Nieuws
Op deze dag in 1977

Vandaag: Iggy Pop verbouwt de Toppopstudio

Vandaag: Iggy Pop verbouwt de Toppopstudio
Iggy Pop  Vangelis  Andrea Bocelli  Sarah Brightman  Michael Jackson  Ph.D.  Jim Diamond 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Iggy Pop zet de studio van Toppop op stelten.

Veel televisiekijkers weten op 8 oktober 1977 niet wat ze zien. Iggy Pop zingt bij Toppop zijn nieuwe single Lust For Life. Nou ja, het is duidelijk dat hij niet echt zingt, want de Godfather Of Punk doet geen enkele moeite om het door David Bowie geschreven nummer goed te playbacken. En dat is nog lang niet alles. De zanger ligt tijdens het optreden met ontbloot bovenlichaam over de vloer, sloopt een palm uit het decor en gooit ook nog een ander decorstuk omver. Iggy's vertolking groeit uit tot een van de meest memorabele optredens uit de Toppopgeschiedenis.

Het verhaal achter deze opname is dat Iggy Pop aanvankelijk niet uit zijn kleedkamer wilde komen. Er werd toen besloten om een camerarepetitie te doen zonder de zanger. Toen Iggy hoorde dat zijn muziek werd aangezet, kwam hij uit zijn kleedkamer en stormde bij het podium op. De camera's werden snel aangezet. In het begin van de video is nog te zien dat er een fotograaf in het beeld staat en dat Iggy staat de dollen met een man die normaal achter de schermen werkt.

In 2006 blikt Iggy Pop in een minidocumentaire van het programma Top 2000 À Gogo terug op zijn optreden in Toppop. Hij zegt daarin dat hij niet zo goed is in playbacken en dat hij de palmboom niet bij de sfeer van zijn nummer vond passen. "Als het nou een echte palmboom was geweest, maar een potpalm ... in Amsterdam?"

Lust For Life wordt na het optreden van Iggy Pop een grote hit in Nederland en België. Rond de jaarwisseling van 1978 staat de single twee weken op nummer 3. Pas jaren later wordt het Lust For Life ook een andere landen een hit, nadat het in 1996 is gebruikt in de Britse film Trainspotting. In dat jaar bereikt het nummer de 26e plaats in het Verenigd Koninkrijk.

Op 10 maart 1978 is Iggy Pop nog een tweede keer te zien in Toppop. Dan zingt hij zijn nieuwe single Some Weird Sign, die in alleen in Nederland wordt uitgebracht. Iggy zorgt niet opnieuw voor een revolutie. Hoewel de zanger wederom een enigszins anarchistisch optreden geeft en stuk uit het decor sloopt om dat op zijn microfoonstandaard te zetten. leidde dit optreden niet tot nieuw hitsucces. Iggy moest bijna 10 jaar wachten voordat hij met Real Wild Child (Wild One) zijn tweede Top 40-hit scoorde. In 1990 volgde nog zijn derde en laatste Top 40-hit met Candy.

Dit gebeurde er ook op 8 oktober:
De Duitse bokser Henry Maske zorgt er op 8 oktober 1994 voor dat Vangelis in 1995 een van de grootste hits van het jaar gaat scoren.

Er zijn maar weinig sporters die kunnen zeggen dat ze iemand aan een nummer 1-hit hebben geholpen. Het bekendste voorbeeld is de Braziliaanse Neymar die met een simpel dansje in een kleedkamer Ai Se Eu Te Pego! van Michel Teló tot een wereldhit maakte. Neymar is echter niet de eerste. Jaren eerder zorgt de Duitse bokser Henry Masker er al voor dat Vangelis zijn eerste nummer 1-hit scoort.

Henry Maske zorgde er begin jaren 90 voor dat boksen weer een populaire televisiesport werd in Duitsland. Nadat hij een gouden medaille had behaald op de Olympische Spelen van 1988, startte hij in 1990 een carrière als professioneel bokser. Hij won alle wedstrijden die hij speelde en met zijn twintigste professionale match werd hij in 1993 wereldkampioen in zijn gewichtsklasse. Hij weet deze titel 3½ jaar lang te behouden.

