Coverafbeelding Glen Campbell - Galveston
  • Statistieken
  •   2 wkn Tipparade
  •   1969

Artiestinformatie

Geboortedatum   22-04-1936
Land   Verenigde Staten

Glen Campbell was nummer zeven van twaalf kinderen in een arme boerenfamilie.
In 1960 verhuist hij naar Los Angeles en verwierf hij een grote reputatie als sessiemuzikant en maakte deel uit van de fameuze 'Wrecking Crew' die gedurende decennia verantwoordelijk waren voor de instrumentale invulling van een eindeloze reeks wereldhits van diverse artiesten. Naast gitarist Campbell behoorden ook drummer Hal Blaine en pianist Leon Russell tot deze groep. Ze zijn te horen op albums van onder anderen Bobby Darin, Ricky Nelson, The Monkees (onder meer in I'm a Believer), Elvis Presley, Frank Sinatra, Dean Martin, The Righteous Brothers (in You've Lost That Lovin' Feelin') en The Mamas and the Papas. Ze vervingen bijvoorbeeld The Beach Boys instrumentaal, onder meer op hun single Good Vibrations. Ook maakte Glen als zanger deel uit van The Beach Boys toen Brian Wilson zich van het podium had teruggetrokken, tijdens de tournee van 1964 en de opnames van hun album Pet Sounds.


Glen was in de jaren zestig en zeventig een van de populairste Amerikaanse zangers, met liedjes als Wichita lineman, Galveston en By the time I get to Phoenix, die door Jimmy Webb geschreven waren.In 1968 nam hij met Bobbie Gentry het album Bobbie Gentry and Glen Campbell op. Er werden ook drie singles van dit duo uitgebracht. Een van zijn grootste hits, ook in Nederland en België, was in 1975 zijn coverversie van Rhinestone cowboy van Larry Weiss, waarmee hij een 3e plaats wist te bereiken.

Hoewel countrymuziek in populariteit regelmatig werd overvleugeld door popmuziek, soul en rock, wist Glen zich met zijn heldere, herkenbare stemgeluid door de jaren heen goed staande te houden als artiest. In 2005 werd hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame. Eind 2010 werd de ziekte van Alzheimer bij hem vastgesteld. Hij ging in juni 2011 op een afscheidstournee die tot 2013 duurde. James Keach maakte in 2014 de documentaire Glen Campbell: I'll Be Me, waarin te zien is hoe Campbell ondanks zijn toenemend geheugenverlies blijft optreden voor een dankbaar publiek.
Glen overleed in 2017 later op 81-jarige leeftijd.


Songtekst

Galveston oh Galveston
I still hear your seawinds blowing
I still see her dark eyes glowing
She was 21 when I left Galveston

Galveston oh Galveston
I still hear your seawaves crashing
While I watch the cannon's flashing
I clean my gun and dream of Galveston

I still see her standing by the water
Standing there looking out to sea
And is she waiting there for me
On the beach where we used to run

Galveston oh Galveston
I am so afraid of dying
Before I dry the tears she's crying
Before I watch your seabirds flying in the sun
At Galveston at Galveston

Songinformatie

ArtiestGlen Campbell
 A-kant
Titel Galveston
Lengte 02:39
Componist(en) Jimmy Webb
Producer(s) Al De Lory
 B-kant
Titel How Come Every Time I Itch I Wind Up Scratchin' You
Lengte 01'50
Componist(en) Glen Campbell & Jeremy Slate
Producer(s) Al De Lory
 
Platenlabel Capitol
Catalogusnr F 2428
Hoogste positie UK 14
Hoogste positie US 4
Album Galveston


Positieverloop