Coverafbeelding UB40 - Red Red Wine
  • Statistieken
  •   11 weken
  •   1 piekpositie
  •   341 punten
  •   1983

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Britse reggaeband, opgericht in 1978 in Birmingham.

De naam UB40 is afkomstig van een type werkeloosheidsformulier dat men destijds moest invullen om voor een uitkering in aanmerking te komen. De band bestaat uit 8 leden, waarvan zanger Ali Campbell de bekendste is.

In 1979 worden ze opgemerkt door zangeres Chrissie Hynde van The Pretenders en komen ze onder contract bij platenlabel Graduate. Dit resulteert in 1980 in het debuutalbum Signing Off. In Nederland doet het album niet veel en krijgt de band pas bekendheid in 1983 met het album Labour Of Love en de hitsingle Red Red Wine, wat hun eerste nummer 1-hit in de Top 40 wordt.

In 1985 is het weer raak als een duet met ontdekker Chrissie Hynde getiteld I Got You Babe één week bovenaan staat. Net als Red Red Wine is dit een cover. Een groot deel van hun liedjes bestaat hieruit.

In 1986 wordt Sing Our Own Song de derde nummer 1-hit en 4 jaar later is het met Kingston Town opnieuw raak. Deze laatste single is afkomstig van het album Labour Of Love II, dat een van hun best verkochte albums is.

Begin jaren 90 is het rustig rond de band, maar in 1993 zijn ze terug met het album Promises And Lies. De leadsingle I Can't Help Falling In Love With You, een oud nummer van Elvis Presley, wordt hun 5e nummer 1-hit en ook meteen hun best verkochte single in de Top 40. Hierna begint het succes langzaam af te nemen en zien we de band in 1997 voor de laatste keer terug in de lijst der lijsten met Tell Me Is It True, dat afkomstig is uit de film Speed 2, Cruise Control.

Live verkoopt de band nog genoeg kaartjes, maar album- en singlesuccessen lijken ten einde.

In 2008 stapt zanger Ali Campbell uit de band en toetsenist Mickey Virtue volgt. Dit lijkt het einde van de band, maar in Campbells broer Duncan wordt een vervanger gevonden en kan de band voortbestaan. In 2013 stapt ook MC Astro op en voegt zich bij Ali's eigen band, die hij ook UB40 noemt. De originele bandleden spannen een rechtszaak aan, maar Campbell weigert de bandnaam te veranderen.

Songtekst

Red, red wine
Go to my head
Make me forget that I
Still need her so

Red, red wine
It's up to you
All I can do, I've done
But memories won't go
No, memories won't go

I'd have thought
That with time
Thoughts of her
Would leave my head
I was wrong
And I find
Just one thing makes me forget

Red, red wine
Stay close to me
Don't let me be alone
It's tearin' apart
My blue, blue heart

Songinformatie

Trivia

Eerste van in totaal 5 nummer 1-hits voor de band.
ArtiestUB40
 A-kant
Titel Red Red Wine
Lengte 3:01
Componist(en) Neil Diamond
Producer(s) UB 40, Ray 'Pablo' Falconer
 B-kant
Titel Sufferin'
Lengte 3:45
Componist(en) UB 40
Producer(s) UB 40, Ray 'Pablo' Falconer
 
Platenlabel Virgin
Catalogusnr 105.679
Hoogste positie UK 1
Hoogste positie US 34 ('84), 1 ('88)
Album Labour Of Love


Positieverloop