Vandaag: Aanklacht tegen Ed Sheeran

- Vandaag

 Ed Sheeran
Vandaag: Aanklacht tegen Ed Sheeran

Op 8 juni 2016 wordt Ed Sheeran aangeklaagd voor Photograph dat, zo vinden de schrijvers, te veel lijkt op Amazing van Matt Cardle.

Billboard brengt op deze dag het nieuws naar buiten dat Ed Sheeran is aangeklaagd voor zijn hit Photograph. Het nummer zou te veel gelijkenis hebben met Amazing, het nummer dat X Factor-winnaar Matt Cardle in 202heeft uitgebracht. Niet de zanger zelf maar de schrijvers van het nummer, Thomas Leonard en Martin Harrington, zochten contact met advocaat Richard Busch. Hij was het die eerder een succesvolle zaak wist te voeren tegen de makers van Blurred Lines waarbij de rechter de erven van Marvin Gaye in het gelijk stelde en een boete van ruim 7 miljoen dollar liet betalen.

Photograph en Amazing zouden in de kern te veel op elkaar lijken. De advocaat claimt dat zelfs de woorden en zangstijl gelijkenissen hebben. Zo komen 39 noten uit het refrein van beide nummers overeen. De schrijvers willen nu een bedrag van 20 miljoen dollar als schadevergoeding. Bijna een jaar later wordt duidelijk dat de partijen een schikking hebben getroffen waarmee de zaak niet langer bij de rechtbank van Californië dient. Voor welk bedrag de partijen overeenstemming hebben bereikt is niet bekend gemaakt.

Op deze dag zijn onder meer Tom Grennan (1995) en Naaz (1998) jarig.

De nummer 1-hits van 8 juni:
2002: DANSPLAAT- Brainpower
2013: BLURRED LINES- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell
2019: ARCADE- Duncan Laurence