Artiestafbeelding Natalie Cole

Natalie Cole

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 06-01-1950

Sterfdatum 31-12-2015

Officiële websitewww.nataliecole.com

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  25 weken in Top 40
  •  351 punten
  •  #2114 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Natalie Maria Cole werd geboren in Los Angeles; ze was een Amerikaanse jazzzangeres en actrice.
Als dochter van jazzzanger Nat King Cole maakte Natalie haar zangdebuut al op haar zesde, toen ze meezong op het kerstalbum van haar vader. Deze was verbaasd over het talent van zijn dochter en zorgde ervoor dat ze eenmaal per week kon optreden in een nachtclub.
Toen ze vijftien jaar was, stierf haar vader aan longkanker. Na zijn dood verhuisde het gezin. Ze luisterde naar rock-'n-rollmuziek, die haar inspireerde.
 
In 1975 kwam haar eerste album Inseparable uit, met grote hits als Inseparable en This Will Be. Voor dit album kreeg ze twee Grammy Awards. In Nederland was This Will Be haar grootste hit, die tot nummer 16 in de Top 40 kwam. Het nummer is nog altijd een discoklassieker.
 
De roem had een keerzijde. Nadat Natalie het album We're The Best Of Friends had gemaakt, raakte ze verslaafd aan drugs en alcohol.  In 1983 liet ze zich opnemen in een afkickkliniek, waar ze dertig dagen bleef. Alles leek beter te gaan, totdat haar man Marvin Yancy in 1985 op 34-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval. Ondanks haar persoonlijke problemen ging ze door met muziek maken. In 1985 kwam het album Dangerous uit, gevolgd door Everlasting (1987) en Good To Be Back (1989). 
Ze scoorde bescheiden Top 40-hits met Pink Cadillac en Miss You Like Crazy.
 
Haar best verkopende album maakte Cole in 1991: Unforgettableā€¦ With Love. Hiervan werden wereldwijd veertien miljoen exemplaren verkocht. Door middel van moderne techniek zingt ze op dit album zelfs een "duet" met haar vader: Unforgettable, goed voor een Top 40-notering. Het album leverde haar zes Grammy Awards op. Haar album Take A Look (1993) was niet zo succesvol als de voorgaande albums; hitsingles bleven uit.
 
In 2001 werd een film over haar uitgebracht: Living For Love: The Natalie Cole Story. In juli 2008 werd bij Cole hepatitis C vastgesteld. Ze vermoedde dat ze deze leverziekte 30 jaar eerder had opgelopen, als gevolg van haar drugsgebruik. Daarna had Cole geregeld hartproblemen. In 2009 onderging zij een niertransplantatie. Natalie Cole overleed eind 2015 op 65-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles.
Bij haar afscheidsdienst zong Stevie Wonder en spraken Lionel Richie, Chaka Khan en Smokey Robinson. Ook Gladys Knight, Johnny Mathis en andere vrienden en collega's namen afscheid van haar. Daarna werd zij begraven bij haar ouders, broer en zus in Forest Lawn Memorial Park. Haar zoon Robert Yancy overleed in augustus 2017, net als zijn vader op jonge leeftijd (39 jaar), aan een hartaanval.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie

Social media


Twitter

Facebook