Coverafbeelding Chuck Berry - My Ding-A-Ling
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1972

Artiestinformatie

Geboortedatum   18-10-1926
Land   Verenigde Staten

Charles Edward Anderson Berry, beter bekend als Chuck Berry, was een Amerikaans gitarist, zanger en componist. Chuck Berry wordt beschouwd als de belangrijkste tekstschrijver van het rock-'n-rolltijdperk en was een van de eerste leden van de Rock and Roll Hall of Fame (1986). Chuck staat vierde op de lijst van beste songschrijvers uit de popmuziek die het tijdschrift Rolling Stone in 2015 publiceerde.

Chucks eerste hit, Maybellene uit 1955 (van ver voor het Top 40-tijdperk), is een van de eerste rock-'n-rollnummers. In de vier singles daarna leverde Chuck scherpe kritiek op onderdelen van de Amerikaanse maatschappij: in Thirty Days op de rechtspraak, in No Money Down op het systeem van op krediet kopen, in Roll Over Beethoven op de zogenaamde 'echte' (klassieke) cultuur.
Johnny B. Goode gaat over een plattelandsjongen die naar de stad trekt en het daar maakt. Het gitaarintro is een van de klassieke rock-'n-rollgeluiden geworden. Zijn grootste populariteit beleefde Berry van 1955 tot 1959.
In 1964 stond hij twee keer in de Nederlandse voorlopers van de Top 40 met No Particular Place To Go en You Never Can Tell (later gecoverd door Emmylou Harris en goed voor een Top 40-notering). Beide nummers misten daarop net de start van de Top 40.

Chuck heeft veel invloed gehad op vele popgroepen en -artiesten zoals The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan en Bruce Springsteen, en vele anderen roemen de muziek van Chuck Berry. Veel van zijn nummers worden nog altijd gecoverd door bands over de hele wereld.

Doorheen de jaren werd Chuck Berry beschuldigd van verschillende zaken: vrouwenmishandeling, seksueel contact met minderjarigen, uitbuiting van zijn muzikanten en nog meer. Een aantal van die zaken gaf hij ook toe, voor andere trof hij minnelijke schikkingen en andere zaken ontkende hij.

Chuck Berry overleed op 18 maart 2017 op 90-jarige leeftijd, zijn rode Gibson-gitaar was aan het deksel van de doodskist bevestigd.

Met name doordat zijn grote succes ver voor het Top 40-tijdperk lag, heeft hij geen Top 40-hits gehad. In 1972 stond zijn omstreden single My Ding-A-Ling evenwel enkele weken in de Tipparade.Songtekst

My Ding-A-Ling-A-Ling

When I was a little biddy boy
My grandma bought me a cute little toy
Two Silver bells on a string
She told me it was my ding-a-ling-a-ling

My Ding-A-Ling My Ding-A-Ling won't you play with My Ding-A-Ling
My Ding-A-Ling My Ding-A-Ling won't you play with My Ding-A-Ling

When I was a little boy In Grammar school
Always went by the very best rule
But Everytime the bell would ring
You'd catch me playing with my ding-a-ling

Once while climbing the garden wall,
Slipped and fell had a very bad fall
I fell so hard I heard birds sing,
But I held on to My ding-a-ling

Once while swimming cross turtle creek
Man them snappers right at my feet
Sure was hard swimming cross that thing
with both hands holding my dingaling

Now this here song it ain't so bad
Prettiest little song that you ever had
And those of you who will not sing
must be playing with your on Ding-a-ling

Songinformatie

Het lied vertelt hoe de zanger een stuk speelgoed van zijn grootmoeder krijgt dat bestaat uit "twee zilveren belletjes aan een snoer", die ze zijn "ding-a-ling" noemt. Hij speelt met het geval op school en houdt het dichtbij zich in gevaarlijke situaties, zoals tijdens een val na het beklimmen van de tuinmuur en bij het zwemmen in een kreek besmet met bijtschildpadden.

De tekst kan ook dubbelzinnig zijn: met "ding-a-ling" wordt dan een penis bedoeld. Tijdens de live-versie roept Berry het publiek op om het refrein mee te zingen en in het laatste vers vermaant hij "degenen onder u die niet zingen" dat zij "waarschijnlijk nu met hun eigen ding-a-ling spelen."

"My Ding-a-Ling" is de titel van een lied opgenomen in 1972 door Chuck Berry, zijn enige nummer 1-single op de hitlijsten in de VS. Later dat jaar werd het opgenomen op het album The London Chuck Berry Sessions, in een langere, onbewerkte vorm. Twee leden van de Average White Band, gitarist Onnie McIntyre en drummer Robbie McIntosh, speelden mee op de single.

Trivia

"My Ding-A-Ling" werd oorspronkelijk opgenomen in 1952 door Dave Bartholomew voor King Records. Toen Bartholomew verhuisde naar Imperial Records, nam hij het lied opnieuw op onder de nieuwe titel "Little Girl Sing Ding-A-Ling." In 1954 maakte The Bees op Imperial een versie getiteld "Toy Bell". Berry registreerde een versie genaamd "My Tambourine" in 1968, maar de versie die bovenaan in de hitlijsten staat, werd live opgenomen tijdens het Lanchester Arts Festival in de Locarno-balzaal in Coventry (Engeland) op 3 februari 1972, waar Berry gesteund werd door de Roy Young Band. Ook Slade en Billy Preston waren aanwezig. Diskjockey Jim Connors van radiostation WMEX uit Boston werd onderscheiden met een gouden plaat voor het ontdekken van het nummer en hij slaagde erin het nummer op 1 te krijgen in de Verenigde Staten door het veel te draaien op de radio en zijn collega's enthousiast te maken voor het nummer.
ArtiestChuck Berry
 A-kant
Titel My Ding-A-Ling
Lengte 4:18
Componist(en) Chuck Berry
Producer(s) Esmond Edwards
 B-kant
Titel Johnny B. Goode
Lengte 3:55
Componist(en) Chuck Berry
Producer(s) Esmond Edwards
 
Platenlabel Chess
Catalogusnr CH 2131
Album The London Chuck Berry Sessions


Positieverloop