Artiestafbeelding Bobby Goldsboro

Bobby Goldsboro

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 18-01-1941 (82 jaar)

  • Statistieken
  •  2Alarmschijf
  •  21 weken in Top 40
  •  442 punten
  •  #1721 aller tijden
  •  3 Top 40-hits

Biografie

Sommigen mogen zijn vertolking van Honey dan wel beschouwen als één van de slechtste liedjes aller tijden, het nummer legt Bobby Goldsboro bepaald geen windeieren. Eerst is het in 1968 een internationaal succes, daarna belandt Honey in het Verenigd Koninkrijk in de jaren zeventig nogmaals bovenaan de hitlijsten. Zelf is de zanger dan vooral actief in de wereld van de countrymuziek om uiteindelijk bij kindertelevisie uit te komen.

Bobby Goldsboro wordt in 1941 geboren in Marianna in de staat Florida en verhuist halverwege de jaren vijftig met zijn familie naar Dothan, Alabama, waar hij de middelbare school doorloopt en zanger/gitarist wordt van The Webs.

Zijn studie aan de universiteit breekt hij af wanneer Roy Orbison The Webs vraagt om zijn begeleidingsband te worden. Zo speelt Goldsboro vanaf 1961 als gitarist bij The Big O en doet hij met hem onder meer een Britse tour met The Beatles.

Orbison stimuleert hem om zelf nummers te schrijven en begin 1964 belandt Goldsboro in de Amerikaanse top 10 met See The Funny Little Clown. Ook opvolgers als Little Things, in Europa een hit voor Dave Berry, en It’s Too Late zijn top 40-hits in de VS.

Daarbuiten maakt Goldsboro in 1968 naam met zijn vertolking van Honey. Het nummer, waarin de hoofdpersoon een overleden geliefde betreurt, staat voorjaar 1968 vijf weken bovenaan de Amerikaanse top 40 en haalt daarna ook hoge noteringen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Vooral in de VS krijgt de compositie van songschrijver Bobby Russell een reputatie als een van de slechtste nummers ooit gemaakt.  

Omdat Honey flink aanslaat bij het countrypubliek schuift Goldsboro langzamerhand die richting op. Verschillende countrysterren, zoals Dolly Parton en Brenda Lee, nemen werk van hem op. In 1973, het jaar waarin hij in de VS met een eigen tv-show start, heeft hij weer een internationale hit met Summer (The First Time), over een romantische ontmoeting waarbij een tienerjongen zijn maagdelijkheid verliest aan een oudere vrouw.

Het jaar daarop haalt Goldsboro in Europa opnieuw de hitlijsten met een zomers getint nummer. Ditmaal gaat het om Hello Summertime, een tot volwaardig nummer omgebouwde versie van een Coca-Cola-commercial.

Terwijl Honey in 1975 in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bovenaan de hitlijsten belandt, verlegt Goldsboro langzamerhand zijn aandacht naar andere activiteiten zoals een eigen muziekuitgeverij.

Na meer dan tien jaar vertrekt hij bij platenmaatschappij United Artists en hij heeft daarna alleen nog wat succes in de countryhitlijsten. Halverwege de jaren tachtig stopt hij met regelmatig optreden om zich bezig te houden met schilderen en het produceren van kindertelevisie.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie