Nieuws
Op deze dag in 1982

Vandaag: Ozzy onthoofdt een vleermuis

Ozzy Osbourne
Ozzy Osbourne  Lady Gaga  Jennifer Lopez  Village People  Madonna  U2  Paul McCartney  The Beatles  The Voice Of Holland  Ali B  Marco Borsato  Meat Loaf  Goldband 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de onthoofding van een vleermuis, verricht door Ozzy Osbourne.

Shockrock wordt weliswaar beschouwd als een muziekgenre, maar muziek vormt niet het hoofdelement van de stijl. De artiesten die het genre beoefenen, staan namelijk vooral bekend om hun spectaculaire en soms zeer schokkende optredens. Zo heeft shockrockicoon Alice Cooper ooit de kop van een kip af gebeten. Een andere bekende artiest uit de shockrockwereld heet Ozzy Osbourne, komt uit Birmingham en verwierf bekendheid als leadzanger van Black Sabbath. Ook hij had zo zijn controverses. 

Zo beet hij in 1981 plotseling de kop van een duif af tijdens een ontmoeting met zijn platenmaatschappij. Op 20 januari 1982 is het weer raak. Deze keer is het een vleermuis die wordt onthoofd. Dat gebeurt tijdens zijn concert in Des Moines. De fans hebben zich in de aanloop naar het concert uitstekend ingelezen in Ozzy Osbourne. Zij zijn dus op de hoogte van het feit dat Osbourne wel eens dieren rond laat lopen tijdens zijn optredens en rauw vlees het publiek in gooit. 

De 17-jarige fan Mark Neal komt derhalve om het idee om een vleermuis naar het podium te gooien. Osbourne denkt dat hij met een rubberen speelgoedvariant te maken heeft en denkt dat hij op een veilige manier in de nek van het dier te bijten. Na afloop van de beet ervaart de Brit echter dat het niet zo is en later die dag wordt hij in het ziekenhuis ingeënt tegen hondsdolheid. 

Neal zal later in een interview vertellen dat de vleermuis al dood is wanneer hij het dier gooit. Ozzy Osbourne verklaart echter in een interview dat de vleermuis nog leeft. Dierenrechtenactivisten zijn vanzelfsprekend niet gecharmeerd van de daad van Osbourne en er volgen dan ook veel acties en boycots na de beet.

Dit gebeurde er nog meer op 20 januari:
Lady Gaga en Jennifer Lopez treden op 20 januari 2021 op bij de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden.

De 78-jarige Joe Biden wordt geïnaugureerd als 46e president van het land. Een vast onderdeel van deze ceremonie is de vertolking van het Amerikaanse volkslied: The Star-Spangled Banner. Dit jaar krijgt Lady Gaga deze eer. Zij is pas de tweede grote popster die bij een presidentiële inauguratie het volkslied mag zingen. Tot voor kort werd dit vooral gedaan door klassiek geschoolde vocalisten, zingende militairen of koren. De eerste popzangeres die deze taak op zich nam was Beyoncé bij de tweede inauguratie van Barack Obama in 2013. Bij de inauguratie van Donald Trump in 2017 gaven veel grote artiesten te kennen dat ze niet voor de controversiële president wilden optreden. Het volkslied werd dat jaar gezongen door Jackie Evancho, die ooit als 10-jarig meisje als tweede was geëindigd bij America's Got Talent.

Mensen van over de hele wereld zijn onder de indruk van het optreden van Lady Gaga. En, zoals we gewend zijn bij haar, ook van haar outfit. Ze draagt een enorme rode rok en op haar borst heeft ze een grote broche van een vredesduif, die overigens mooi kleurt bij haar gouden microfoon.

Lady Gaga is niet de enige wereldster die optreedt bij de inauguratie. Vlak voor de daadwerkelijke eedaflegging zingt Jennifer Lopez een medley van This Land Is Your Land en America The Beautiful, waarin ze ook nog eventjes subtiel een regeltje van haar eigen hit Let's Get Loud verwerkt heeft. Aan het einde van haar optreden citeert ze in het Spaans een fragment uit de 'pledge of allegiance', een belofte van trouw aan de Amerikaanse vlag die honderdduizenden kinderen dagelijks uitspreken aan het begin van hun schooldag. Veel mensen uit de Spaanstalige gemeenschap vinden het mooi om deze woorden in hun eigen taal te horen tijdens zo'n belangrijke ceremonie.

