Nieuws
Op deze dag in 1977

Vandaag: ABBA doet Nederland aan

ABBA
ABBA  James Brown  Fleetwood Mac  Carpenters  The Troggs  Maurice White  Earth, Wind & Fire  André Hazes Jr.  Justin Timberlake  Marco Borsato 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het eerste concert van ABBA in Nederland.

In 1976 beleefde het Zweedse popkwartet ABBA een uiterst succesvol jaar in Nederland. De drie singles Fernando, Dancing Queen en Money, Money, Money bereikten stuk voor stuk de eerste plaats. Arrival werd een nummer 1-album en Dancing Queen zelfs de grootste hit van het jaar. Afgezien van televisieoptredens had ABBA op dat moment nog geen enkel optreden in Nederland achter de rug. Met deze uitmuntende prestaties was het een kwestie van tijd voordat daar verandering in ging komen. 

Op 4 februari 1977 is het zover. ABBA geeft een concert in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Het maakt deel uit van een tournee door Europa en Australië ter promotie van het album Arrival. Van dat album komt later deze maand nog de single Knowing Me, Knowing You de Top 40 binnen. Het wordt een minder groot succes dan de eerste twee singles Dancing Queen en Money, Money, Money. Een derde plaats is echter bepaald geen schaamtelijke eindprestatie. 

Het concert wordt per toeval in Nederland gegeven. In het oorspronkelijke tourschema stond een concert geplant in Parijs, maar manager Stig Andersson kon geen geschikte locatie in de Franse hoofdstad vinden. Zodoende is ABBA uitgeweken naar Amsterdam. Het kikkerlandje bevalt ABBA kennelijk uitstekend, want op 24 oktober keren de Scandinaviërs terug in Nederland. Dan wordt het Rotterdamse Ahoy' aangedaan. Dat blijkt echter het laatste Nederlandse concert van ABBA te zijn.

Dit gebeurde er nog meer op 4 februari:
James Brown neemt op 4 februari 1956 zijn allereerste singletje op.

De opname vindt plaats in de King Studios in Cincinatti. Begeleid door The Famous Flames zingt de 22-jarige James het nummer Please, Please, Please in. James had in november 1955 al een demo van het nummer opgenomen, maar nadat hij in januari 1956 zijn eerste platencontract had getekend, kon er een professionele opname gemaakt worden. Een paar maanden later bereiken James Brown & the Famous Flames met Please, Please, Please de top 10 van de r&b-hitlijst van Billboard. In de poplijsten valt Please, Please, Please net buiten de boot.

De komende jaren lijkt het erop dat Brown zijn succes geen vervolg kan geven. Er volgen acht singles die allemaal buiten de hitlijsten blijven. Eind 1958 verandert dat plotseling wanneer Try Me zijn eerste hit in de Billboard Hot 100 wordt. In de r&b-lijst bereikt het nummer zelfs de eerste plaats.

Vanaf de jaren 60 is James' succes niet meer te stoppen. Met 94 hits tussen 1958 en 1986 was hij in Amerika lange tijd de artiest met de meeste hits die nooit op nummer 1 heeft gestaan. Pas in 2010 werd dat record gebroken door de Glee Cast, die uiteindelijk meer dan 200 hits zou verzamelen. Het record gold overigens alleen voor de reguliere Hot 100, want in de r&b-lijst scoorde James maar liefst zeventien nummer 1-hits. Niet voor niets krijgt Brown de bijnaam: The Godfather Of Soul.

Please, Please, Please blijft een belangrijk nummer in het repertoire van James Brown. Tijdens dit energieke nummer voert hij steevast dezelfde act uit. Tegen het einde zakt hij door zijn knieën, waarna iemand een cape om hem heen slaat en de schijnbaar uitgeputte zanger van het podium strompelt. Vervolgens slaat hij plotseling de cape van zich af en rent hij terug naar de microfoon om verder te zingen. Het publiek gaat dan vanzelfsprekend helemaal uit zijn dak. James Brown heeft deze zgn. ‘cape routine’ uitgevoerd tot vlak voor zijn dood in 2006.

