Top 40

week 34 (20 augustus 2022)


Positie
Vorige
Weken
Audio
Video
Piek
Punten
2
2
6
Details Rema - Calm Down
26
 
2
189
9
10
6
Details Rosa Linn - Snap
106
9
130
17
17
22
Details Willy William - Trompeta
1722
 
3
645
27
20
19
Details Rondé - Love Myself
2019
5
493
38
36
11
Details Antoon - Olivia
3611
5
246
40
39
7
Details FMG - Boot
397
25
65
Via deze knop kun je het originele gedrukte exemplaar van deze lijst downloaden


44 Reacties


Log in om te reageren.

Top 40 profiel van lol XD
lol XD  - 
Mijn Top 40 1 AS IT WAS harry styles 2 LAAT ME LOS s10 & bløf 3 SOLO PARA TI alvaro soler x topic 4 SPACE MAN sam ryder 5 IN THE STARS benson boone 6 HALLO antoon 7 QUESTIONS lost frequencies & james arthur 8 COMPLETE MESS 5 seconds of summer 9 NOEM EEN DAG miss montreal 10 SHARKS imagine dragons 11 AUTOMATISCH flemming 12 LOVE MYSELF rondé 13 DANS M'N OGEN DICHT meau & racoon 14 DARTE UN BESO rolf sanchez 15 SNAP rosa linn 16 LATE NIGHT TALKING harry styles 17 DE DIEPTE s10 18 DAT HEB JIJ GEDAAN meau 19 MAYBE YOU'RE THE PROBLEM ava max 20 THOUSAND MILES the kid laroi 21 WHEN YOU'RE GONE shawn mendes 22 TROMPETA willy william 23 GREEN GREEN GRASS george ezra 24 ANYONE FOR YOU (TIGER LILY) george ezra 25 BAM BAM camila cabello feat. ed sheeran 26 WORDS alesso & zara larsson 27 COME AROUND AGAIN armin van buuren & billen ted feat. jc stewart 28 HOLD MY HAND lady gaga 29 IT'LL BE OKAY shawn mendes 30 NAAR DE MAAN maan & d j v t 31 REDRUM sorana & david guetta 32 OLIVIA antoon 33 CALM DOWN rema 34 LOST WITHOUT YOU kygo with dean lewis 35 DON'T YOU WORRY black eyed peas, shakira + david guetta 36 MULTICOLOR son mieux 37 DAT INTERESSEERT ME ECHT GEEN ENE REET rené karst 38 TUSSEN JOU EN MIJ willem & jan 39 SHE'S ALL I WANNA BE tate mcrae 40 I AIN'T WORRIED onerepublic
Top 40 profiel van lol XD
lol XD  - 
as it was voor de 18e week op 1 ff zijn recordje veiliger maken daaronder zakt flemming helaas al weg dus die gaat de #1 niet meer halen. misschien dat rema volgende week 1 is benson nog steeds top 5 is fijn snap grote hit aan het worden goed bezig. dan gebeurt er niet veel tot dat ik een mooie stip van solo parati zie! dont you worry krijgt ook zijn opleving maar questions krijgt die juist weer niet jammer. ronde gaat de verkeerde kant op en de haaien zwemmen ook niet de goede richting op helaas. late night talking gaat ook de lijst verlaten jammer. daaronder maar EEN nieuwe binnenkomer... en het is niet s10 met blof maar de alarmschijf veder nog wat schuivingen van andere platen.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
De ene radioplay is de andere niet. En streams alleen zonder plays is voor de muziekindustrie ook niet aantrekkelijk. Daarnaast is er geen radiostation die een streaminghitlijst uitzendt. Chartfreaks kijken feitelijk alleen maar naar cijfertjes en missen de grote lijnen.
