Coverafbeelding James Taylor - Fire And Rain
  • Statistieken
  •   3 weken
  •   24 piekpositie
  •   40 punten
  •   1970

Artiestinformatie

Geboortedatum   12-03-1948
Land   Verenigde Staten

In 1966 begon hij met Danny Kortchmar en Joel O'Brien de band The Flying Machine. Ze namen een album op maar dit zou pas vier jaar na het uit elkaar gaan van de band uitkomen onder de naam James Taylor and the Original Flying Machine.

In 1968, een jaar na het uiteenvallen van The Flying Machine, vertrok James naar Londen waar hij een platencontract aangeboden kreeg door Apple Records. Later dat jaar kwam de elpee James Taylor uit in Engeland. Omdat dit album weinig succes bleek te hebben ging hij weer terug naar Amerika. Begin 1969 werd hetzelfde album daar ook uitgebracht. Ook tekende hij een platencontract bij Warner Music. In 1971 scoorde Taylor zijn grootste hit met het - door Carole King geschreven - nummer You've got a friend. In Nederland zijn grootste hit, al kwam het nummer ondanks alarmschijf, niet verder dan de 20e plaats in de Top 40. Zijn andere Top 40 hit was Fire and rain uit 1970 dat niet verder kwam dan de 24e plaats.

Op 3 november 1972 trouwde hij met Carly Simon met wie hij twee kinderen kreeg maar van wie hij later zou scheiden.Na het uitkomen van het album Sweet Baby James kreeg hij meer succes. Het album bereikte nummer 1 in zijn geboorteland en bleef twee jaar lang een enorme bestseller. Hierna volgden nog enkele succesvolle albums waaronder zijn Greatest Hits. In 1976 stapte hij over van Warner Music naar Columbia Records.

In februari 1978 won Taylor een Grammy Award voor het nummer Handyman. In de jaren die volgden deed hij verschillende tournees en bracht hij albums uit als Dad Loves His Work en Flag.In 1982 scheidde hij van Carly Simon en daarna werd het iets rustiger rond Taylor. In oktober 1985 verscheen pas zijn nieuwe album That's Why I'm Here.Met Mark Knopfler deed hij een duet op het titelnummer van diens in september 2000 verschenen album Sailing to Philadelphia.In het najaar van 2007 verscheen het live album One Man Band, een opname van zijn gelijknamige concerttour waarbij hij akoestisch speelde met alleen pianist Larry Goldings als ondersteuning. Als onderdeel van het Europese deel van deze tournee speelde Taylor op 5 april 2008 in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
In 2008 kwam zijn nieuwe cover-cd uit, Covers genaamd, waarop hij onder andere Leonard Cohens Suzanne, The Temptations' It's Growing en nog 10 andere covers uitbracht. Deze werden in januari 2008 studio-live opgenomen in de schuur van Taylor met muzikanten als Louis Conte, Steve Gadd en Lou Marini.

In februari 2020 verscheen zijn album American standards met daarop klassieke songs in een akoestische sfeer.

James Taylor is meer een album dan een singles artiest, vandaar dan zijn hits in Nederland beperkt bleef tot 2 en enkele platen die niet verder reikten dan de Tipparade.


Songtekst

Just yesterday morning they let me know you were gone
Suzanne, the plans they made put an end to you
I walked out this morning and I wrote down this song
I just can't remember who to send it to

I've seen fire and I've seen rain
I've seen sunny days that I thought would never end
I've seen lonely times when I could not find a friend
But I always thought that I'd see you again

Won't you look down upon me Jesus
You got to help me make a stand
You just got to see me through another day
My body's achin' and my time is at hand
And I won't make it any other way

Oh I've seen fire and I've seen rain
I've seen sunny days that I thought would never end
I've seen lonely times when I could not find a friend
But I always thought that I'd see you again

Been walkin' my mind to an easy time
My back turned towards the sun
Lord knows when the cold wind blows
It'll turn your head around
Well, there's hours of time on the telephone line
To talk about things to come
Sweet dreams and flying machines in pieces on the ground

Oh, I've seen fire and I've seen rain
I've seen sunny days that I thought would never end
I've seen lonely times when I could not find a friend
But I always thought that I'd see you, baby, one more time again now
Thought I'd see you one more time again
There's just a few things comin' my way this time around now
Thought I'd see you, thought I'd see you
Fire and rain

Songinformatie

Tijdens een interview voor een Amerikaanse televisiezender zei James Taylor over de betekenis van "Fire and rain": "Het lied bestaat is opgebouwd uit 3 delen: Het eerste deel gaat over over Taylor's vriendin Susanne Schnerr, die stierf terwijl James in Londen aan het werk was aan zijn eerste album na ondertekening bij Apple Records. Zijn vrienden in Amerika waren bang dat het nieuws van het overlijden van Susanne James zou kunnen afleiden en zijn carriëre zou kunnen schaden. James kreeg het tragische nieuws over Susanne pas zes maanden later te horen. Het tweede deel gaat over James Taylor's strijd tegen drugsverslaving en om depressie te overwinnen. Het derde deel gaat over roem en fortuin. Het bevat een verwijzing naar James Taylor en The Flying Machine, een band waarmee hij kort heeft gewerkt net vóór zijn grote doorbraak met Paul McCartney, producer Peter Asher en Apple Records.
ArtiestJames Taylor
 A-kant
Titel Fire And Rain
Lengte 3:20
Componist(en) James Taylor
Producer(s) Peter Asher
 B-kant
Titel Anywhere Like Heaven
Lengte 3:23
Componist(en) James Taylor
Producer(s) Peter Asher
 
Platenlabel Warner Bros.
Catalogusnr WB 7423
Hoogste positie UK 42
Hoogste positie US 3
Album Sweet Baby James


Positieverloop