Coverafbeelding Dusty Springfield - Summer Is Over
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   1974

Artiestinformatie

Geboortedatum   16-04-1939
Land   Verenigd Koninkrijk

Als eerste blanke artieste mocht de Britse zangeres Dusty Springfield, die met haar omfloerste, soulvolle geluid in de jaren zestig hits scoorde als 'Son of a preacher man' en 'Wishin' and Hopin', in 1968 naar het Amerikaanse Memphis komen om met producer Jerry Wexler in de Sun-studio's haar inmiddels klassieke album 'Dusty in Memphis' op te nemen.Tot 1963 was Springfield, die eigenlijk Mary O'Brien heette, een verlegen Londense platenverkoopster met rood piekhaar. In drie weken schiep ze zichzelf een nieuw imago: hoog opgestoken geblondeerd haar, zware make-up en naaldhakken. Samen met haar oudere broer Tom richtte ze The Springfields op.Met haar solocarrière kwam de grote doorbraak. Haar debuut 'I only want to be with you' werd een wereldhit. Een groot aantal andere successen volgde, zoals 'I just don't know what to do with myself' en 'You don't have to say you love me'.Ze vertrok naar Amerika, maar haar ster daalde door de opkomst van de psychedelische popmuziek. Ze belandde in nachtclubs vol ongeïnteresseerde, veel te rijke gasten. Ze zonk weg in een jarenlange roes vol wodka en slaappillen. Later bekende ze in die tijd een zelfmoordpoging te hebben ondernomen.Begin jaren zeventig ontdekte ze haar biseksualiteit en kreeg ze een relatie met tennisvedette Billie Jean King.ComebacksZe maakte diverse comebacks en zo scoorde ze aan het einde van de jaren tachtig drie Top 40-hits met daarbij ook haar grootste hit, What Have I Done To Deserve This, een samenwerking met de Pet Shop Boys. Halverwege de jaren negentig gebruikt regisseur Quentin Tarantino Son Of A Preacher Man op op de soundtrack van zijn film Pulp Fiction. Een compleet nieuw publiek ontdekte de soul van Springfield.De laatste jaren bracht ze, terug in Engeland, alleen door met haar katten. In 1994 werd borstkanker bij haar geconstateerd. Voor twintig miljoen gulden verkocht ze de rechten op haar muziek om met de opbrengst haar ziekte te laten behandelen.Na een lange strijd tegen de borstkanker is ze in haar huis in Henley-on-Thames overleden. Ze was 59.In een reactie op haar dood noemde muzikant Elton John Springfield een 'compleet tijdloze' zangeres wier stem zich kan meten met die van de zwarte souldiva Aretha Franklin.

Songtekst

The night runs away with the day
The grass that was green is now hay
The world goes around without even a sound
And it looks like the summer is over

The rains tumble down in the sky
Young swallows have learned how to fly
The leaves that were green are no longer so green
And it looks like the summer is over

The sun and the moon take turns in the sky
The days drift on by too soon
The meadows are kissed by a cool autumn mist
Far away now is June

The birds fly away to the sun
The leaves touch the ground one by one
The breeze hurries by without even goodbye
And it looks like the summer is over

The sun and the moon take turns in the sky
The days drift on by too soon
The meadows are kissed by a cool autumn mist
Far away now is June

The birds fly away to the sun
The leaves touch the ground one by one
The breeze hurries by without even goodbye
And it looks like the summer is over

And it looks like the summer is over

Songinformatie

Het origineel van Summer Is Over is van Frank Ifield, een single uit 1964. Dusty coverde dit lied reeds in datzelfde jaar, het nummer verscheen op de B-kant van haar single Losing You.

De plaat en z'n verhaal (i.e. een vrije vertaling):
Ineens merk je het. Het lijkt wel alsof de nacht er met de dag vandoor gaat. De dagen worden weer korter en zijn voorbij voor je er erg in hebt. De zon maakt veel te snel plaats voor de maan en het wordt steeds vroeger donker. Het prachtige groene gras is veranderd in hooi. De balen liggen op het veld om te worden opgehaald. De jonge zwaluwen hebben inmiddels geleerd hoe ze moeten vliegen en zwermen vogels verzamelen zich op hun lange tocht naar het zuiden. Eén voor één vallen de bladeren op de grond. Ze kleuren prachtig geel en bruin. En dan steekt er ineens een bries op, die langzaam aanwakkert tot een storm. De bomen laten nog meer blad los; in wervelende wolken worden de bladeren meegevoerd door de wind. Er hangt een witte waas over de velden. Het lijkt wel of de weilanden gekust worden door een koele herfstnevel. Wat is juni dan ineens ver weg. Tsja, het begint er steeds meer op te lijken dat de zomer nu echt voorbij is.

Trivia

De Nederlandstalige versie 'Voorbij Is De Zomer' (RCA Victor 47-9592), gezongen door Linda Ross, werd door Radio Veronica tijdens de zeilweek van 1973 veelvuldig gebruikt.

De bekende Veronicajingle 'Come on and sail away with Veronica today', ingezongen door Patricia Paay, is gebaseerd op Summer Is Over.
ArtiestDusty Springfield
 A-kant
Titel Summer Is Over
Componist(en) T. Springfield, C. Westlake
 B-kant
Titel Losing You
Componist(en) T. Springfield, C. Westlake
 
Platenlabel Philips
Catalogusnr 6006 366

Positieverloop