Top 40 profiel van Marco Gerritsen Gerritsen
Marco Gerritsen Gerritsen  - 
Funx is inderdaad een klein station maar tussen die 8 stations die meewegen zitten óók kleine stations zoals bijv. 3FM. (niks mis mee wmb zorgt iig soms nog voor diversiteit) maar zo zie je dat het allemaal maakbaar is, je moet airplay hebben maar niet airplay op dat ene station want dat telt dan weer niet, tja. Ik vind het een vreemde regel. Je kan makkelijk samenstellen op basis van gewoon puur cijfers. De #1 streaming harkt nou eenmaal genoeg cijfers binnen om in de top40 te staan, daar hoeft geen gekunstelde play-regel aan verbonden te worden.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
@ Marco Gerritsen. Airplay in de Top 40 wordt gerelateerd aan luistercijfers dus marktwaarde. FunX is een kleine zender die niet in de KLO meting zit. Als FunX nu bij 3FM wordt ingedeeld. ( Omroep Zwart bv) is het een ander verhaal. Dan kunnen streamende Nederhophits met hun mobiliserende fanbase wel eerder in de Top 40 komen, maar dat zie ik ze voorlopig nog niet doen. Je afvragen waarom grote streaminghits met alleen FunX airplay de Top 40 niet halen is zoiets als je afvragen waarom Tv-programma's van NPO Extra niet in de kijkcijfershitlijst. Vooralsnog zijn het 8 radiozenders die in het airplaypanel voor de Top 40 zitten.
Top 40 profiel van Marco Gerritsen Gerritsen
Marco Gerritsen Gerritsen  - 
Daarnaast worden die tracks allemaal gedraaid alleen op een station wat toevallig niet meetelt maar prima op de FM zou kunnen ipv 3fm deze dagen
Top 40 profiel van Marco Gerritsen Gerritsen
Marco Gerritsen Gerritsen  - 
hoezo zou een streaminghit gedraaid moeten worden? En dat een airplayhit streams moet hebben om binnen te komen is gewoon niet waar die verhouding ligt heel scheef. Als mensen steeds hetzelfde riedeltje afdraaien zit er misschien een kern van waarheid in Frank, maar dat gaat er niet in bij het kabinet van de Top40.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
"Die de Top 40 missen" moest daar dus staan.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Hier wordt telkens het zelfde riedeltje afgedraaid. Wanneer accepteren jullie nou eens dat de airplayfactor er niet voor niets is. Die voorbeelden van streaminghits die de Top 40 die telkens wordt gegeven scoren slecht bij de luistertesten of dan brengen hun track in eigen beheer uit (buiten de radio)streams worden hier teveel overschat. Voor de artiest en label is deze commerciëël gezien helemaal niet zo aantrekkelijk. Een streaminghit in de Top 40 moet gedraaid worden en een radiohit moet gestreamd worden . Dat is het business-model Als je airplay van een radiozender niet serieus neemt , neem je hun luisteraars ook niet serieus.
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
Kan het zeer eens zijn met @Marco @Vernon en @MrMusic: eindelijk raken jullie de kern: het gaat er inderdaad om dat de Top 40 nog meer in de breedte laat zien wat echt allemaal populair is. Kijk maar eens wat er trending op muziekgebied in NL is via YouTube. Die lijst wijkt nogal af van wat in de Top 40 staat. Ook de Streaming Spotifylijst ziet er in de bovenste regionen vaak heel anders uit. Dat is toch wat de meeste mensen blijkbaar echt naar luisteren? Of zit hierin een zekere mate van manipulatie? Zo voeren hiphop, nederlandstalig en rock de toon aan op YouTube en zie je bij Spotify vooral Nederlandstalige hiphop. De Top 40 wordt vooral bepaald door wat er op radiozenders is te beluisteren, en dan met name de grote zenders. Wie bepaalt nu eigenlijk wat echt heel populair is en wanneer krijg je echt een goede wekelijkse afspiegeling van de gemiddelde muzieksmaak van Nederland?
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
@Vernon en @Marco Van Mij Zijn stond op maandag pas voor het eerst op 1 in de Spotify Top 200 en de meetweek van de Top 40 is tot dinsdag, dus het is logisch dat hij er nog niet in staat. Als hij VOLGENDE week nog niet in de Top 40 staat ben ik het met jullie eens. En van de tracks die jullie genoemd hebben hebben naar mijn idee alleen In De Nacht en Als Je Bij Me Blijft echt consequent genoeg streaming gehad om in de Top 40 te komen, de rest zat er net tegenaan maar het was gewoon niet genoeg om erin te komen.