Verder op deze dag:
1977:
Fleetwood Mac brengt het album Rumours uit. Het album hoort bij de tien meest verkochte albums ter wereld. Drie singles van het album bereiken in Nederland de top 10: Go Your Own Way, Don't Stop en Dreams.
1983: Karen Carpenter overlijdt op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van anorexia nervosa. Als lid van The Carpenters scoort ze zes Top 40-hits, waarvan Jambalaya (On The Bayou) in 1974 de grootste is. Deze plaat bereikte de derde plaats.
2013: Reg Presley is overleden. De Brit scoorde in 1966 drie top 10-hits als leadzanger van The Troggs. With A Girl Like You bereikte in de zomer van dat jaar de felbegeerde koppositie. Presley had longkanker. Hij is 71 jaar geworden.
2016: Op 74-jarige leeftijd overlijdt schrijver, componist en zanger Maurice White. Hij was de oprichter en een van de leadzangers van Earth, Wind & Fire.
2019: De Italiaanse nieuwssite The Post Internazionale ziet André Hazes Jr. aan voor Brad Pitt. In een artikel over een Nederlandse Instagrammer die foto's van beroemde mensen photoshopt door er een jeugdige versie van de celebrity bij te zetten, verschijnt de naam van de filmster onder een foto van André. De zanger kan wel lachen met deze vergissing.
2018: Justin Timberlake verzorgt de halftimeshow van de Super Bowl. Het beroemde pauzenummer krijgt minder goede kritieken dan de voorgaande edities. Ook de kijkcijfers liggen een stuk later. Er kijken 106,6 miljoen mensen, ruim 10 miljoen minder dan in 2017.
2020: Marco en Leontien Borsato maken op Instagram bekend dat ze uit elkaar gaan: "Na een huwelijk van meer dan twintig jaar hebben we met pijn in onze harten besloten om uit elkaar te gaan. We zijn dankbaar voor de mooie jaren die ons samen zijn gegeven. We vragen iedereen om ons en de kinderen rust en privacy te geven om dit te kunnen verwerken.”

Vandaag geboren:
1941 - Edina Pop
, Dschinghis Khan
1941 - John Steel, The Animals
1944 - Florence La Rue, The 5th Dimension
1945 - Jan Granath, The Shamrocks
1947 - Chris Cauwenberghs, Plop
1948 - Alice Cooper,
1950 - Robert Jan Stips, Golden Earring | Stips
1950 - James Dunn, The Stylistics
1951 - Philip Ehart, Kansas
1952 - Jerry Shirley, Humble Pie
1958 - Gregory Abbott,
1959 - Johan Vlemmix, Vlemmix & Roos
1959 - Saskia Van Zutphen, Mrs. Einstein
1967 - Herb Lawson, Ten City
1969 - Guusje Nederhorst, bij overlijden 34 jaar, Linda, Roos & Jessica
1975 - Senex, Liquido
1975 - Natalie Imbruglia,
1977 - Gavin DeGraw,
1980 - Justin Lockey
, Editors
1982 - Goldkimono, Leaf
1982 - Kimberly Wyatt, Pussycat Dolls

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) I'm A Believer- The Monkees (RCA Victor), 3 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) If I Had Words- Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley with the St. Thomas Moore School Choir (United Artists), 2 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) Love Of The Common People- Paul Young (CBS), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Tonight - Live- Tina Turner - duet with David Bowie (Capitol), 2 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) No Limit- Irene Moors & De Smurfen (EMI), 2 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Because Of You- Kelly Clarkson (RCA), 2 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Ai Se Eu Te Pego! - Nooossaa!- Michel Teló (CNR), 4 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 3 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 2 weken op nummer 1

(04/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi