Artiestafbeelding James Taylor

James Taylor

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 12-03-1948 (75 jaar)

Officiële websitehttps://www.jamestaylor.com/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  8 weken in Top 40
  •  107 punten
  •  #4017 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

In 1966 begon hij met Danny Kortchmar en Joel O'Brien de band The Flying Machine. Ze namen een album op maar dit zou pas vier jaar na het uit elkaar gaan van de band uitkomen onder de naam James Taylor and the Original Flying Machine.
 
In 1968, een jaar na het uiteenvallen van The Flying Machine, vertrok James naar Londen waar hij een platencontract aangeboden kreeg door Apple Records. Later dat jaar kwam de elpee James Taylor uit in Engeland. Omdat dit album weinig succes bleek te hebben ging hij weer terug naar Amerika. Begin 1969 werd hetzelfde album daar ook uitgebracht. Ook tekende hij een platencontract bij Warner Music. In 1971 scoorde Taylor zijn grootste hit met het - door Carole King geschreven - nummer You've got a friend.  In Nederland zijn grootste hit, al kwam het nummer ondanks alarmschijf, niet verder dan de 20e plaats in de Top 40. Zijn andere Top 40 hit was Fire and rain uit 1970 dat niet verder kwam dan de 24e plaats.
 
Op 3 november 1972 trouwde hij met Carly Simon met wie hij twee kinderen kreeg maar van wie hij later zou scheiden.

Na het uitkomen van het album Sweet Baby James kreeg hij meer succes. Het album bereikte nummer 1 in zijn geboorteland en bleef twee jaar lang een enorme bestseller. Hierna volgden nog enkele succesvolle albums waaronder zijn Greatest Hits. In 1976 stapte hij over van Warner Music naar Columbia Records.
 
In februari 1978 won Taylor een Grammy Award voor het nummer Handyman. In de jaren die volgden deed hij verschillende tournees en bracht hij albums uit als Dad Loves His Work en Flag.

In 1982 scheidde hij van Carly Simon en daarna werd het iets rustiger rond Taylor. In oktober 1985 verscheen pas zijn nieuwe album That's Why I'm Here.

Met Mark Knopfler deed hij een duet op het titelnummer van diens in september 2000 verschenen album Sailing to Philadelphia.

In het najaar van 2007 verscheen het live album One Man Band, een opname van zijn gelijknamige concerttour waarbij hij akoestisch speelde met alleen pianist Larry Goldings als ondersteuning. Als onderdeel van het Europese deel van deze tournee speelde Taylor op 5 april 2008 in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
In 2008 kwam zijn nieuwe cover-cd uit, Covers genaamd, waarop hij onder andere Leonard Cohens Suzanne, The Temptations' It's Growing en nog 10 andere covers uitbracht. Deze werden in januari 2008 studio-live opgenomen in de schuur van Taylor met muzikanten als Louis Conte, Steve Gadd en Lou Marini. 
 
In februari 2020 verscheen zijn album American standards met daarop klassieke songs in een akoestische sfeer.
 
James Taylor is meer een album dan een singles artiest, vandaar dan zijn hits in Nederland beperkt bleef tot 2 en enkele platen die niet verder reikten dan de Tipparade.
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positieSocial media


Twitter

Facebook