Nieuws
Op deze dag in 1956

Vandaag: Nederlander wordt manager van Elvis

Vandaag: Nederlander managet Elvis
Elvis Presley  R. Kelly  Gareth Gates  Nikki ((Kerkhof))  Nate Dogg  The Cats  Cees Veerman  Toto  Donny Osmond  Selena Gomez  Taylor Swift 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een Nederlander die de nieuwe manager van Elvis Presley werd.

Voor het overgrote deel van alle managers is het een droomfunctie en op 15 maart 1956 wordt de droom realiteit voor een Nederlander. Colonel Tom Parker wordt namelijk fulltime manager van Elvis Presley. Hij is sinds augustus bij Presley betrokken als adviseur, maar pas vandaag loopt het managementcontract met Presleys vorige manager Bob Neal af. Parker had eerder andere artiesten gemanaged, maar richt zich vanaf nu alleen nog maar op Presley.

Parker werd in 1909 in Breda geboren als Dries van Kuijk. In 1929 verliet hij Nederland voorgoed om zich in de Verenigde Staten te vestigen. Hij werkte daar vooral op kermissen en ontplooide zich tot een succesvol zakenman. De titel colonel kreeg hij van de gouverneur van Louisiana die hij had geholpen met zijn verkiezingscampagne in 1944. 

Parker heeft een grote rol in het carrièreverloop van Presley, zowel positief als negatief. Zo brengt Parker hem bij platenmaatschappij RCA en regelt hij na Presleys dienstplicht een televisieoptreden met Frank Sinatra. Aan de andere kant voorkomt hij dat Presley ooit buiten Amerika optrad, waarschijnlijk omdat hij zelf geen paspoort heeft of durft aan te vragen. 

Daarnaast strijkt Parker een groot deel van Presleys inkomsten op. Tegen het eind van diens leven is dat zelfs 50%. Na de dood van zijn enige artiest trekt Parker zich terug in Las Vegas. Daar brengt hij, tot zijn dood in 1997, veel tijd in casino’s door. Omdat Parker maar zelden een interview gaf, is er veel over zijn leven onbekend.

Dit gebeurde er nog meer op 15 maart:
Een Amerikaanse diskjockey haalt op 15 maart 1972 een stunt uit door anderhalf uur achter elkaar hetzelfde nummer te draaien.

Robert W. Morgen is werkzaam bij het radiostation KHJ in Los Angeles als hij een bijzonder idee krijgt. Tussen 6:00 een 7:30 uur draait hij alleen maar het liedje Puppy Love. Dat is een solohit van de 14-jarige Donny Osmond, die ook bekend is als een van de leden van de groep The Osmonds. De diskjockey was het zo zat dat dit liedje voortdurend werd aangevraagd door tieners, dat hij besloot om het nummer de hele tijd achter elkaar te draaien, totdat al die tieners het vanzelf beu werden.

Als de nieuwslezer hem erop aanspreekt dat de bazen gebeld dat hij moet stoppen met de actie omdat de luisteraars anders geïrriteerd raken, beidt hij uitgebreid zijn excuses aan. Na zijn excuses kondigt hij de volgende plaat aan en dat is wederom Puppy Love. Robert gaat gewoon door met zijn actie. Hij houdt pas op als de politie van Los Angeles een inval doet in de radiostudio. Bezorgde luisteraars hebben de politie gebeld, omdat zij vermoedden dat er iets niet pluis is. De uitzending blijkt echter niet te zijn overgenomen door hippies, anarchisten of Donny Osmond-fans. Het is gewoon een grap van Robert. Er wordt die ochtend geen arrestatie verricht.

Donny Osmond heeft later gereageerd op de stunt van Robert. Hij denk dat het zeker heeft bijgedragen aan het succes van de single, die in april 1972 op de 3e plaats in de Billboard Hot 100 piekte. In Nederland was Puppy Love in juni van dat jaar de solodebuuthit van Donny Osmond. In ons land bereikte het nummer de 15e plaats en zou hij in 1974 pas zijn grootste hit scoren met I'm Leaving It (All) Up To You, een duet met zijn jongere zusje Marie.

In 2006 zou Giel Beel een soortgelijke stunt uithalen door op 3FM twee uur achter elkaar alleen maar het nummer Toppertje van Guillermo & Tropical Danny te draaien. Op het moment van de stunt stond dat nummer nog niet in de Top 40, maar niet veel later werd het een nummer 1-hit ins ons land.

Verder op deze dag:
1997: R. Kelly bereikt met zijn doorbraaksingle I Believe I Can Fly de eerste plaats. De Amerikaanse R&B-zanger verblijft slechts één weekje aan top. Met If I Could Turn Back The Hands Off Time presteert R. Kelly in dat opzicht beter. Deze ballad voert in 1999 acht weken de Top 40 aan.
2003: Gareth Gates scoort een nummer 1-hit met Anyone Of Us (Stupid Mistake). Een jaar eerder werd hij tweede in de Britse editie van Idols. Na twee weken wordt Gates van de troon gestoten door de eerste winnaar van de Nederlandse variant: Jamai.
2008: Nikki komt binnen op de eerste plaats met Hello World. Het is het vierde winnende lied van Idols dat de eerste plaats bereikt, uit een totaal van vier singles. Hello World blijft slechts drie weken op nummer 1, waarmee het negatieve record van When You Think Of Me van Boris uit 2004 is geëvenaard.
2011: Nate Dogg is op 41-jarige leeftijd overleden. In 2007 werd hij getroffen door een beroerte en in 2008 tastte een nieuwe beroerte zijn fysieke gesteldheid verder af. Complicaties zijn hem fataal geworden. Hij geldt als één van de grondleggers van de G-funk.
2014: Cees Veerman is vannacht in zijn slaap overleden. Hij verwierf bekendheid als zanger van de succesvolle Volendamse band The Cats, waarmee hij vijf nummer 1-hits scoorde. Cees Veerman (geen familie van medelid Piet Veerman) is 70 jaar geworden.
2015: Mike Porcaro overlijdt op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Als bassist van Toto scoorde hij grote hits, waaronder nummer 2-hits Africa (1982) en Stop Loving You (1988). Hij was de broer van drummer Jeff Porcaro, die in 1992 overleed aan een hartaanval op 38-jarige leeftijd.
2015: Kensington speelt het nummer War als deelnemer in het negende seizoen van de Poolse talentenjacht Must Be The Music. De groep doet zichzelf voor als een onbekend bandje uit Nederland dat nog niet is doorgebroken. De jury is erg enthousiast over de groep en stuurt Kensington unaniem door naar de volgende ronde. Daarna krijgt de jury pas te horen dat Kensington eigenlijk al heel succesvol is in Nederland en hun deelname eigenlijk een grap was.
2016: Selena Gomez is de meest gevolgde persoon op Instagram. De zangeres komt op bijna 70 miljoen volgers en passeert daarmee Taylor Swift. In november 2018 wordt ze ingehaald door voetballer Cristiano Ronaldo.

Vandaag geboren:
1913 - Lex Goudsmit, bij overlijden 86 jaar,
1940 - Augusto Martelli, bij overlijden 74 jaar,
1941
- Mike Love, The Beach Boys
1943 - Sly Stone, Sly & The Family Stone
1946- Howard Scott, War
1946 - Jan Guldbäck, Blue Swede
1952 - Carlo Marrale, Matia Bazar
1955- Bunny Debarge, Debarge
1962- Steve Coy, Dead Or Alive
1962- Terence Trent d'Arby,
1963- Bret Michaels, Poison
1964- Rockwell,
1968- Sabrina,
1972- Mark Hoppus, Blink 182
1975- Will.I.Am, The Black Eyed Peas
1975- Bart Van Der Weide, Racoon
1977 - Joe Hahn, Linkin Park
1983 - Spree Wilson,
1983 - Vassy,
1988 - Lil Dicky,
1993 - Georgi Kay,
1993 - Robert Van Hemert
,
1996- Connor Ball, The Vamps
1996 - Nikolaus Becker, Niiko x Swae

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Atlantis- Donovan (Epic), 3 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) 100 Years- Joey Dyser (Delta), 3 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) Crying- Don McLean (EMI), 4 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) When The Going Gets Tough, The Tough Get Going- Billy Ocean (Jive), 5 weken op nummer 1
1997 - 1 (3) I Believe I Can Fly- R. Kelly (Jive), 1 week op nummer 1
2003 - 1 (2) Anyone Of Us (Stupid Mistake)- Gareth Gates (RCA), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (--) Hello World- Nikki (Sony BMG), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (1) Rather Be- Clean Bandit feat. Jess Glynne (Atlantic), 2 weken op nummer 1

(15-03-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix