Coverafbeelding Bobby Goldsboro - Summer (The First Time)
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   16 piekpositie
  •   91 punten
  •   1973

Artiestinformatie

Geboortedatum   18-01-1941
Land   Verenigde Staten

Sommigen mogen zijn vertolking van Honey dan wel beschouwen als één van de slechtste liedjes aller tijden, het nummer legt Bobby Goldsboro bepaald geen windeieren. Eerst is het in 1968 een internationaal succes, daarna belandt Honey in het Verenigd Koninkrijk in de jaren zeventig nogmaals bovenaan de hitlijsten. Zelf is de zanger dan vooral actief in de wereld van de countrymuziek om uiteindelijk bij kindertelevisie uit te komen.Bobby Goldsboro wordt in 1941 geboren in Marianna in de staat Florida en verhuist halverwege de jaren vijftig met zijn familie naar Dothan, Alabama, waar hij de middelbare school doorloopt en zanger/gitarist wordt van The Webs.Zijn studie aan de universiteit breekt hij af wanneer Roy Orbison The Webs vraagt om zijn begeleidingsband te worden. Zo speelt Goldsboro vanaf 1961 als gitarist bij The Big O en doet hij met hem onder meer een Britse tour met The Beatles.Orbison stimuleert hem om zelf nummers te schrijven en begin 1964 belandt Goldsboro in de Amerikaanse top 10 met See The Funny Little Clown. Ook opvolgers als Little Things, in Europa een hit voor Dave Berry, en It’s Too Late zijn top 40-hits in de VS.Daarbuiten maakt Goldsboro in 1968 naam met zijn vertolking van Honey. Het nummer, waarin de hoofdpersoon een overleden geliefde betreurt, staat voorjaar 1968 vijf weken bovenaan de Amerikaanse top 40 en haalt daarna ook hoge noteringen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Vooral in de VS krijgt de compositie van songschrijver Bobby Russell een reputatie als een van de slechtste nummers ooit gemaakt.Omdat Honey flink aanslaat bij het countrypubliek schuift Goldsboro langzamerhand die richting op. Verschillende countrysterren, zoals Dolly Parton en Brenda Lee, nemen werk van hem op. In 1973, het jaar waarin hij in de VS met een eigen tv-show start, heeft hij weer een internationale hit met Summer (The First Time), over een romantische ontmoeting waarbij een tienerjongen zijn maagdelijkheid verliest aan een oudere vrouw.Het jaar daarop haalt Goldsboro in Europa opnieuw de hitlijsten met een zomers getint nummer. Ditmaal gaat het om Hello Summertime, een tot volwaardig nummer omgebouwde versie van een Coca-Cola-commercial.Terwijl Honey in 1975 in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bovenaan de hitlijsten belandt, verlegt Goldsboro langzamerhand zijn aandacht naar andere activiteiten zoals een eigen muziekuitgeverij.Na meer dan tien jaar vertrekt hij bij platenmaatschappij United Artists en hij heeft daarna alleen nog wat succes in de countryhitlijsten. Halverwege de jaren tachtig stopt hij met regelmatig optreden om zich bezig te houden met schilderen en het produceren van kindertelevisie.

Songtekst

Was a hot afternoon
The last day of June
And the sun was a demon

The clouds were afraid
One ten in the shade
And the pavement was steaming

I told Billy Ray
In his red Chevrolet
Needed time for some thinking

I was just walking by
When I looked in her eye
And I swore it was winking

She was thirty-one and I was seventeen
I knew nothing about love, she knew everything
But I sat down beside her on the front porch swing
And wondered what the coming night would bring

The sun closed her eyes
As it climbed in the skies
And it started to swelter

The sweat trickled down
The front of her gown
And I thought it would melt her

She threw back her hair
Like I wasn't there
She sipped on a Julep

Her shoulders were bare
And I tried not to stare
When I looked at her two lips

Then she looked at me, I heard her softly say
"I know you're young, you don't know what to do or say
But stay with me until the sun has gone away
And I will chase the boy in you away."

And then she smiled
And we talked for a while
Then we walked for a mile to the sea
We sat on the sand
And the boy took her hand
But I saw the sun rise as a man

(instrumental)

Ten years have gone by
Since I looked in her eye
But the memory lingers

I go back in my mind
To the very first time
And the touch of her fingers

(Repeat first two verses and fade)

Songinformatie

Op Summer (The first time") is het nummer "Het werd zomer" van Rob de Nijs gebaseerd. Ook daar is een leeftijdsverschil tussen de oudere (ervaren) dame en de jonge (onervaren) jongeman en beiden komen als een volwassen man het romantische avontuur uit.

De 1e single van Bobby in de Top 40 over "de zomer". In 1974 scoorde hij een bescheiden hit met "Hello summertime".

Trivia

Bobby begon zijn muzikale carrière bij Roy Orbison. De groep The Webs, waar Bobby deel vanuit maakte, toerde van 1962 tot 1964 met Orbison. In 1963 nam hij een eigen compositie op"See the Funny Little Clown" en deze single werd in Amerika met goud bekroond. Van 1973 tot 1975 had hij zijn eigen muzikale variétéshow op de Amerikaanse televisie, The Bobby Goldsboro Show. Vanaf 1980 stopte Bobby met optredens en het maken van platen. Bobby ging audioboek of tekenfilm olieverfschilderijen maken, die hij verkoopt op zijn website.

Bobby schreef ook o.a. "Little things", een hit in 1965 voor Dave Berry..
ArtiestBobby Goldsboro
 A-kant
Titel Summer (The First Time)
Lengte 4:37
Componist(en) Bobby Goldsboro
Producer(s) Bob Montgomery, Bobby Goldsboro
 B-kant
Titel Childhood - 1949
Lengte 3:14
Componist(en) Bobby Goldsboro
Producer(s) Bob Montgomery, Bobby Goldsboro
 
Platenlabel United Artists
Catalogusnr UAS 35585
Hoogste positie UK 9
Hoogste positie US 21
Album Summer (The First Time)


Positieverloop