Nieuws
Op deze dag in 2013

Vandaag: Miley Cyrus twerkt

Vandaag: Miley Cyrus twerkt
Miley Cyrus  Robin Thicke  Esmée Denters  Bob Geldof  Aaliyah  Ian Dury & The Blockheads  Justin Timberlake  *Nsync 

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Miley Cyrus twerkt tijdens een optreden met Robin Thicke bij de MTV Video Music Awards.

Met haar optreden deed de 20-jarige Miley Cyrus op 25 augustus 2013 flink wat stof opwaaien. Tijdens een gezamenlijk optreden met Robin Thicke ging de ooit zo keurige Hannah Montana-vertolkster gebukt voor Robin staan en schudde ze met haar billen tegen zijn kruis. Heel veel kijkers maakten die avond voor het eerst kennis met het fenomeen ‘twerken’.

Twerken was echter helemaal niet nieuw. De dansbeweging ontstond in de tweede helft van de jaren 80 in de bouncescene van New Orleans. Uit deze scene is ook het nummer Jubilee All van DJ Jubilee afkomstig. In de songtekst van dit nummer worden allerlei namen van dansmoves genoemd, waaronder ‘twerk’. Voor zover bekend is dit de eerste songtekst waarin het woord ‘twerk’ gebruikt wordt. Pas in 2000 wordt het woord voor het eerst gezongen in een Top 40-hit. Je moet wel goed opletten, maar in Jumpin’ Jumpin’ van Destiny’s Child komt tweemaal ‘Twerk it, twerk it’ voorbij. Zes jaar later verwerkte Justin Timberlake het woord ook in zijn hit SexyBack. Langzamerhand raakt het twerken binnen de hiphopcultuur aardig ingeburgerd. In 2011 wordt er al door veel mensen op gegoogeld.

Dankzij Miley Cyrus werd het twerken in 2013 bij een breder publiek bekend. De effecten in de media waren direct merkbaar. Het aantal filmpjes en videoclips waarin getwerkt werd, was amper bij te houden. Uiteraard kwam er ook kritiek op Mileys twerken. Ten eerste waren er mensen die vonden dat deze dans veel te suggestief was en een slechte invloed zou hebben op jeugd. Ten tweede werd Miley beschuldigd van culturele toe-eigening. Het twerken was immers afkomstig uit de bounce- en hiphopcultuur en werd tot die tijd vooral gedaan door Afro-Amerikaanse vrouwen. Door Miley Cyrus namen steeds meer mensen uit andere culturen deze dansmove over, wat voor sommige mensen voelde alsof dit van hen werd afgepakt.

Eind 2013 werd ‘twerken’ verkozen tot woord van het jaar in de categorie jongerentaal (het algemene woord van jaar 2013 was ‘selfie’) en sinds 2014 staat het woord in de online-editie van de Van Dale. De definitie luidt daar: suggestief met de billen dansen. In 2016 kwam het woord voor de eerste keer voorbij in de songtekst van een Nederlandstalige Top 40-hit. In Nu Sta Je Hier van SFB zingt Ronnie Flex: “Kan je voor me twerken, meisje”. Lil Kleine nam het woord twee jaar later in de mond op de track Ze Willen Mee. Hij rapte: “’k Heb je bitch die twerkt en op me zit”.

Dit gebeurde er nog meer op 25 augustus:
Esmée Denters uploadt op 25 augustus 2006 haar eerste YouTubefilmpje.

De 17-jarige Esmée Denters zit op haar slaapkamer in het Gelderse Oosterbeek en maakt met de webcam van haar zus een filmpje van zichzelf. Kauwend op een kauwgum zingt ze het nummer Waterfalls van TLC en ze uploadt het naar Youtube. In de komende maanden maakt ze nog meer filmpjes die ze op Youtube zet.

Esmée Denters krijgt veel positieve reacties op haar filmpjes, die ook worden gezien door verschillende platenmaatschappijen. Ze wordt een internationale ster op Youtube en in december wordt ook op televisie aandacht aan haar besteed. Amerikaanse platenmaatschappijen tonen interesse in haar en in februari vliegt ze naar Amerika om daar onder andere een nummer van Kelly Rowland op te nemen.