Top 40 profiel van Valerie Verschelde
Valerie Verschelde  - 
Ik ben heel blij dat Solo Para Ti van Alvaro Soler blijft stijgen in de Top 40
Top 40 profiel van Vernon Nab
Vernon Nab  - 
Precies wat Marco zegt. Van Mij Zijn, Amazin', Als Je Bij Me Blijft, Vreemde Voor Mij, In De Nacht, stuk voor stuk flinke hits die niet binnen mogen. En om nog niet eens te spreken van een enorme hit als love nwantiti die na een paar weekjes al weer doei moest zeggen.
Top 40 profiel van Marco Gerritsen Gerritsen
Marco Gerritsen Gerritsen  - 
Ik ben het zeker eens met kritiek op de niet transparante samenstelling. Maar niet omdat Inhaler met een paar plays op het mini-station 3fm de lijst niet haalt. Maar bijv. KATNUF die al een halve week de streaminglijst aanvoert met een populair nummer die de lijst weer eens niet gaat halen puur omdat 538 en Qmusic geen zin hebben het een keertje te draaien. De airplay/play-regel was 5 jaar geleden een goed instrument om streaminghypes en albumbombs tegen te gaan, maar dat zien we al ruim 2 jaar niet meer terug in de streaminglijsten en dus is de regel wat achterhaald en lijkt vooral gebruikt te worden om de hitlijst te kunnen vormen naar eigen inzicht ipv naar populariteit.
Top 40 profiel van MrMusicSteijl
MrMusicSteijl  - 
Het is zeker een interessante discussie hier over de samenstelling van de LdL en over wat de radiostations draaien of juist niet draaien. Ook ik hoop dat Inhaler als nog een plaats in de Tip krijgt, want het is goed nummer van de een goede band die niet zou misstaan in de Tip en Top. Hoe het ook zij, naast het streamgedrag van muziekminnend Nederland is uiteraard de discussie gerechtvaardigd over wat de stations draaien. Q is met NPO Radio 2 de grootste van Nederland. Beide zenders dekken een groot gedeelte (samen 25,3% (13,1% en 12,2% respectievelijk), 10+, mei-juni 2022) af van dat muziekminnende Nederland en daarmee zou theoretisch ook een breed scala aan muziekgenres afgedekt moeten zijn. 538 staat pas op plek 5. Daarbinnen zijn de rotatiekwalificaties bepalend. Q heeft met die rotaties een dikkere vinger in de pap naar mijn idee. Maar van Q verwacht ik ook dat zij wat gevarieerder draaien (net als in hun begintijd!). Een groot station, dus een groter bereik in meerdere leeftijdscategorieën. Ik ben dan van mening dat er met die combinatie ook plaats moet zijn voor tracks die niet in het standaardplaatje van Q passen, zoals een Inhaler. Maar denk ook aan songs van Muse of Arcade Fire. Een blik werpen in buitenlandse hitlijsten hoort daar ook bij, vind ik. Bijvoorbeeld de oosterburen. In de stemlijst staat op dit moment Helene Fischer, nou, dat hoeft dan van mij weer niet, maar er is een immens aantal mensen fan van haar, waarvan een gemiddelde Nederhopartiest alleen maar kan dromen. Hoor je haar op Q (behalve dan steeds dat Atemlos)? Laat Q bijvoorbeeld eens wat van Silbermond, Rammstein, Mark Forster of Stefanie Heinzmann draaien. Een klein beetje blootstelling aan andere hits kan zeker geen kwaad, het wordt er alleen maar interessanter op. In plaats van Duitsland had ik uiteraard ook Frankrijk (bijvoorbeeld ZAZ, Maitre Gims), Italië (bijvoorbeeld Jovanotti), enz. kunnen noemen. Mijn punt is het volgende: ik luister zelf frequent naar buitelandse zenders (o.a. SWR3, StuBru, BBC Radio 2) en daar hoor je een breder format en een grotere variatie aan muziek dan hier soms het geval is. Juist dat is interessant voor een hitstation dan wel station met een groot bereik, want het zijn die stations die een breed publiek met "nieuwe" of "andere" muziek kunnen laten kennismaken en daarmee dus ook voor de LdL interessant voor een levendige en gevarieerde lijst.
