Artiestafbeelding Robert Long

Robert Long

Land Nederland

Geboortedatum 22-10-1943

Sterfdatum 13-12-2006

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  34 weken in Top 40
  •  520 punten
  •  #1473 aller tijden
  •  6 Top 40-hits

Biografie

Jan Gerrit Bob Arend Leverman wordt op 22 oktober 1943 in Utrecht geboren. Hij groeit op bij zijn ongehuwde moeder in het Christelijke dorp Ederveen op de Veluwe, dat later in zijn werk een grote rol gaat spelen.
 
Robert Long is van jongs af aan actief in lokale rock 'n roll- en beatbandjes. In 1967 wordt hij zanger in de relipopgroep (Unit) Gloria. Na een kortstondige Engelstalige solocarrière breekt Robert Long verkooprecords met de lp's Vroeger Of Later en Levenslang met gevoelige en cynische Nederlandstalige luisterliedjes over onderwerpen als homofilie, kerk en hypocrisie. Robert Long was ook actief als cabaretier, acteur, schrijver, columnist en televisiepresentator.
 
Zijn carrière is in 2 delen te splitsen in het Engelstalige - en het Nederlandstalige deel..
Hert Engelstalige bestaat voor een groot deel op de groep Unit Gloria. 
In maart 1969 komt The Last Seven Days, een zwaar georkestreerd, episch werkstuk over het einde der tijden, in de hitparade. Met een vijfde plaats in de Top 40 is het de grootste hit voor de groep.  Er volgen nog enkele kleine hits in het relipopgenre, geproduceerd door John Möring. Daarna gaat Robert solo met Engelstalig werk en dat levert kleine hitnoteringen op.
 
In april 1974 verschijnt de Nederlandstalige lp Vroeger Of Later. De door John Möring geproduceerde plaat bevat klassiekers als het cynische Toe Maar Jongens en het gevoelige nostalgische Kalverliefde. Centrale thema's zijn Robert zijn homosexualiteit en afkeer van religie, een groot contrast met zijn relipopcarrière. Het blijkt een kleine stap van Ave Maria uit eind 1970 naar Jezus Redt uit voorjaar 1974. De plaat is een gigantisch succes, staat 118 weken in de lp-hitparade en verkoopt 400.000 exemplaren. Daarna volgen meer succesvolle Nederlandstalige albums zoals Levenslang, Homo Sapiens. 
 
Robert Long heeft in april 1984 meer dan tien jaar na zijn laatste Engelstalige hits opnieuw een Top-40 Hit met het ondeugende Iedereen Doet 't. Met Heeft Een Kind Nog Toekomst scoort hij opnieuw een bescheiden Top 40 hit.
 
In 1988 .Schrijft de teksten voor de musical Tsjechov met o.a. de hit Vanmorgen vloog ze nog.
 
In december 2006 overlijdt Robert Long na een kort ziekbed in een ziekenhuis in België op 63-jarige leeftijd aan kanker.