Coverafbeelding UB40 - Kingston Town
  • Statistieken
  •   14 weken
  •   1 piekpositie
  •   400 punten
  •   1990

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Britse reggaeband, opgericht in 1978 in Birmingham.

De naam UB40 is afkomstig van een type werkeloosheidsformulier dat men destijds moest invullen om voor een uitkering in aanmerking te komen. De band bestaat uit 8 leden, waarvan zanger Ali Campbell de bekendste is.

In 1979 worden ze opgemerkt door zangeres Chrissie Hynde van The Pretenders en komen ze onder contract bij platenlabel Graduate. Dit resulteert in 1980 in het debuutalbum Signing Off. In Nederland doet het album niet veel en krijgt de band pas bekendheid in 1983 met het album Labour Of Love en de hitsingle Red Red Wine, wat hun eerste nummer 1-hit in de Top 40 wordt.

In 1985 is het weer raak als een duet met ontdekker Chrissie Hynde getiteld I Got You Babe één week bovenaan staat. Net als Red Red Wine is dit een cover. Een groot deel van hun liedjes bestaat hieruit.

In 1986 wordt Sing Our Own Song de derde nummer 1-hit en 4 jaar later is het met Kingston Town opnieuw raak. Deze laatste single is afkomstig van het album Labour Of Love II, dat een van hun best verkochte albums is.

Begin jaren 90 is het rustig rond de band, maar in 1993 zijn ze terug met het album Promises And Lies. De leadsingle I Can't Help Falling In Love With You, een oud nummer van Elvis Presley, wordt hun 5e nummer 1-hit en ook meteen hun best verkochte single in de Top 40. Hierna begint het succes langzaam af te nemen en zien we de band in 1997 voor de laatste keer terug in de lijst der lijsten met Tell Me Is It True, dat afkomstig is uit de film Speed 2, Cruise Control.

Live verkoopt de band nog genoeg kaartjes, maar album- en singlesuccessen lijken ten einde.

In 2008 stapt zanger Ali Campbell uit de band en toetsenist Mickey Virtue volgt. Dit lijkt het einde van de band, maar in Campbells broer Duncan wordt een vervanger gevonden en kan de band voortbestaan. In 2013 stapt ook MC Astro op en voegt zich bij Ali's eigen band, die hij ook UB40 noemt. De originele bandleden spannen een rechtszaak aan, maar Campbell weigert de bandnaam te veranderen.

Songtekst

The night seems to fade,
But the moonlight lingers on
There are wonders for everyone
The stars shine so bright,
But they're fading after dawn
There is magic in Kingston Town

Oh Kingston Town,
The place I long to be
If I had the whole world
I would give it away
Just to see, the girls at play
Ooh, ooh, ooh

And when I am king,
surely I would need a queen
And a palace and everything, yeah
And now I am king,
And my queen will come at dawn
She'll be waiting in Kingston Town

Oh Kingston Town,
The place I long to be
If I had the whole world
I would give it away
Just to see, the girls at play
Ooh, ooh, ooh

And when I am king,
surely I would need a queen
And a palace and everything, yeah
And now I am king,
And my queen will come at dawn
She'll be waiting in Kingston Town

Songinformatie

De plaat en z'n verhaal (i.e. een vrije vertaling):
De nacht valt en het wordt langzaam donker. Het enige licht dat nog schijnt, is dat van de maan. Het is de tijd van de dag waarop alles mogelijk is, zonder dat anderen er iets van merken. De sterren staan stralend aan de hemel, maar wat in dat vage schijnsel gebeurt, kan soms het daglicht niet verdragen. Het zorgt voor een stukje betovering in de stad. In deze stad is zoveel mis, er zouden zoveel dingen beter kunnen, maar tegelijkertijd is het ook de stad waar ik altijd weer naar verlang als ik ergens anders ben. Als er één plek op de wereld is waar ik het liefst zou willen zijn, dan is het wel in deze rare stad vol tegenstellingen. Nergens spelen de kinderen op straat zoals in deze stad. Soms droom ik weleens dat ik koning ben in een mooi paleis met een mooie koningin aan mijn zijde. Het blijft misschien een droom, maar in deze stad voel ik me als een koning en ik weet dat ik m'n koningin vind voordat het straks weer langzaam ochtend wordt. Zij zit ongetwijfeld al ergens op me te wachten, in de nacht, in deze prachtige stad.
ArtiestUB40
 A-kant
Titel Kingston Town
Lengte 3:48
Componist(en) Kendrick Patrick
Producer(s) UB 40
 B-kant
Titel Lickwood
Lengte 5:03
Componist(en) UB 40
Producer(s) UB 40
 
Platenlabel DEP International
Catalogusnr 113 085-100
Album Labour Of Love II


Positieverloop