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Tom: Dank voor je opbeurende reactie. Ik heb Inhaler vooral als voorbeeld genomen. Maar ik laat het los, net als S10 & Blöf :-)
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Bram: Dank je wel :-)
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
Radio 538 heeft besloten dat het klaar is voor As It Was, ze hebben hem van de A-rotatie afgehaald en Calm Down juist naar de B-rotatie gepromoveerd, dus volgende week staat Rema gegarandeerd op 1. En ze hebben Late Night Talking naar de A-rotatie opgeschaald dus kijk niet raar op als die volgende week ineens niet meer zo hard zakt of zelfs gaat stijgen
Top 40 profiel van questrequested
questrequested  - 
anyway, Q-Rotatie update: Words naar A-rotatie. Deep Down en 21 Reasons naar B (ben erg blij met 21 Reasons). Alarmschijf Humankind en Sunroof op C. Trompeta (A) en Supermodel (B) vallen uit de rotatie. Fijn weekend :)
Top 40 profiel van questrequested
questrequested  - 
@erik het is niet omdat jij zo aandringt dat Inhaler er niet inkomt. als het niet in de tip komt, betekent dat gewoon dat het niet populair genoeg is, niks meer, niks minder
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
Grotendeels een met alle partijen hieronder, alleen als het over airplay gaat is het feitelijk zo dat nummers bewust niet gedraaid worden, waardoor ze (kijk maar naar de Tipparade flops van vele NederHop platen) zo goed als kansloos zijn. Dit is simpelweg niet eerlijk, en heeft niets met populariteit te maken, maar met zenders die hun eigen keuzes maken. Als Q-music een 'hitzender' is, moet het óók de muziek draaien die misschien niet in hun plaatje past, maar wat -helaas voor hun- toch écht een hit is. Buiten dat vind ik dat de Top 40 het verder goed doet, vind dat Q-music het ook príma adverteert en presenteert, en ben allang blij dat ik elke week mag genieten van deze bijzondere prachtige lijst. Een tip heb ik wel voor de Top 40: Zorg dat moderators wat vaker opheldering/uitleg geven over bepaalde (terugkomende) discussies of vragen. Als Harry en Frankly gezien worden als diegene die deze taak op zich nemen, zorg dan dat zij herkenbaar zijn met een of andere status.
Top 40 profiel van Bram
Bram  - 
Makkelijk en best sneu om iedere week over @Erik zijn mening heen te vallen door sommige. Hij is fan van deze band en dit nummer respecteer dat en als hij daarover zijn mening wilt geven kan dat gewoon. Zo heeft iedere artiesten en nummers die je graag wilt dat meer in de belangstelling komen te staan. @Erik ik zal deze week meestemmen op Inhaler.
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
Alarmschijf is trouwens voor Coldplay - Humankind, voor het eerst sinds ruim een jaar dat de Alarmschijf nog niet in de Top 40 of Tipparade staat
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
@John en misschien is het maar goed ook dat we dat niet weten, anders zouden we zoals Harry zegt zelf de lijst kunnen samenstellen en publiceren, en dat zou de luistercijfers van de lijst niet ten goede komen. Maar het is niet heel moeilijk om in te schatten hoe de lijst eruit komt te zien: ikzelf probeer op donderdag altijd de lijst te voorspellen en op heel soms een enkele uitzondering na zit ik er bij geen enkele track meer dan 3 plaatsen naast, alleen de nieuwkomers die de vrijdag daarvoor zijn uitgekomen zijn soms lastig in te schatten ;-)
Top 40 profiel van Tom
Tom  - 
@Erik Mooi dat je zo bevlogen bent over Inhaler. Het is ook een mooie band met sterke liedjes. Maar er is al jaren gebleken dat dat niets zegt over de populariteit bij een breed publiek. Overigens blijft het smaak, maar dat staat hier even los van. Zelf ben ik al jaren groot fan van bijvoorbeeld The National, Paolo Nutini en Gorillaz. Allemaal acts die ik zeker een plekje in de Top 40 gun, maar het doet niets aan mijn beleving af dat ze het niet halen. Als ik er maar van kan genieten. Niet elke muziek weet zijn weg naar de mainstream te vinden, dat is wat mij betreft prima. Soms is het leuk als ze dan toch een succesje halen. Zoals nu Son Mieux, die ik al jaren volg. Ik denk overigens dat Inhaler het niet kan schelen of ze in de hitlijsten komen. Zij zijn op hun eigen manier toch wel populair. Ze staan op veel festivals, concerten zijn uitverkocht en ze worden veel gedraaid bij alternatieve radiozenders. Het is maar net hoe je succes meet. Probeer het los te laten dat jouw favoriete band niet de tip of top haalt. Voor wie hier vaak in de reacties kijkt heb je in ieder geval de naam wel meer bekendheid gegeven ;)
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
@Erik R je klinkt als de VPRO/NTR kijker die niet begrijpt waarom hun programma's zelden tot nooit in de top 20 van de kijkcijfers hitlijst staan.
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Rob Ester: Je noemt het zeuren, ik probeer juist te achterhalen waarom de ene artiest of band wel in de Tipparade komt en de andere niet. Met het voorbeeld van wat ik noem (durf de band al niet meer te noemen) lijkt me zo langzamerhand dat deze band wel een notering in de Tipparade verdient, maar omdat ik daar blijkbaar zo op aandring, komt deze er niet in. Ik vind dat wel erg flauw.
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@John Ja... en als Coca Cola zijn recept online zou zetten dan zou dat ook helpen. Maar de Top 40 heeft dat in ieder geval de afgelopen 57 jaar niet gedaan. Ondanks dat de lijst echt geen hogere wiskunde is (hier staat een aardige voorzet: https://www.top40.nl/samenstelling) zou ik op die transparantie niet rekenen.
Top 40 profiel van John van Bergen
John van Bergen  - 
@Rob Ester: het zou wel helpen als de samenstelling van de Top 40 doorzichtiger werd, bijv. zoveel punten voor A-, B- en C-rotatie op die en die zender, zoveel punten voor bepaalde hoeveelheid streaming etc. Maar ja, dan zouden we zelf met wat moeite de Top 40 kunnen samen stellen. ;-)
Top 40 profiel van Rob Ester Ester
Rob Ester Ester  - 
En maar blijven zeuren dat je persoonlijk favoriete bandje in de Tipparade of Top 40 moet, is als zeuren dat Flevo Boys toch echt in de Keuken Kampioen Divisie of de Eredivisie moet... GET REAL!
Top 40 profiel van Corne Van Gils
Corne Van Gils  - 
Harry styles 18 x nummer 1 een dikke record nu. Van mijn mag Rema op nummer 1 nu. Zou ook verdiend zijn als airplay nog iets meer wordt. Rolf sanchez,Di-rect mag wel top 10 worden. Alvaro soler gaat ook die richting op. Black eyed peas en Shakira verdiend ook een plek in de top 20 volgende week . Wie wordt de alarmschijf? Iemand al idee?
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Vernon: Oké, dan begrijp ik niet zo goed waarom FMG met Boot toch nog 7 weken Top 40 weet te halen. Ben het met je eens dat FunX ook zou moeten worden meegewogen. Dan krijg je ook meer artiesten van kleur in de Tipparade of Top 40. In de Top 10 zie ik alleen Rema als duidelijke kleurige artiest...
Top 40 profiel van Vernon Nab
Vernon Nab  - 
FunX wordt helaas niet meegeteld. Als deze wel in het panel zat, zouden er een heleboel meer Nederhopplaten (verdiend) doorstromen naar de Top 40.
