31 januari 1980 samen met collega Pim Koopman (bekend van Kayak en Diesel) thuis muziek te maken achter zijn vleugel, toen hij gebeld werd door een vriend die hem op de hoogte bracht van de toespraak van Koningin Juliana. Eigenlijk was hij niet van plan om hier een nummer over te schrijven. Hij had in 1977 al onder de naam Danny Mirror de single "I Remember Elvis Presley" opgenomen en wilde niet herinnerd gaan worden als de man van herdenkingsplaatjes. Desondanks ontstonden er in vijf minuten achter de vleugel een melodie en de titel "Juliana bedankt!" en hij en Pim vonden het zonde om er niets mee te doen. Ze bedachten dat het wel een stunt zou zijn om de single zo snel mogelijk in de winkels te hebben liggen. Eddy Ouwens wilde als uitvoerend artiest iemand die een band had met het koningshuis. Zijn eerste keus was de Zangeres Zonder Naam, maar die trad die avond ergens op en kon hij niet te pakken krijgen. Zijn tweede keus Willy Alberti, die in 1978 geridderd was, lukte wel. Nadat hij de melodie gehoord had, ging hij akkoord. In allerijl werden een tekst, een arrangement en een B-kant geschreven. Diezelfde nacht nog werd de single opgenomen en om 8 uur 's ochtends waren beide nummers klaar. Op 1 februari werden al 500 exemplaren van de single geperst en werd het nummer al op de radio gedraaid. In twee dagen werden er maar liefst 15.000 exemplaren van de single verkocht. Volgens de Telegraaf was dat destijds een record. Eddy Ouwens heeft tweemaal gevraagd aan mensen die contact hadden met het Koninklijk Huis wat Juliana zelf van het liedje vond. Zowel dirigent Harry van Hoof als Prinses Christina, met wie Eddy Ouwens in 2000 een kerstalbum opnam, bevestigden dat Juliana "Juliana bedankt!" een mooi liedje vond.

Op 16 februari 1980 werd het nummer belachelijk gemaakt in de Lach-Of-Ik-Schiet-Show van André Van Duin. In dit radioprogramma lieten Dik Voormekaar en Meneer de Groot een (uiteraard zelf in elkaar gezette) ruwe opname van "Juliana bedankt!" horen waarin Willy voortdurend door zijn eigen nummer heen hoestte, zogenaamd vanwege de brok in zijn keel en omdat hij hees was.

Een week later was "Juliana bedankt!" opnieuw het doelwit van spot in de Lach-Of-Ik-Schiet-Show. Deze keer kroop André van Duin in de huid van Prins Bernhard die in de studio aanwezig was om een antwoordlied op "Juliana bedankt!" te zingen, waarin hij Willy Alberti bedankte voor de 'bijzonder mooie grammofoonplaat'. Deze parodie werd op single uitgebracht en in de week dat "Juliana bedankt!" uit de Top 40 viel, was "Willy Alberti bedankt" de hoogste nieuwe binnenkomer. André van Duin bereikte met zijn uitvoering de 7e plaats, waarmee het antwoordlied een grotere hit werd dan het origineel.
ArtiestWilly Alberti
 A-kant
Titel Juliana Bedankt
Componist(en) Theo Smit
Producer(s) Martin Agterberg
 B-kant
Titel U Was Een Moeder
Componist(en) S. Humber
Producer(s) Martin Agterberg
 
Platenlabel CNR
Catalogusnr 141.618


Positieverloop