Vóór Lady Gaga en Jennifer Lopez zijn er nog maar vier Top 40-artiesten geweest die bij de inauguratieceremonie hebben mogen optreden. De eerste was Aretha Franklin tijdens de eerste inauguratie van Barack Obama in 2009. Bij zijn tweede inauguratie in 2013 traden James Taylor, Kelly Clarkson en de hierboven al genoemde Beyoncé op. Er zijn wel meer popartiesten die hebben opgetreden tijdens de inauguratiedag, maar dat was dan tijdens inauguratiebals of -concerten die na de officiële eedaflegging plaatsvonden. In 2021 geven onder meer Bruce Springsteen, Justin Timberlake en Katy Perry een optreden tijdens een speciale televisie-uitzending.

Verder op deze dag:
1979:
Village People voeren de Top 40 aan met Y.M.C.A. Deze meezinger betekent de absolute doorbraak van deze discogroep, die later dat jaar nog de eerste plaats bereikt met In The Navy.
1996: Madonna arriveert in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor de opnames van de film Evita. Met de single Don't Cry For Me Argentina (afkomstig uit de film) bereikt de Queen of Pop een jaar later de derde plaats.
2001: Jennifer Lopez stijgt naar de eerste plaats met Love Don't Cost A Thing. Het is de tweede nummer 1-hit voor de acterende zangeres, na If You Had My Love uit 1999.
2007: De Ierse band U2 scoort zijn vierde nummer 1-hit met Window In The Skies. Evenals Beautiful Day (2000), Elevation (2001) en The Saints Are Coming (2006) blijft ook deze plaat niet langer dan twee weken bovenaan.
2017: Paul McCartney sleept Sony voor de rechter rond de muziek van The Beatles. Na de dood van Michael Jackson kocht Sony de rechten van 267 nummers en de schrijver wil ze nu zelf weer kunnen beheren.
2022: Het online BNNVARA-programma #Boos wijdt een volledige aflevering van 81 minuten aan The Voice Of Holland. Verschillende vrouwen beschuldigen Ali B, Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van seksueel wangedrag. 
2022: Meat Loaf overlijdt op 74-jarige leeftijd in een ziekhuis in Nashville. Hij is waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van COVID-19.
2023: Op Twitter gaat een filmpje viraal van Goldband-zanger Milo Driessen die coke snuift op het podium. Dit incident vond plaats tijdens oud en nieuw in TivoliVredenburg in Utrecht. Milo biedt niet veel later zijn excuses aan, maar vindt ook dat er in Nederland niet zo bekrompen gedacht moet worden over het gebruikt van geestverruimende middelen.

Vandaag geboren:
1942 - William Powell, bij overlijden 35 jaar, The O'Jays
1943 - Rick Evans, Zager & Evans
1944 - Lem Lubin, Unit 4 + 2
1945 - Eric Stewart, 10cc | Hotlegs | The Mindbenders
1946 - Jimmy Chambers, Londonbeat
1947 - George Grantham, Poco
1952 - Paul Stanley, Kiss
1953 - Koos Meinderts, Klein Orkest
1953 - Robin McAuley, Far Corporation
1956 - Henk Poort,
1965 - Heather Small, M People
1966 - Tracii Guns, Guns n'Roses
1967 - Sigurd Barrett,
1969 - Nicky Wire, Manic Street Preachers
1971 - Gary Barlow, Take That
1974 - Paskal Jakobsen, Bløf
1979 - Rob Bourdon, Linkin Park
1979 - Will Young,
1980 - Joëlle Van Noppen
, bij overlijden 30 jaar, Wow!
1981 - Nathan Connolly, Snow Patrol
1983 - Burhan G,
1984 - Bonnie McKee,
1986 - Tame Impala,

1995 - Joey Bada$$,
1996 - Paul Sinha,
1998 - Julian Cross,
1999 - Bilal Wahib,
2000 - Jack,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) World- The Bee Gees (Polydor), 2 weken op nummer 1
1973 - 1 (1) Crazy Horses- The Osmonds (MGM), 6 weken op nummer 1
1979 - 1 (2) Y.M.C.A.- Village People (Philips), 1 week op nummer 1
1990 - 1 (1) All Around The World- Lisa Stansfield (Arista), 3 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Ademnood- Linda, Roos & Jessica (Dino), 6 weken op nummer 1
2001 - 1 (5) Love Don't Cost A Thing- Jennifer Lopez (Epic), 1 week op nummer 1
2007 - 1 (3) Window In The Skies- U2 (Island), 1 week op nummer 1
2018 - 1 (1) Perfect- Ed Sheeran (Asylum), 8 weken op nummer 1

(20/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi