Artiestafbeelding Glen Campbell

Glen Campbell

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 22-04-1936

Sterfdatum 08-08-2017

Officiële websitehttp://www.glencampbell.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  14 weken in Top 40
  •  301 punten
  •  #2366 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Glen Campbell was nummer zeven van twaalf kinderen in een arme boerenfamilie.
In 1960 verhuist hij naar Los Angeles en verwierf hij een grote reputatie als sessiemuzikant en maakte deel uit van de fameuze 'Wrecking Crew' die gedurende decennia verantwoordelijk waren voor de instrumentale invulling van een eindeloze reeks wereldhits van diverse artiesten. Naast gitarist Campbell behoorden ook drummer Hal Blaine en pianist Leon Russell tot deze groep. Ze zijn te horen op albums van onder anderen Bobby Darin, Ricky Nelson, The Monkees (onder meer in I'm a Believer), Elvis Presley, Frank Sinatra, Dean Martin, The Righteous Brothers (in You've Lost That Lovin' Feelin') en The Mamas and the Papas. Ze vervingen bijvoorbeeld The Beach Boys instrumentaal, onder meer op hun single Good Vibrations. Ook maakte Glen als zanger deel uit van The Beach Boys toen Brian Wilson zich van het podium had teruggetrokken, tijdens de tournee van 1964 en de opnames van hun album Pet Sounds.

Glen was in de jaren zestig en zeventig een van de populairste Amerikaanse zangers, met liedjes als Wichita lineman, Galveston en By the time I get to Phoenix, die door Jimmy Webb geschreven waren.

In 1968 nam hij met Bobbie Gentry het album Bobbie Gentry and Glen Campbell  op. Er werden ook drie singles van dit duo uitgebracht. Een van zijn grootste hits, ook in Nederland en België, was in 1975 zijn coverversie van Rhinestone cowboy van Larry Weiss, waarmee hij een 3e plaats wist te bereiken. 
 
Hoewel countrymuziek in populariteit regelmatig werd overvleugeld door popmuziek, soul en rock, wist Glen zich met zijn heldere, herkenbare stemgeluid door de jaren heen goed staande te houden als artiest. In 2005 werd hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame. Eind 2010 werd de ziekte van Alzheimer bij hem vastgesteld. Hij ging in juni 2011 op een afscheidstournee die tot 2013 duurde. James Keach maakte in 2014 de documentaire Glen Campbell: I'll Be Me, waarin te zien is hoe Campbell ondanks zijn toenemend geheugenverlies blijft optreden voor een dankbaar publiek. 
Glen overleed in 2017 later op 81-jarige leeftijd.
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positieSocial media


Twitter