Op 8 oktober 1994 verdedigt Maske zijn wereldtitel tegen de Amerikaanse Iran Barkley. De mediagenieke Maske zorgt zoals altijd voor een spectaculaire opkomst. Terwijl hij de ring instapt, is het nummer Conquest Of Paradise van Vangelis te horen. Vangelis had dat stuk in 1992 geschreven voor de soundtrack van de film 1492: Conquest Of Paradise, over Columbus’ ontdekking van Amerika, 500 jaar eerder. De film flopte en Vangelis' nummer werd destijds geen hit.

Miljoenen Duitsers kijken op televisie naar de bokswedstrijd, die Maske al na negen rondes wint. Er ontstaat een grote vraag naar Conquest Of Paradise, waardoor platenmaatschappij Warner de single opnieuw uitbrengt. Zowel de soundtrack als de single stijgen in Duitsland naar de eerste plaats en daarna gebeurt hetzelfde in verschillende omringende landen. In Nederland staat het nummer van mei tot juli maar liefst tien weken op nummer 1 en de soundtrack houdt het negen weken vol op de eerste plaats van de albumlijst.

Als Henry Maske op 23 november 1996 zijn afscheidswedstrijd speelt, zingt Andrea Bocelli samen met Sarah Brightman een nieuwe versie van zijn eerdere hit Con Te Partirò, getiteld Time To Say Goodbye. Ook dit nummer is een groot succes in Europa en haalt in Nederland de achtste plaats. Het duet betekent Bocelli’s grote doorbraak in Amerika, maar voor Maske is de wedstrijd een smet op zijn profcarrière. Het is namelijk de enige wedstrijd die hij verliest.

Verder op deze dag:
1999: De scheiding tussen Michael Jackson en Debbie Rowe wordt uitgesproken. Ze gaan als vrienden uit elkaar. Debbie Rowe is de moeder van Jackons oudste twee kinderen, Prince Michael en Paris. De twee komen overeen dat Michael Jackson de volledige voogdij krijgt over de kinderen.
2015: Op 64-jarige leeftijd overlijdt Jim Diamond. In 1982 scoorde hij met Ph.D een nummer 1-hit (I Won't Let You Down) waarna hij solo in 1985 met I Should Have Known Better op nummer 2 kwam.
2015: Writing's On The Wall van Sam Smith is het eerste Bondthema dat de eerste plaats in de Britse hitlijst bereikt. In Nederland komt het titelnummer van Spectre niet verder dan plaats 35 in de Top 40.

Vandaag geboren:
1941 - Carlos Zubiaga
, Mocedades
1945 - Ray Royer, Procol Harum
1946 - Joost Belinfante, Doe Maar | Jjoooosstt
1947 - Tony Wilson, Hot Chocolate
1947 - Sheila Ferguson, The Three Degrees
1948 - Jack Spijkerman, One Day Fly
1949 - Hamish Stewart, Average White Band
1949 - Harry Bowens, Was Not Was
1950 - Robert Bell, Kool & The Gang
1952 - Clifford Adams, bij overlijden 62 jaar, Kool & The Gang
1959 - Gavin Friday,
1961 - Wim Voermans, Shocking Blue
1964 - Cece Winans,
1967 - Martijn Bosman, Kane
1967 - Teddy Riley, Blackstreet | Guy
1968 - Laura Vlasblom, Frizzle Sizzle
1973 - Terry Balsamo, Evanescence
1974 - Anila Mirza, Toy Box
1982 - Bas Van Wageningen, Di-rect
1984 - BolleBof,
1985 - Bruno Mars,
1985 - Elliphant,
1991 - Bakermat,
1994 - Winona Oak,
1999 - Josh Jenkinson, Inhaler
2000 - Ethan Torchio, Måneskin

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (17) Little Man- Sonny & Cher (Atlantic), 1 week op nummer 1
1977 - 1 (3) Do You Remember- Long Tall Ernie & The Shakers (Polydor), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (1) Red Red Wine- UB40 (Virgin), 2 weken op nummer 1
1988 - 1 (1) The Only Way Is Up- Yazz and The Plastic Population (Big Life), 2 weken op nummer 1
1994 - 1 (1) Dromen Zijn Bedrog- Marco Borsato (Polydor), 2 weken op nummer 1
2005 - 1 (--) Het Land Van...- Lange Frans & Baas B (Walboomers), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (21) One Thousand Voices- The Voice Of Holland (8Ball), 1 week op nummer 1
2016 - 1 (1) Let Me Love You- DJ Snake feat. Justin Bieber (Interscope), 4 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) I'm Good (Blue)- David Guetta & Bebe Rexha (What A DJ), 3 weken op nummer 1

(08/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating