Artiestafbeelding Ruth Jacott

Ruth Jacott

Land Nederland

Geboortedatum 02-09-1960 (62 jaar)

Officiële websitehttp://www.ruthjacott.nl

  • Statistieken
  •  2Alarmschijf
  •  79 weken in Top 40
  •  1.427 punten
  •  #454 aller tijden
  •  12 Top 40-hits

Biografie

Ruth Jacott studeert aan het Hilversumse conservatorium, maar stopt haar studie en werkt voor verschillende orkesten. In 1988 wint ze het Knokke Festival en al een jaar later ontvangt ze de Zilveren Harp als aanmoedigingsprijs. In 1992 staat Jacott voor het eerst in de Top 40 met Teygo Makandra, dat wordt uitgebracht na de Bijlmerramp. 

 
Een jaar later neemt ze namens Nederland deel aan het Eurovisiesongfestival met het nummer Vrede, dat in Ierland als zesde eindigt. In de Top 40 komt de single niet verder dan de 16e plaats. Met Paul de Leeuw maakt ze later dat jaar het nummer Blijf Bij Mij, dat op nummer 5 komt. In 1994 zingt ze het thema van de dagelijkse soap Onderweg Naar Morgen, waarmee ze haar vierde Top 40-hit scoort. 
 
In 1995 wordt haar samenwerking met RenĂ© Froger en Marco Borsato op You've Got A Friend haar grootste hitsucces. De single bereikt de derde plaats. 
 
In 1999 is Leun Op Mij haar elfde en laatste eigen notering in de lijst, waarna ze in 2011 meewerkt aan Wereldwijd Orkest, de single van het dan noodlijdende Metropole Orkest. Nadat Jacott een aantal jaren actief is geweest in het theater, verschijnt eind 2014 weer een album van de zangeres: Ik Adem Je In. Ook werkt Jacott dat jaar mee aan het nummer Kerstmis Vier Je Samen van EenMaal Voor Allen. Het project, waaraan supermarktketen Jumbo zich heeft verbonden, haalt in de donkere dagen geld op voor het goede doel.

Social media


Twitter

Facebook