In Amerika wordt ze ontdekt door Justin Timberlake, bij wie ze uiteindelijk een platencontract tekent. Na vele optredens, onder andere bij Oprah Winfrey, en een zorgvuldige voorbereiding haalt in mei 2009 haar eerste hit Outta Here de Top 40. Justin Timberlake is een van de producers van het nummer. Drie weken later staat ze op de derde plaats. In augustus wordt haar debuutsingle in Engeland uitgebracht, waar hij binnenkomt op nummer 7. In Amerika blijft het gehoopte hitparadesucces helaas uit.

Met de opvolgers Admit It en Love Dealer, een duet met Justin Timberlake, weet ze het succes van Outta Here niet te evenaren. Er komt daarna geen tweede album meer en we zien haar niet meer terug in de hitlijsten. In 2015 hoopt ze op een comeback door haar deelname aan de Britse versie van The Voice. Daar belandt ze in het team van Will.I.Am, maar tijdens ‘the knockouts’ wordt ze uitgeschakeld. Tegenwoordig maakt Esmée Denters nog steeds muziek die ze in eigen beheer uitbrengt.

Verder op deze dag:
1998: Tijdens zijn tweede werkdag als dj voor het Londense radiostation XFM maakt Bob Geldof een pijnlijke fout. In zijn programma meldt hij dat Ian Dury aan kanker is overleden. Hij had dat nieuws vernomen van een luisteraar die naar de studio had gebeld. Al gauw daarna verneemt de Ierse zanger dat het bericht onjuist is en biedt hij in de uitzending zijn verontschuldigingen aan.
2001: Op het Bahamaans eiland Great Abaco komt R&B-zangeres Aaliyah op 22-jarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeluk. Ze was daar voor de opnamen voor de videoclip van haar laatste single Rock The Boat. Ook de piloot en de rest van haar entourage overleven de vliegtuigcrash niet.
2013: Justin Timberlake verzilvert vier van zijn zes nominaties en is daarmee de grote winnaar bij de MTV Video Music Awards. Als Justin tijdens de show een medley van zijn hits zingt, wordt hij op het podium vergezeld door zijn oude maatjes van 'nSync en zingen ze samen Girlfriend en Bye Bye Bye.

Vandaag geboren:
1925 - Nico Gomez, bij overlijden 67 jaar, The Chakachas 1942 - Jay David, Dr. Hook
1943 - Walter Williams, The O'Jays
1949 - Gene Simmons, Kiss
1950 - Willy DeVille, bij overlijden 58 jaar, Mink DeVille
1951 - Ria Thielsch, Luv'
1952 - Geoff Downes, Buggles | Asia
1952 - Michelangelo La Bionda, La Bionda
1954 - Elvis Costello,
1955 - John McGeoch, bij overlijden 48 jaar, Visage
1956 - Dick Rietveld, The Deep River Quartet
1956 - Matt Aitken, Stock Aitken Waterman
1960 - Saskia Van Oerle, Tambourine
1961 - Billy Ray Cyrus,
1964 - Suzanne Michaels,
1966 - Terminator X, Public Enemy
1966 - Antonie Kamerling, bij overlijden 44 jaar, Hero | All Stars
1978 - Gabriel Rios,
1987 - Amy MacDonald,
1988 - Alexandra Burke,
1988
- Wynter Gordon,
1992 - Emily Warren,
1997 - Maty Noyes,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) Rote Rosen- Freddy Breck (BASF), 2 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) I Was Made For Lovin' You- Kiss (Casablanca), 4 weken op nummer 1
1984 - 1 (2) Smalltown Boy- Bronski Beat (London), 1 week op nummer 1
1990 - 1 (1) U Can't Touch This- MC Hammer (Capitol), 4 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) My Way- Herman Brood (Ariola), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (2) Relax Take It Easy- Mika (Casablanca), 1 week op nummer 1
2012 - 1 (24) Reckoning Song / One Day - Wankelmut RMX- Asaf Avidan (Columbia), 1 week op nummer 1
2018 - 1 (17) Djadja- Aya Nakamura (Parlophone), 1 week op nummer 1

(25/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)