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Harry Dank voor je heldere uitleg want die zie ik echt wel. Maar een A-rolatie zorgt er wel voor dat een plaat veel langer in de Top 40 kan staan dan nodig is. Overigens had ik Doja van Central Cee deze week wel als nieuwe verwacht in de Top 40. Deze wordt meer gedraaid bij FunX dan bijvoorbeeld Boot. Ook in de streaming doet Central Cee het beter dan Boot. Wat Inhaler betreft: ik zie zelden een dergelijke plaat al flink wat weken in de stemlijst staan, maar niet binnenkomt in de Tipparade. Waarom krijgt deze Ierse band geen Tipparade kans, ook al blijven de streamings achter en hoor je hun 'These are the Days' veelvuldig op 3FM? Staat ook al wekenlang in de Mega Top 30. Ik zeg niet dat de Top 40 van alles boycot, maar bij deze plaat en band krijg ik wel het gevoel. En ben ondertussen fan geworden van Inhaler, dat speelt zeker mee :-)
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@Erik Je begrijpt me helemaal niet goed. Ieder station bepaalt zelf wat het meest gedraaid wordt... dat heeft niks met de meeste luisteraars te maken. Het luisteraandeel en het aantal keren dat een nummer gedraaid wordt heeft invloed op een eventuele Top 40-notering. Logisch dat een A-rotatie bij een grote muziekzender een hogere score weet neer te zetten dan een C-rotatie bij een kleine(re) zender. Die lijsten bepalen het (dus) deels want ook het marktaandeel van de zender speelt mee. Maar heb je ook bedacht waarom bepaalde nummers op die lijsten op die positie komen? Zelden begint een nummer in een A-rotatie. Wel wordt er uitvoerig onderzocht of een nummer in de smaak valt bij de doelgroep van een radiozender. Dat heet populariteit. Muzieksmaak is verder persoonlijk en je voorbeeld wordt klaarblijkelijk niet breed (genoeg) gedragen en de veelvuldige draaibeurten zijn (ook) niet afdoende. Jij zet het neer alsof nummers structureel worden geweerd - dat is dus gewoon niet zo.
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
Dank Bram, Ton en Frankly voor jullie goede bijdragen in de discussie. Ik probeer zelf te analyseren hoe het toch komt dat de Top 40 zo voorspelbaar is geworden en neem daarin een aantal factoren mee. Dat ik niet het hele veld over de samenstelling van zowel de Top 40 als de Tipparade kan overzien is een feit. Daar weet ik gewoon te weinig vanaf. Maar mijn gevoel zegt wel dat de makkelijk in het gehoor liggende platen het heel goed doen en de minder toegankelijke platen minder of niet scoren. De smaak van het publiek is blijkbaar erg commercieel...
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Harry: Ik begrijp heel goed dat je de Top 40 wilt verdedigen. Mijn punt is vooral dat de stations met de meeste luisteraars wel bepalen wat er gedraaid wordt, kijk maar naar de playlists op basis van A,B en C rotatie. Die lijsten hebben veel invloed op wat in de Top 40 komt of niet. Ik vind het gewoon erg jammer dat een goede plaat van Inhaler wel weken lang in de stemlijst staat, maar niet binnen kan komen als tipnotering. Terwijl deze plaat op sommige zenders wel veelvuldig wordt gedraaid. Daar zit mijn grootste frustratie.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
@ Ton Sprangers, de streams maken het ook ' stroperiger' zonder de airplayfactor hadden bv Rondé, Son Mieux en DI-Rect het veel moeilijker gehad en hadden we nog veel meer longstayers gehad. Airplay trekt ook streams aan. Daarnaast wordt de samenstelling vd Top 40 regelmatig getoetst bij ontwikkelingen in muziek en radioindustrie.
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@Erik - je valt iedere week in herhaling. Als jij er in slaagt om je favoriete nummer in de hogere regionen van de streaminglijst te krijgen dan komen ze vast ook in de Top 40. Dat heeft niks met Qmusic te maken. Het komt klaarblijkelijk ook niet in je op dat Qmusic een hitzender is en dat zij juist willen draaien wat er op dit moment populair is (lees: door een breed publiek gedragen en gewaardeerd). Sterker... er zijn nog een aantal stations die meewegen, maargoed. Je schetst een eenzijdig beeld en dat doe je structureel. Onzin dat de Top 40 het lijstje moet zijn voor de gemiddelde luisteraar van Q... de Top 40 is een populariteitslijst en die schetst een beeld van de huidige (wekelijkse) situatie in Nederland.
Top 40 profiel van Ton Sprangers
Ton Sprangers  - 
Interessante discussie. Op zich denk ik dat de Top40 wel de populairste nummers in beeld brengt. Het is alleen jammer dat er zo weinig doorstroming in de Airplay is, die hiervoor voor een groot deel verantwoordelijk is. Daarom komt er ook zo weinig door vanuit de tipparade.
