Artiestafbeelding Farce Majeure Team

Farce Majeure Team

Land Nederland

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  7 weken in Top 40
  •  199 punten
  •  #3017 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Farce Majeure was een komisch, satirisch en muzikaal televisieprogramma van de NCRV met Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak, Jan Fillekers en Henk van der Horst. De muziek van veel liedjes was van Harry Bannink. De eerste uitzending vond plaats op 15 september 1966. Het programma liep onafgebroken tot 1976. Van 1983 tot 1986 werd het nieuw leven ingeblazen met nieuwe afleveringen.

De naam is een woordspeling met de Franse term force majeure, dat overmacht betekent. Maar farce betekent in het Frans scherts of mop, dus farce majeure betekent supermop.

Het programma ging op humoristische wijze in op de actuele gebeurtenissen in Nederland en de wereld, en groeide van eenvoudig vrolijk uit tot scherp satirisch, eigenlijk niet in de stijl van de NCRV van die tijd. Het programma was zeer populair.

Begin jaren zeventig kwam er een nieuwe begintune waarin de leden van Farce Majeure een voor een "Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla" zongen. Fred Benavente, de hekkensluiter, zette verrassend genoeg een hoog stemmetje op.

In het programma kwam jarenlang een lied voor (geschreven door Harry de Groot) waarin Ted de Braak op het nieuws van de dag inging; het meezingrefrein was:

    Jaaaa... dat is uit het leven gegrepen,
    Ja dat is uit het leven een greep.
    Het geluk is altijd met de lepen,
    Ja daar zit em nou net nou de kneep.

Bij dit lied stonden de als straatzangers verklede acteurs op een markt of een andere drukke plaats in de open lucht, waarbij zij vragen van de voorbijgangers beantwoordden. De vragensteller begon dan altijd met de tekst: "Geacht Farce-forum" waarna de vraag gesteld werd en de leden van het Farce-forum elkaar aankeken wie van de leden de vraag zou beantwoorden. Na kort elkaar te hebben aangekeken wie van het Farce-forum de vraag zou beantwoorden, werd deze vraag dan spontaan door een van hen beantwoord.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar