Artiestafbeelding Chuck Berry

Chuck Berry

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 18-10-1926

Sterfdatum 18-03-2017

Officiële websitehttp://www.chuckberry.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #0 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Charles Edward Anderson Berry, beter bekend als Chuck Berry, was een Amerikaans gitarist, zanger en componist. Chuck Berry wordt beschouwd als de belangrijkste tekstschrijver van het rock-'n-rolltijdperk en was een van de eerste leden van de Rock and Roll Hall of Fame (1986). Chuck staat vierde op de lijst van beste songschrijvers uit de popmuziek die het tijdschrift Rolling Stone in 2015 publiceerde.
 
Chuck's eerste hit, ver voor het Top 40 tijdperk, Maybellene uit 1955 is een van de eerste rock-'n-rollnummers. In de vier singles daarna, leverde Chuck scherpe kritiek op onderdelen van de Amerikaanse maatschappij: in Thirty days op de rechtspraak, in No money down op het systeem van op krediet kopen, in Roll over Beethoven op de zogenaamde 'echte' (klassieke) cultuur.
Johnny B. Goode gaat over een plattelandsjongen die naar de stad trekt en het daar maakt. De gitaarintro is een van de klassieke rock-'n-rollgeluiden geworden. Zijn grootste populariteit beleefde Berry van 1955 tot 1959.
In 1964 stond hij twee keer in de Nederlandse voorlopers van de Top 40 met No particular place to go e You never can tell (later gecoverd door Emmylou Harris en goed voor een Top 40 notering). Beide nummers misten daarop net de start van de Top 40.
 
Chuck heeft veel invloed gehad op vele popgroepen, The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan en Bruce Springsteen
en vele andere roemen de muziek van Chuck Berry. Veel van zijn nummers worden nog altijd gecoverd door bands over de hele wereld.
 
Doorheen de jaren werd Chuck Berry beschuldigd van verschillende zaken: vrouwenmishandeling, seksueel contact met minderjarigen, uitbuiting van zijn muzikanten en nog mee. Een aantal van die zaken gaf hij ook toe, voor andere trof hij minnelijke schikkingen en andere zaken ontkende hij.
 
Chuck Berry overleed op 18 maart 2017 op 90-jarige leeftijd, zijn rode Gibson-gitaar was aan het deksel van de doodskist bevestigd
 
Aangezien zijn grote succes ver voor het Top 40 tijdperk lag, heeft hij geen Top 40 hits gehad. In 1972 stond zijn omstreden single My ding a ling enkele weken in de Tipparade.
 
 


Top 40-hits


GeenOverige nummersSocial media


Twitter

Facebook