Top 40 profiel van Bram
Bram  - 
Ik snap de reactie hieronder van jullie enorm goed, helaas is het zo dat een beperkte groep artiesten veelvuldig word gestreamd die hebben het ook mee daardoor, maar er zijn ook genoeg artiesten van welk genre dan ook die het helaas zonder een stukje promotie niet redden met alleen streaming. Het zou de radio moeten zijn die zich meer verschillende artiesten zou moeten promoten en niet altijd dezelfde Nederlanders en buitenlandse artiesten. Er zijn genoeg platen en artiesten die ontzettend goede muziek maken maar die het gewoon niet zonder de radio vaak redden. Meer focussen op het bredere plaatje. Maar dat doen stations als q vaak niet
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Ids: Kan me je gevoel goed voorstellen. Blijkbaar is er maar een kleine groep die (hard of indie) rock platen leuk vindt, want die zie je nauwelijks terug in de streaminglijsten. Terwijl ik wel veelvuldig dit soort platen stream. Deze Top 40 zit de komende jaren bij Q Music en wat er op deze zender wordt gedraaid is ook toonaangevend voor de Top 40. Onder het mom: naar deze zender wordt het meeste geluisterd, dus mensen horen de platen op die zender ook het meeste. Maakt niet uit of een luisteraar de plaat leuk vindt of niet of wel of niet streamt. Dat geeft al een vertekend beeld. Wat er gedraaid wordt op minder beluisterde zenders zoals 3FM en KINK, krijgt daardoor minder podium. Helaas, want de kwalitatieve pareltjes ontdek ik juist via deze zenders. Denk dat de Nederlandse Top 40 een lekker in het gehoor liggende lijst moet zijn voor de gemiddelde luisteraar van Q. Ik vind het jammer dat de Top 50 van 538 vrijwel dezelfde lijst is, iets andere volgorde, maar dan meer gericht op de 538-luisteraar. Als die lijst meer verrassend zou zijn, dan heeft dit vast ook invloed op de Top 40. Overigens zie je dit ook wel terug bij de Mega Top 30. Want wat 3FM het meeste draait staat ook in die lijst, al vind ik dat nog wel de beste mix met kwalitatieve goede platen en het populaire streaminggenre. De Verrukkelijke 15 vind ik ook een fijne lijst, hoewel daar dan voor mijn gevoel juist te veel nadruk ligt op (gitaar)rock. En dan hebben we nog de Spotify Top 50, maar in die lijst staan te veel dezelfde nummers en voert Nederlandse hiphop de boventoon. Deze lijst is dan weer leidraad voor de Dutch Singles Top 100. En op YouTube is ook nog een trending lijstje te vinden van clips die het meeste worden bekeken. Al met al zijn er veel lijstjes. Maar ik vraag me inderdaad ook af of de Top 40 zich nog steeds de Lijst der Lijsten kan en mag noemen. Ik vind deze lijst te voorspelbaar geworden. Daarom luister ik toch het liefst naar de Mega Top 30 op 3FM.
Top 40 profiel van Ids Eekerk
Ids Eekerk  - 
Het spijt me, maar ik was de geloofwaardigheid van deze lijst al jaren kwijt, maar die is nu ook echt mee genomen door de vuilniswagen. Dit gelooft toch geen hond meer. We moeten echt weer terug naar de fysieke single. Want hoe de lijst al jaren wordt samengesteld is om te huilen. Ja, ik heb het over de Nummer 1. Net als een soap op TV kun je best 4 a 5 maanden skippen, het zijn toch dezelfde songs die er in staan. Ik vind de mega Top 30 en de Verrukkelijke 15 toch geloofwaardiger, ook al worden die 2 ook niet meer met liefde behandeld. Ook de Engelse en de Usa hitlijst is allang niet meer wat het was. Internet is mooi, het heeft in ieder geval de muziek industrie kapot gemaakt. Ik keek elke week toch nog alles na op deze website, ik stop er nu mee. Het komende hitdossier koop ik nog uit nostalgie, als die komt, want die werd elke keer verschoven door papierschaarste. Ja, ik weet bijna zeker dat dat het probleem was. Zoekt en gij zult vinden waarom. Nou, ik ben klaar met mijn klagen. Zondag kijk ik of dit er nog staat, en dan sluit ik mijn account af. Toedels............
Top 40 profiel van Patrickske
Patrickske  - 
18 # 1