Nieuws
Op deze dag in 1981

Vandaag: de eerste studio-opname van R.E.M.

Vandaag: de eerste studio-opname van R.E.M.
R.E.M.  Herman Brood  Jimmy Cliff  Del Shannon  The Cats  R. Kelly  Tiësto  Sam Smith 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: R.E.M. maakt zijn eerste professionele studio-opname.

In de Bombay Studios in het Amerikaanse stadje Smyrna in Georgia maakt de groep R.E.M. op 8 februari 1981 zijn eerste studio-opnamen. Een van de nummers die de groep speelt, is Radio Free Europe, dat in 1983 in een opnieuw opgenomen versie de eerste Amerikaanse hit voor de groep is. De andere nummers die de groep opneemt, zijn Sitting Still, Gardening At Night, Shaking Through, Mystery To Me, (Don't Go Back To) Rockville, Narrator en White Tornado.

Met bescheiden hitparadesucces maakt R.E.M. in Amerika snel naam als alternatieve rockband. In Europa breekt de band pas echt door met het album Out of time uit 1991. Hun eerste Top 40-hit is Losing My Religion en haalt in april dat jaar de eerste plaats.

R.E.M. gaf zijn eerste optreden op 5 april 1980 in de St. Mary’s Episcopal Church in Athens. Zanger Michael Stipe en gitarist Peter woonden op dat moment in die leegstaande kerk en gaven het optreden voor een jarige vriendin, die met hen samenwoonde. De band had op dat moment nog geen naam. Pas twee weken later traden ze voor het eerst als R.E.M. op. De naam is een afkorting voor rapid eye movement, de fase in de slaap waarin we dromen. Michael Stipe had dit woord willekeurig uit een woordenboek gepikt.

Dit gebeurde er nog meer op 8 februari:
Het gerechtshof in Leeuwarden legt Herman Brood op 8 februari 1979 een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken op.

Herman krijgt de straf omdat hij begin 1977 in een school voor apothekersassistenten in Groningen een soort microscoop en een weegschaal had gestolen. Hij had deze instrumenten vervolgens doorverkocht voor ƒ 125, terwijl ze eigenlijk samen ƒ 5000 waard waren. Bij zijn arrestatie was hij in bezit van de harddrug pervitine.

De zanger had later in januari 1977 al dezelfde straf gekregen van de politierechter in Groningen, maar bij die uitspraak was hij zelf niet aanwezig. Het was de rechtbank destijds niet gelukt om Herman op te sporen, omdat hij op dat moment geen vaste verblijfplaats had. Hij moest zijn veroordeling destijds in de krant vernemen, waarna hij in hoger beroep ging. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde echter niet anders dan de politierechter in Groningen. Het drie maanden komt hij er nog relatief goed vanaf, want de procureur-generaal had twee maanden geëist. Zelf had Herman voorgesteld om één of meerdere gratis benefietconcerten voor drugsverslaafden te verzorgen in combinatie met een voorwaardelijke celstraf, maar daar ging de rechter niet in mee.

De feiten hadden plaatsgevonden in een periode dat het minder goed ging met Herman Brood. Hij was verslaafd aan harddrugs en zijn advocaat sprak in de rechtszaal zelfs van een 'uitzichtloze situatie'. De zanger was in 1978 pas solo doorgebroken met zijn hit Saturday Night en samen met zijn band The Wild Romance stond hij daarna volop in de belangstelling. In de zitting die op 25 januari plaatsvond, verklaarde Herman dat hij inmiddels niet weer aan de drugs zat, alleen nog aan de alcohol. Bij de zitting waren verschillende fans van Herman aanwezig.

Hermans manager Koos van Dijk had slim van alle media-aandacht gebruikgemaakt. Na de zitting van 25 januari kreeg Herman op de trappen van het gerechtshof een gouden plaats voor zijn album Cha Cha, waarvan binnen één week 50.000 exemplaren waren verkocht. De prijs werd hem overhandigd door meesterkraker en 'knuffelcrimineel' Aage Meinesz.

Verder op deze dag:
1973: De Jamaicaanse film The Harder They Come, met Jimmy Cliff in de hoofdrol, gaat in première in de Verenigde Staten. Amerika maakt derhalve kennis met de reggaemuziek, wat het voor onder meer Bob Marley makkelijker maakt om wereldwijd door te breken.
1990: De 55-jarige rock-'n-rollartiest Del Shannon pleegt zelfmoord. Volgens zijn weduwe is deze daad een gevolg van de negatieve bijwerkingen van antidepressivum Prozac. Del had in 1965 een hitje met Keep Searchin', maar werd vooral bekend met het nummer Runaway.
2001: Theo Klouwer overlijdt op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen. Hij was zeer succesvol als drummer van de Volendamse band The Cats, waarmee hij in de jaren 60 en 70 vijf nummer 1-hits scoorde.
2002: R. Kelly raakt in opspraak nadat er een video-opname is opgedoken waarop hij seks zou hebben met een minderjarig meisje. In 2007 wordt de R&B-zanger echter op alle punten vrijgesproken. Jaren later belandt de zanger alsnog achter de tralies, nadat blijkt dat hij nog veel meer slachtoffers heeft gemaakt.
2015: TÍësto wordt onderscheiden met een Grammy Award voor zijn remix van All Of Me, de hit van John Legend. Sam Smith is die avond de grote winnaar met vier prijzen, waaronder Record Of The Year, Song Of The Year (beide voor Stay With Me) en Best New Artist.

Vandaag geboren:
1932 - John Williams,

1938 - Marco Bakker,
1945 - Miquel Brown, The Three Degrees
1946 - Ivan Heylen,
1946 - Paul Wheatbread
, Gary Puckett and The Union Gap
1947 - Günther Sigl, Spider Murphy Gang
1948 - England Dan, bij overlijden 61 jaar,
1952 - Hans Van Der Lubbe, De Dijk
1962 - Kenneth McCluskey, The Bluebells
1963 - Joshua Kadison,
1972 - Adam F,
1974 - Guy-Manuel de Homem-Christo, Daft Punk
1977 - Dave Ferrel, Linkin Park
1986 - Anderson .Paak,
1988 - Albin Lee Meldau,
1997 - JC Stewart,
1997 - Bella Poarch,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Ain't Got No-I Got Life- Nina Simone (RCA), 3 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir? (Lady Marmalade)- LaBelle (Epic), 2 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) A Good Heart- Feargal Sharkey (Virgin), 2 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) Don't Let The Sun Go Down On Me- George Michael & Elton John (Epic), 5 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Dont Speak- No Doubt (Interscope), 6 weken op nummer 1
2003 - 1 (2) Sorry Seems To Be The Hardest Word- Blue featuring Elton John (Innocent), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (1) All Of Me- John Legend (G.O.O.D), 3 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Smoorverliefd- Snelle (Roq 'N Rolla), 3 weken op nummer 1

(08/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Joost - Europapa
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Teddy Swims - The Door
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Rondé - Undecided
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata
Details Myles Smith - Stargazing
Details Di-Rect - My Blood
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Billie Eilish - Lunch
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Eminem - Houdini
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Chef'Special - Fly Like Me