Coverafbeelding Farce Majeure Team - Kiele Kiele Koeweit
  • Statistieken
  •   7 weken
  •   3 piekpositie
  •   199 punten
  •   1974

Artiestinformatie

Land   Nederland

Farce Majeure was een komisch, satirisch en muzikaal televisieprogramma van de NCRV met Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak, Jan Fillekers en Henk van der Horst. De muziek van veel liedjes was van Harry Bannink. De eerste uitzending vond plaats op 15 september 1966. Het programma liep onafgebroken tot 1976. Van 1983 tot 1986 werd het nieuw leven ingeblazen met nieuwe afleveringen.De naam is een woordspeling met de Franse term force majeure, dat overmacht betekent. Maar farce betekent in het Frans scherts of mop, dus farce majeure betekent supermop.Het programma ging op humoristische wijze in op de actuele gebeurtenissen in Nederland en de wereld, en groeide van eenvoudig vrolijk uit tot scherp satirisch, eigenlijk niet in de stijl van de NCRV van die tijd. Het programma was zeer populair.Begin jaren zeventig kwam er een nieuwe begintune waarin de leden van Farce Majeure een voor een "Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla" zongen. Fred Benavente, de hekkensluiter, zette verrassend genoeg een hoog stemmetje op.In het programma kwam jarenlang een lied voor (geschreven door Harry de Groot) waarin Ted de Braak op het nieuws van de dag inging; het meezingrefrein was:Jaaaa... dat is uit het leven gegrepen,

Ja dat is uit het leven een greep.

Het geluk is altijd met de lepen,

Ja daar zit em nou net nou de kneep.Bij dit lied stonden de als straatzangers verklede acteurs op een markt of een andere drukke plaats in de open lucht, waarbij zij vragen van de voorbijgangers beantwoordden. De vragensteller begon dan altijd met de tekst: "Geacht Farce-forum" waarna de vraag gesteld werd en de leden van het Farce-forum elkaar aankeken wie van de leden de vraag zou beantwoorden. Na kort elkaar te hebben aangekeken wie van het Farce-forum de vraag zou beantwoorden, werd deze vraag dan spontaan door een van hen beantwoord.

Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 6-6-1999}

Hoi!

[chorus]:
Koeweit, Koeweit, Koeweit, kielekiele Koeweit, kielekiele hopsasa
Koeweit, Koeweit, Koeweit, kielekiele Koeweit, kielekiele hopsasa

Op 't carnaval geen centje pijn
Kun je nog volop in de olie zijn
Wor je voor de lol geflest
Het Ara-bier is 'r weer best
Kwak de zorgen naast je neer
Dat ben-ziene we, ziene we, ziene we, ziene we morgen dan wel weer

Hoi!

[chorus] [2x]

Op het carnaval, wel wis en drie
Barst een mens van energie
Hoe zo'n sjeik ook zeikt - Pardon?
't Pils komt toch nooit op de bon
Al stijgen prijzen almaar meer
Dat ben-ziene we, ziene we, ziene we, ziene we morgen dan wel weer

Hoi!

[chorus] [6x] [fade]

Songinformatie

Een bekend onderdeel van het programma "Farce Majeure" was het item "Wat dacht je wat", waarbij Ted de Braak en Alexander Pola in een kleurrijk overhemd moppen tapten en daarbij telkens hun hoed op- en afzetten waarna de clou van de mop werd verteld. Daarna riep Ted de Braak altijd "Da's mooi, da's heel mooi". De moppen konden door de kijkers worden ingestuurd waarna Ted de Braak de inzender bedankte. In 1973, tijdens de oliecrisis, luidde een van de moppen als volgt: "Wat is het verschil tussen een Arabier van vijf jaar geleden en een Arabier van nu? Een Arabier van vijf jaar geleden was oliedom en een Arabier van nu is geraffineerd." De oliecrisis van 1973 was een dankbaar onderwerp voor het carnaval van 1974. Pierre Kartner en Boer Koekoek kwamen met “Den Uyl is in den olie”, het kleinkunstgezelschap Farce Majeure met “Kiele kiele Koeweit”. “Den Uyl” had een groter succes, maar “Koeweit” volgde rustig. “Den Uyl” en “Koeweit” verschenen op hetzelfde platenlabel: Elf Provinciën. Ook tijdens de oliecrisis kwam de carnavalskraker Kiele kiele Koeweit in de top drie van de Nederlandse hitparade. Het werd gezongen op de melodie van Tolhuis van Leon Boedels. De acteurs hadden zich daarvoor als Arabische oliesjeiks verkleed. Het Farce Majeure-team bood het eerste exemplaar aan aan de heer Mahmoud Rabbani, de toenmalige honorair-consul van Koeweit. Hoewel de consul geen kwaad in het lied zag, werd de regering van Koeweit niet blij met het lied, waardoor Nederland minder hoog aangeschreven kwam te staan in de oliestaten. Dit berustte waarschijnlijk op een misverstand, omdat de regering van Koeweit de (onschuldige) Nederlandstalige tekst niet helemaal heeft begrepen. Hieraan werd gerefereerd in een parodie op Mouth & MacNeals “Ik zie een ster”, getiteld “Dit gaat te ver”: "Toen we "Kiele kiele Koeweit" zongen, werd de emir kiele kiele kwaad."
ArtiestFarce Majeure Team
 A-kant
Titel Kiele Kiele Koeweit
Lengte 02:17
Componist(en) H. Bannink, J. Fillekers, F. Benavente
 B-kant
Titel Doe 't (Voor Het Te Laat Is)
Componist(en) H. Bannink, A. Pola, J. Fillekers, H. v.d. Horst
 
Platenlabel Elf Provincien
Catalogusnr 68.65
Album [diverse artiesten] Den Uyl Is In Den Olie


Positieverloop